Botemedel för typ 1 diabetes

1 min läsning

Det går varken att förhindra eller bota typ 1 diabetes i dagsläget. Tvärtemot vad många tror får man inte typ 1 diabetes av att äta för mycket socker, och det går inte heller att bli frisk från sjukdomen. Fysisk aktivitet och förbättrade kostvanor skyddar inte mot insjuknandet av typ 1 diabetes.

Det är en livslång sjukdom och den enda behandlingen är insulin, ett läkemedel som upptäcktes för nästan 100 år sedan och används än idag. Upptäckten av hormonet insulin förvandlade diabetes från en dödsdom till en sjukdom man kan leva med och nå sin förväntade livslängd om man kontrollerar sjukdomen väl. Men extern insulintillförsel från insulinpennor eller insulinpump är inget botemedel. Insulin måste tas varje dag, antingen via flertal injektioner eller medicinsk pump.

För att en behandlingsmetod ska bota typ 1 diabetes i framtiden så måste det göra något av följande: 1. Hindra vårt immunsystem från att attackera våra insulinproducerande beta-celler i bukspottskörteln. 2. Förse kroppen med en annan källa av beta-celler eller artificiell bukspottskörtel som utsöndrar insulin och samtidigt registrerar blodsockernivåerna hela tiden, produkten måste dessutom skyddas från vårt immunsystem som angriper främmande material.

Flera forskare har tillverkat artificiella produkter som planteras in under huden för att sedan utsöndra insulin till blodkärlen runtomkring. En nackdel med denna metod är att våra egna blodkärl behöver växa in i den artificiella produkten, vilket är svårare än man kan föreställa sig och dessutom behöver man placera in nya artificiella pumpar ungefär var sjätte månad. Alltså finns i dagsläget ingen bot för typ 1 diabetes eller någon behandlingsmetod som förhindrar insjuknandet.

Dr Aidin Rawshani

Aidin Rawshani är leg. läk och medicine doktor vid Göteborgs Universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Få nyhetsbrev med goda recept, råd, kliniska artiklar och e-böcker gratis.

Få vårt nyhetsbrev med goda recept, råd och e-böcker gratis!