Botemedel för typ 2 diabetes

1 min läsning

Även om det inte finns någon bot för typ 2 diabetes, visar studier att det är möjligt för vissa människor att reversera tillståndet. Genom att ändra sina kostvanor, träna mer och gå ner i vikt kan du i princip normalisera blodsockernivåer utan medicinering, det betyder dock inte att du är helt botad.

Typ 2 diabetes är en kronisk sjukdom. Även om blodsockernivåerna normaliseras och håller sig inom ett normalt referensintervall med hjälp av livsstilsförändringar så finns det alltid en chans att symptomen kommer tillbaka. Men det är möjligt för vissa människor att gå flera år utan medicinsk behandling.

Hur ska du gå tillväga för att reversera diabetes typ 2?

Den viktigaste komponenten verkar vara viktminskning. Det finns flera studier i England som har tittat på effekterna av en lågkaloridiet för diabetes, studierna visade att nästan hälften av de som deltog reverserade sin diabetes och hade i princip normala blodsockernivåer i minst 6 månader till ett år. Oavsett hur du går tillväga för att gå ner i vikt så är det positivt med viktminskning.

Reversering av diabetes är en term som hänvisar till en långsiktig förbättring av insulinkänsligheten hos personer med typ 2-diabetes. Individer med diabetes typ 2 som kan hålla sitt långtidsblodsocker (HbA1c) under 42 mmol/mol utan att ta diabetesmediciner sägs ha reverserat eller sin diabetes.

Forskning visar att de effektivaste metoderna för att reversera diabetes innefattar: 1. Lågt intag av kolhydrater 2. Lågt intag av kalorier 3. Ökad fysisk aktivitet 4. Fetmakirurgi (bariatrisk kirurgi)

Fetmakirurgi är nog den effektivaste metoden för att gå ner i vikt men behandlingen erbjuds endast yngre personer med svår obesitas, typ 2 diabetes och andra komplikationer.

Dr Aidin Rawshani

Aidin Rawshani är leg. läk och medicine doktor vid Göteborgs Universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Få nyhetsbrev med goda recept, råd, kliniska artiklar och e-böcker gratis.

Få vårt nyhetsbrev med goda recept, råd och e-böcker gratis!