Kolhydrater, fett och protein

2 min läsning

Fett

Fett är en viktig energikälla för kroppen, fett används bland annat som byggstenar för kroppens alla celler, signaleringsämnen och hormonliknande ämnen består också av fett. Vi människor spjälkar fett olika fort i matsmältningsapparaten, hastigheten varierar även mellan män och kvinnor. Under 1980-talet undersökte forskare från USA hur snabbt människokroppen bryter ner det fett som du äter, de uppskattade att det i genomsnitt tar ca 30 timmar för män och ca 40 timmar kvinnor. Fett tar längre tid att bryta ned än andra näringsämnen och tiden varierar beroende på vilken typ av fett det är.

Kosten du äter består av följande fetter:

  • Mättat fett
  • Transfett
  • Enkelomättade fettsyror
  • Fleromättade fettsyror

Trans- och mättade fetter betraktas som ohälsosamma och leder till stegring av fettnivåer i blodet. Fett spjälkas i munnen när du börjar tugga, tänder och saliv bryter ned fett. I magsäcken knådas födan och blandas med saltsyra som spjälkar fetter, men det är i tunntarmen som huvuddelen av fettnedbrytningen sker. Det är också här som majoriteten av näringsämnena absorberas. I bukspottkörteln produceras enzymer som bryter ner fett, kolhydrater och proteiner, utöver hormoner som insulin och glukagon så producerar bukspottkörteln flera viktiga ämnen för nedbrytningen av föda. Gallan från levern är en viktig pusselbit i nedbrytningen av fett.

Olika typer av fett i maten

I vår mat förekommer fett huvudsakligen i följande former:

  • Triglycerider – Förekommer i flera livsmedel
  • Fosfolipider
  • Steroider – Kolesterol är den vanligaste steroiden i mat

Triglycerider är en fettvariant som innehåller mycket energi, 1 gram fett innehåller 9 kilokalorier (kcal) energi, jämfört med socker (glukos) som innehåller 4 kilokalorier per 1 gram. Människokroppen använder däremot socker som den primära energikällan och förbränner endast fett om sockerdepåerna är uttömda. Det är enklare för kroppen att utvinna energi från socker. Fett är alltså kroppens energireserv, vi lagrar fett under huden, omkring våra organ, i muskler och andra vävnader. Det finns vissa fetter som är livsnödvändiga, dessa kallas för essentiella fleromättade fettsyror, kroppen kan inte tillverka dessa själva utan vi måste få i oss dem via maten. 

Kolhydrater

Kolhydrater förekommer i många former i maten, det är ganska svårt att hålla isär skillnaden i näringsinnehåll och hälsoeffekter mellan de olika av kolhydraterna. En kolhydrat består av ett ämne som heter monosackarider som sammankopplas till längre kedjor. En kolhydrat kan bestå av allt ifrån en till flera tusen sammankopplade monosackarider.

 

Kolhydrater består av monosackarider som är sammankopplade. Det finns tre typer av monosackarider (glukos, fruktos, galaktos). Glukos är det vi kallar druvsocker och det är det ämnet som kroppen helst använder som energikälla. När man talar om "blodsocker" så menar man koncentrationen av glukos i blodet. Högt blodsocker innebär att koncentrationen av glukos i blodet är hög.
Kolhydrater består av sammankopplade monosackarider. Det finns tre typer av monosackarider (glukos, fruktos, galaktos). Glukos är det vi kallar druvsocker, när man talar om ”blodsocker” så menar man koncentrationen av glukos i blodet. Högt blodsocker innebär att koncentrationen av glukos i blodet är hög.

Det finns tre olika varianter av monosackarider:

  • Glukos (som även kallas ”druvsocker”)
  • Fruktos (som även kallas ”fruktsocker”)
  • Galaktos

Stärkelse är en kolhydrat som ofta förekommer i mat, stärkelse är en polysackarid. Stärkelse består enbart av ihopkopplade druvsockermolekyler (glukos) och finns framför allt i potatis, vete, majs och ris. Två andra kolhydrater är glykogen och cellulosa, glykogen är en lång molekyl med sammankopplade sockermolekyler (glukos) som lagras i levern och cellulosa är fibrer. Kroppen absorberar inte cellulosa.

Protein

Protein består av aminosyror som kopplats ihop till långa kedjor. Människokroppen använder 20 olika aminosyror och kan endast producera 11 av dessa, resten måste vi få i oss via maten.

Proteiner liknar kolhydrater i den bemärkelse att de består av långa kedjor av mindre molekyler. Proteiner består dock av aminosyror. Proteiner fungerar som byggstenar och enzymer i kroppen. Enzymer är små maskiner som genomför kemiska reaktioner.

Proteiner liknar kolhydrater i den bemärkelse att de består av långa kedjor av mindre molekyler, proteiner består däremot av aminosyror. Proteiner fungerar som byggstenar, hormoner, signaleringsämnen och enzymer i kroppen. Enzymer är små maskiner som underlättar kemiska reaktioner.

Dr Aidin Rawshani

Aidin Rawshani är leg. läk och medicine doktor vid Göteborgs Universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Få nyhetsbrev med goda recept, råd, kliniska artiklar och e-böcker gratis.

Få vårt nyhetsbrev med goda recept, råd och e-böcker gratis!