Periodisk fasta

2 min läsning

Fasta är en populär viktminskningsmetod

Periodisk fasta, eller intermittent fasting som det heter på engelska innebär att man avstår från att äta en eller flera måltider. Durationen på fastan kan variera, när du avstår från att äta minskar ditt intag av kalorier vilket bidrar till viktnedgång. Under fasteperioder förbränner kroppen energin som finns lagrad i kroppsfett. Människor har fett under huden, runt organen, i benmärgen och i muskler.

Människor är väl lämpade för fasta och det föreligger inga hälsorisker med fasta, åtminstone inte på kort sikt och om fastan inte är alltför extrem. Periodisk fasta är en populär metod för viktminskning bland personer med fetma och diabetes typ 2. Den vanligaste metoden kallas för periodisk (intermittent) fasta, vilket innebär att strukturerad fasta i omgångar.

Forskningsstudier visar att individer som genomför strukturerad intermittent fasta eller strikt kalorirestriktion förlorar oftast 2.5-9.9 % av sin kroppsvikt inom ett par veckor.

Olika typer av fasta

  • Intermittent fasta – max 16 timmar.
  • Periodisk fasta – mer än 16 timmar.
  • Terapeutisk fasta – mer än 2 dygn.

Hälsoeffekter av att fasta

Försöksdjur har i forskningssyfte utsatts för kortare och längre fasteperioder sedan flera decennier och fasta visar sig öka försöksdjurens livslängd med upp till 50%. Däremot skiljer sig metabolismen mellan försöksdjur och människor. Forskningsstudier på människor visar att fasta kan förbättra hjärtats pumpförmåga, blodkärlen blir starkare, det förbättrar den fysiska prestationsförmågan, leder till viktnedgång och är bra för personer med fetma eller typ 2 diabetes. Fasta i kombination med ökad fysisk prestationsförmåga är särskilt bra för personer med diabetes. Blodtrycket minskar och blodfetterna förbättras hos personer som fastar. Slutsatsen från forskningsstudier visar att fasta möjligtvis bromsar eller hindrar uppkomsten av åldersrelaterade sjukdomar.

Hur man fastar

Den vanligaste metoden kallas 16:8 eftersom man fastar 16 timmar och äter mat under 8 timmar, man kan fasta mellan 8 till 60 timmar men de flesta fastar mindre än 58 timmar. Många föredrar att hoppa över frukosten och äta först vid lunch istället. Att ersätta en måltid med frukt eller dylikt innebär en lättare form av fasta. En annan metod är 5:2 metoden som innebär att man äter normalt under 5 dagar och äter max 500 kcal under två dagar.

För att förstå hur periodisk fasta fungerar behöver man förstå vad som händer i kroppen efter en måltid. När du äter mat så går kroppen in i ett förbrännande tillstånd som varar i tre till fem timmar efter senaste födointag. Efter detta går din kropp in i ett post-absorptivt tillstånd där insulinnivåerna är höga i blodet, vilket försvårar förbränning av fett. Det är först 12 timmar efter din senaste måltid som kroppen går in i ett fastetillstånd och insulinnivåerna sänks i blodet. Den sänkta insulinnivån möjliggör förbränningen av fett, kroppen blir tvungen att förbränna fett till energi vilket är bra för kroppen och leder till viktnedgång.

Terapeutisk fasta

Terapeutisk fasta innebär att man inte äter mat på mer än 2 dygn, i princip tillåts inget intag av kolhydrater. Vissa menar att energidepåerna som finns i kroppen förbränns först efter 2 dygns fastande och förespråkar därför terapeutisk fasta före periodisk- och intermittent fasta.

Dr Aidin Rawshani

Aidin Rawshani är leg. läk och medicine doktor vid Göteborgs Universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Dialiv Premium för dig

Dialiv är appen för dig. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontroll över riskfaktorer och få hjälp när du behöver det.

Dialiv är appen för dig. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill.

Nu med Blodsockerkit!

Få nyhetsbrev med goda recept, råd, kliniska artiklar och e-böcker gratis.

Få vårt nyhetsbrev med goda recept, råd och e-böcker gratis!