Behandling med insulinfrisättande läkemedel
Sulfonylurea och Meglitinider är två läkemedelsgrupper som används för behandling av förhöjda blodsockernivåer vid typ 2 diabetes. Dessa läkemedel sänker blodsockervärdet genom att stimulera bukspottkörteln (pankreas) till att frisätta mer insulin.
Dessa läkemedel har en god effekt på blodsockernivåerna och kan sänka långtidsblodsocker (HbA1c) i storleksordningen 1 – 1.5 procent, vilket motsvarar 10 – 15 mmol/mol. Den biologiska effekten motsvarar det som ses vid behandling med metformin och andra tablettbehandlingar men risken för hypoglykemi är större vid högre doser med dessa preparat.
Hur dessa läkemedel verkar för att minska sockernivåerna i blodet
- Ökar frisättning av insulin från beta-cellerna i bukspottkörteln
- Förstärker känsligheten för insulin i kroppen
- Dessa läkemedel upphör att fungera efter ett par år (terapisvikt), vilket troligtvis beror på att insulindepåerna i bukspottkörteln tagit slut. Bristande insulindepåer i beta-cellerna i bukspottkörteln är en central komponent vid diabetes typ 2.
Biverkningar
Risken för blodsockerfall minskar om du tar medicinen i samband med födointag. Personer som använder dessa läkemedel under flera år utvecklar så småningom en blygsam viktuppgång.
Andra biverkningar innefattar
- Illamående
- Kräkningar
- Ljuskänslighet
- Hudutslag
För dig som använder dessa läkemedel är det viktigt att kontrollera ditt blodsocker mer regelbundet och alltid ha med sig flera sockerbitar eller alternativa snabba kolhydrater för att häva ett blodsockerfall om det uppstår.
Läkemedelspreparat inom denna klass
Sulfonylurea
- Glipizid (Mindiab)
- Glibenklamid (Daonil)
- Glimepirid (Amaryl)
Meglitinider
- Repaglinid