Varför utvecklar man blodsockerspikar och hur behandlas det?

1 min läsning

Blodsockernivåerna stiger när socker (glukos) ackumuleras i blodet, det finns flera anledningen till att sockernivåerna kan stiga i blodet. Personer med diabetes har oftast problem med upptaget av socker ut ur blodet, pga ett vanligt tillstånd som heter insulinresistens kan inte cellerna absorbera socker från blodet, vilket leder till stigande blodsockernivåer. Individer med diabetes har även en försämrad förmåga att använda sockret i vävnaden (cellerna).

Merparten av maten du äter består av socker (glukos). Kroppen behöver glukos eftersom det är vår primära energikälla som gör att muskler, hjärnan och andra organ kan fungera ordentligt. Insulin är ett hormon som produceras av din bukspottkörtel, insulin fungerar som en ”nyckel” som låser upp cellerna så att glukos kan passera in i cellen. Utan insulin fortsätter glukos att flyta runt i blodet med ingenstans att ta vägen och koncentrationen av glukos stiger i blodet. Förhöjda blodsockernivåer kan orsaka båda akuta och långsiktiga komplikationer.

Blodsockerspikar är ett uttryck för när sockernivåerna i blodet stiger snabbt, oftast efter en måltid. Orsaken till hastiga ökningar i blodsocker skiljer sig en aning mellan typ 1 och typ 2 diabetes. Individer med typ 1 diabetes upplever oftast blodsockerspikar eftersom de saknar insulin i bukspottkörteln, medan personer med typ 2 diabetes har en sämre förmåga att ta upp blodsocker pga nedsatt insulinkänslighet.

Att lära känna symptom på högt blodsocker (hyperglykemi) kan hjälpa dig att hålla din diabetes i kontroll. Symptomen på högt blodsocker börjar vanligen när sockernivåerna i blodet stiger över 13 mmol/mol och symptomen blir sämre ju längre du går obehandlad.

Symtom på blodsockerspik inkluderar:

  • Trötthet
  • Ökad törst
  • Suddig syn
  • Huvudvärk
  • Regelbunden urination

Blodsockerstegring: vad man ska göra?

Det är viktigt att känna till symtomen på hyperglykemi. Om du misstänker att du har högt blodsocker, kontrollera snabbt sockernivåerna med ett stick i fingret om det är möjligt.

Om du konsumerat mycket kolhydrater kan träning och dricksvatten hjälpa dig att sänka ditt blodsocker. Du kan också använda en insulininjektion, men var försiktig med insulininjektioner för att behandla blodsockerspikar och följ noggrant din läkares rekommendation angående lämplig insulindos. Om det används felaktigt kan insulininjektioner orsaka akut blodsockerfall (hypoglykemi).

Dr Aidin Rawshani

Aidin Rawshani är leg. läk och medicine doktor vid Göteborgs Universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Få nyhetsbrev med goda recept, råd, kliniska artiklar och e-böcker gratis.

Få vårt nyhetsbrev med goda recept, råd och e-böcker gratis!