Vitaminer & mineraler

1 min läsning

Individer med diabetes bör diskutera med sjukvårdspersonal innan de adderar vitaminer eller andra kosttillskott i sin dagliga dieten. Vissa kosttillskott interagerar med mediciner, diskutera därför med sjukvårdspersonal för att säkerställa att det är säkert att använda kosttillskotten. Ett antal forskningsstudier har hittat en koppling mellan lågt vitamin-D och både diabetes, vitamin-D kan förbättra produktionen av insulin och möjligtvis även förstärka effekten av insulin.

Mineraler

Kalium och zink

Kaliumrik kost anses vara bra för personer med diabetes, en hälsosam kost med kalium kan förbättra insulinkänsligheten. Låga zinknivåer kan enligt vissa studier bidra till diabetes och kosttillskott med zink har visat sig sänka sockernivåerna i blodet hos vissa personer med diabetes.

Vitaminer

Vitamin B6 och B12

Nervsjukdom (neuropati) uppstår bland personer med svår diabetes eftersom nervsystemet tar skada av högt långtidsblodsocker (HbA1c). Nervcellerna behöver vitamin B12 för att fungera normalt. Brist på vitamin B6 (pyridoxin) kan bidra till andra diabetesrelaterade komplikationer, framför allt skador i ögonbotten.

Vitamin C

Vitamin-C är särskilt bra för personer med diabetes eftersom det troligtvis minskar nivåerna av ett skadligt ämne som heter sorbitol. Sorbitol är ett ämne som ackumuleras hos personer med höga sockernivåer i blodet. Sorbitol ökar risken för ögonskador (retinopati), nervsjukdomar (retinopati) och njurskada (nefropati).

Vitamin E

Även vitamin E kan har visat sig förbättra insulins aktivitet i kroppen.

Dr Aidin Rawshani

Aidin Rawshani är leg. läk och medicine doktor vid Göteborgs Universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Få nyhetsbrev med goda recept, råd, kliniska artiklar och e-böcker gratis.

Få vårt nyhetsbrev med goda recept, råd och e-böcker gratis!