Lär dig om diabetes, kost & hälsa.

E-bok på väg!

Snart publiceras vår e-bok om kost & hälsa! Gå med i nyhetsbrevet så skickas den gratis till din e-post.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Lågkolhydratkost (LCHF) och ketogen kost (strikt LCHF) intresserar forskare

Av Dr Aidin Rawshani | januari 20, 2018

Ökat intresse för lågkolhydratkost (LCHF) och ketogen kost (strikt LCHF) bland forskare David Ludwig är professor vid Harvard University. Han har erhållit cirka 100 miljoner kronor i forskningsanslag för att studera lågkolhydratkost (LCHF, ketogen kost). Professor Ludwig säger följande: ”Vi vet att merparten av kroniska sjukdomar i landet beror på livsstil, särskilt kostvanor. […] Det…

Läs mer

Det metabola syndromet: från riskfaktorer till diabetes och hjärtsjukdomar

Av Dr Aidin Rawshani | juni 28, 2017

Det metabola syndromet: en samling av risker Introduktion till metabola syndromet Begreppet ”metabola syndromet” myntades för 80 år sedan. Denna konstellation av störningar i ämnesomsättningen beskrevs på 1920-talet av Eskil Kylin, en svensk läkare, som ansåg att högt blodtryck (hypertoni), högt blodsocker (hyperglykemi) samt ledinflammation (artrit) till följd av höga halter urinsyra förorsakades av en…

Läs mer

Mästerverket PURE: om fett, mättat fett, kolhydrater och överlevnad

Av Dr Aidin Rawshani | maj 23, 2017

PURE: ett mästerverk som belyser hur matens fett, kolhydrater och proteiner påverkar blodfetter, blodtryck, hjärt-kärlsjukdom och död Om du är intresserad av kost, hjärt-kärlsjukdom och folkhälsa är PURE en njutning. PURE, som är en av tidernas största epidemiologiska studie, initierades av Salim Yusuf, som är en av vår tids mest framgångsrika forskare. Salim Yusufs forskning,…

Läs mer

Åderförkalkning, kolesterol & statiner – Del 1 – Om åderförkalkning

Av Dr Aidin Rawshani | april 26, 2017

Om åderförkalkningens orsaker, betydelsen av kolesterol och effekten av läkemedel (statiner) Åderförkalkning – som på medicinskt språk kallas ateroskleros – är vår tids mest framgångsrika mördare. Ingen annan sjukdom har dödat och skadat lika många människor de senaste 70 åren. Den dominerande typen av åderförkalkning är den som drabbar hjärtats kärl och det är det vi…

Läs mer

Vetenskapen bakom LCHF: effekter, risker, fördelar & nackdelar

Av Dr Aidin Rawshani | oktober 9, 2016

Vetenskapen bakom LCHF och ketogen kost: studie för studie Just nu försöker cirka en tredjedel av befolkningen gå ner i vikt. Det är tveklöst att viktnedgång är något som en stor del av befolkningen eftersträvat i alla tider. Ända sedan 1960 har befolkningarna i västvärlden blivit allt tjockare. Idag har sannolikt 500 miljoner människor typ…

Läs mer

LCHF för nybörjare och proffs: komplett guide

Av Dr Aidin Rawshani | september 29, 2016

LCHF (low carb high fat): en komplett, vetenskaplig och smakrik guide Numera finns hundratals svenska bloggar som engagerar sig i LCHF och andra variantar av lågkolhydratkost. För cirka 15 år sedan var LCHF (lågkolhydratkost) föraktat av den medicinska professionen. Detta beror på att LCHF innebär att man äter mycket fett och mindre kolhydrater. Anledningen till…

Läs mer

Medelhavskost för gå ner i vikt och förebygga hjärt-kärlsjukdom och cancer

Av Dr Aidin Rawshani | september 27, 2016

Medelhavskost (medelhavsdiet): traditionell medelhavskost räddar liv Medelhavskost (medelhavsdiet) har visat sig vara mycket effektivt för att (1) gå ner i vikt, (2) förbättra sina riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom samt (3) leva längre. Det är faktiskt så att medelhavskost är den enda dieten som visat sig minska risken för hjärt-kärlsjukdom i kliniska prövningar. Medelhavsdieten har följande karaktäristika: …

Läs mer

Kost med högt innehåll av protein: proteinrik kost

Av Dr Aidin Rawshani | september 27, 2016

Kost med högt innehåll av protein (högproteinkost) I det mesta av maten vi äter finns det proteiner. Proteiner bryts ner till aminosyror i tunntarmen och dessa aminosyror kan tas upp i kroppen. Aminosyrorna används sedan av våra celler för att bygga upp egna proteiner. En del av våra proteiner fungerar som byggstenar, medan andra proteiner…

Läs mer

Paleo (paleolitisk kost): är stenåldern svaret?

Av Dr Aidin Rawshani | september 27, 2016

Paleolitisk (paleo) kost Paleolitisk kost (eller bara ”Paleo”) innebär att man äter den mat som människan åt under stenålder. På den tiden jagade och samlade man maten. Tanken med Paleo är att äta samma mat som ”vi alltid gjort” eftersom detta skulle vara fördelaktigt ur ett evolutionärt perspektiv. Det innebär att maten skall vara så…

Läs mer

Kalorisnål kost, måltidsersättningar och hur man går ner i vikt

Av Dr Aidin Rawshani | september 27, 2016

Kalorisnål kost för att gå ner i vikt Kalorisnål mat innebär att man minskar den totala mängden kalorier (energi) i maten). Med kalorisnål mat äter man cirka 1000 till 1400 kcal per dag. Tanken bakom den kalorisnåla dieten är att skapa negativ energibalans, dvs man skall äta färre kalorier än man förbränner under en dag,…

Läs mer

Nytt

Ämnesomsättning / LCHF / Mat & viktnedgång / Nyheter / Övervikt & diabetes / Typ 2 diabetes

Lågkolhydratkost (LCHF) och ketogen kost (strikt LCHF) intresserar forskare

januari 20, 2018
Allmän kunskap / Nyheter / Övrigt / Typ 1 diabetes

Studie om typ 1 diabetes: Betydelsen av riskfaktorer, optimal riskfaktor kontroll och komplikationer

Åderförkalkning / Kolesterol & statiner / Nyheter / Övervikt & diabetes / Typ 2 diabetes

Hur övervikt och fetma leder till diabetes, hjärt-kärlsjukdom & cancer

Övervikt, fetma, diabetes

Allmän kunskap / Övervikt & diabetes / Typ 2 diabetes

Allt om typ 2 diabetes: orsaker, symptom, behandling, kost & vägledning

augusti 9, 2017
Allmän kunskap / Ämnesomsättning / Övervikt & diabetes / Typ 2 diabetes

Det metabola syndromet: från riskfaktorer till diabetes och hjärtsjukdomar

Allmän kunskap / Typ 1 diabetes

Typ 1-diabetes: Bakomliggande orsaker, prognos, komplikationer och behandling

Koll på kolhydraterna?

Ladda ner Kolhydratkollen gratis! Perfekt att ha i mobilen så du alltid har koll!

Kunskapsbanken: övervikt, diabetes, kost & livet

Kunskapsbanken innehåller artiklar om insulin, beta-celler, LCHF, hur man går ner i vikt och mycket mer.

För dig som är intresserad av LCHF rekommenderar vi även www.kostdoktorn.se.

Orsak, symptom (symtom) och behandling vid typ 2 diabetes.

Allt om typ 2 diabetes: orsaker, symptom, behandling, kost & vägledning

Vad är typ 2 diabetes och vilka orsaker, symptom (symtom), risker och behandlingar finns för sjukdomen? Typ 2 diabetes är vår tids största hälsoproblem Typ 2 diabetes är sannolikt vår tids största hälsoproblem. Idag har ungefär 500 miljoner människor typ 2 diabetes och denna siffra beräknas stiga till 600 miljoner år 2035. Cirka 400 tusen…
Läs
Diabetes hur man mäter blodsockret

Blodsocker & HbA1c: normala värden, målvärden och gränsvärden

Normala värden och målvärden för blodsocker Över 400.000 svenskar har typ 2 diabetes och väldigt många har diabetes utan att veta om det. Symptom på typ 2 diabetes kan vara mycket diskreta. Den som har diabetes, eller misstänker att den har diabetes, bör känna till vilka blodsockervärden som är att betrakta som ”bra” eller ”dåliga”.…
Läs
Diabetes demens alzheimers sjukdom komplikationer typ 1 typ 2

Demens är en komplikation till diabetes: diabetesdemens

Diabetes ökar risken för demens Demens drabbar 25.000 svenskar varje år. Demens innebär att man får hjärnskador som orsakar vissa typiska symtom. De vanligaste symtomen är att minnet försämras och förmågan att planera och genomföra vardagssysslor försämras. Man blir sämre på att tala, man får sämre tidsuppfattning och förmågan att orientera sig blir sämre. Många…
Läs

Det metabola syndromet: från riskfaktorer till diabetes och hjärtsjukdomar

Det metabola syndromet: en samling av risker Introduktion till metabola syndromet Begreppet ”metabola syndromet” myntades för 80 år sedan. Denna konstellation av störningar i ämnesomsättningen beskrevs på 1920-talet av Eskil Kylin, en svensk läkare, som ansåg att högt blodtryck (hypertoni), högt blodsocker (hyperglykemi) samt ledinflammation (artrit) till följd av höga halter urinsyra förorsakades av en…
Läs

Diabetes typ 1: vikten av riskfaktorkontroll för hjärt-kärlsjukdom & död

Betydelsen av riskfaktorkontroll för att förebygga hjärt-kärlsjukdom och död vid typ 1 diabetes: hur bra kan det bli? En uppsjö av epidemiologiska, kliniska och experimentella studier har demonstrerat att individer med typ 1 diabetes har ökad risk att utveckla hjärt-kärlsjukdomar och andra diabetes-relaterade sjukdomar jämfört med individer utan diabetes. Hjärt-kärlkomplikationerna delas upp i två kategorier,…
Läs

Fetma (obesitas) och övervikt: orsaker, risker och diabetes

Fetma & övervikt   Introduktion Fetma eller obesitas som det heter på medicinskt språk är en sjukdom som beror på flera faktorer och som nu nått pandemiska proportioner. Världshälsoorganisationen (WHO) uppskattar att 1.9 miljarder människor lider av övervikt och ca 650 miljoner av dessa lider av fetma. Befolkningsstudier uppskattar att förekomsten av övervikt och fetma…
Läs