Lär dig om diabetes, kost & hälsa.

E-bok på väg!

Snart publiceras vår e-bok om kost & hälsa! Gå med i nyhetsbrevet så skickas den gratis till din e-post.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Lågkolhydratkost (LCHF) och ketogen kost (strikt LCHF) intresserar forskare

Av Dr Aidin Rawshani | januari 20, 2018

Ökat intresse för lågkolhydratkost (LCHF) och ketogen kost (strikt LCHF) bland forskare David Ludwig är professor vid Harvard University. Han har erhållit cirka 100 miljoner kronor i forskningsanslag för att studera lågkolhydratkost (LCHF, ketogen kost). Professor Ludwig säger följande: ”Vi vet att merparten av kroniska sjukdomar i landet beror på livsstil, särskilt kostvanor. […] Det…

Läs mer

Det metabola syndromet: från riskfaktorer till diabetes och hjärtsjukdomar

Av Dr Aidin Rawshani | juni 28, 2017

Det metabola syndromet: en samling av risker Introduktion till metabola syndromet Begreppet ”metabola syndromet” myntades för 80 år sedan. Denna konstellation av störningar i ämnesomsättningen beskrevs på 1920-talet av Eskil Kylin, en svensk läkare, som ansåg att högt blodtryck (hypertoni), högt blodsocker (hyperglykemi) samt ledinflammation (artrit) till följd av höga halter urinsyra förorsakades av en…

Läs mer

Mästerverket PURE: om fett, mättat fett, kolhydrater och överlevnad

Av Dr Aidin Rawshani | maj 23, 2017

PURE: ett mästerverk som belyser hur matens fett, kolhydrater och proteiner påverkar blodfetter, blodtryck, hjärt-kärlsjukdom och död Om du är intresserad av kost, hjärt-kärlsjukdom och folkhälsa är PURE en njutning. PURE, som är en av tidernas största epidemiologiska studie, initierades av Salim Yusuf, som är en av vår tids mest framgångsrika forskare. Salim Yusufs forskning,…

Läs mer

Åderförkalkning, kolesterol & statiner – Del 1 – Om åderförkalkning

Av Dr Aidin Rawshani | april 26, 2017

Om åderförkalkningens orsaker, betydelsen av kolesterol och effekten av läkemedel (statiner) Åderförkalkning – som på medicinskt språk kallas ateroskleros – är vår tids mest framgångsrika mördare. Ingen annan sjukdom har dödat och skadat lika många människor de senaste 70 åren. Den dominerande typen av åderförkalkning är den som drabbar hjärtats kärl och det är det vi…

Läs mer

Vetenskapen bakom LCHF: effekter, risker, fördelar & nackdelar

Av Dr Aidin Rawshani | oktober 9, 2016

Vetenskapen bakom LCHF och ketogen kost: studie för studie Just nu försöker cirka en tredjedel av befolkningen gå ner i vikt. Det är tveklöst att viktnedgång är något som en stor del av befolkningen eftersträvat i alla tider. Ända sedan 1960 har befolkningarna i västvärlden blivit allt tjockare. Idag har sannolikt 500 miljoner människor typ…

Läs mer

LCHF för nybörjare och proffs: komplett guide

Av Dr Aidin Rawshani | september 29, 2016

LCHF (low carb high fat): en komplett, vetenskaplig och smakrik guide Numera finns hundratals svenska bloggar som engagerar sig i LCHF och andra variantar av lågkolhydratkost. För cirka 15 år sedan var LCHF (lågkolhydratkost) föraktat av den medicinska professionen. Detta beror på att LCHF innebär att man äter mycket fett och mindre kolhydrater. Anledningen till…

Läs mer

Medelhavskost för gå ner i vikt och förebygga hjärt-kärlsjukdom och cancer

Av Dr Aidin Rawshani | september 27, 2016

Medelhavskost (medelhavsdiet): traditionell medelhavskost räddar liv Medelhavskost (medelhavsdiet) har visat sig vara mycket effektivt för att (1) gå ner i vikt, (2) förbättra sina riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom samt (3) leva längre. Det är faktiskt så att medelhavskost är den enda dieten som visat sig minska risken för hjärt-kärlsjukdom i kliniska prövningar. Medelhavsdieten har följande karaktäristika: …

Läs mer

Kost med högt innehåll av protein: proteinrik kost

Av Dr Aidin Rawshani | september 27, 2016

Kost med högt innehåll av protein (högproteinkost) I det mesta av maten vi äter finns det proteiner. Proteiner bryts ner till aminosyror i tunntarmen och dessa aminosyror kan tas upp i kroppen. Aminosyrorna används sedan av våra celler för att bygga upp egna proteiner. En del av våra proteiner fungerar som byggstenar, medan andra proteiner…

Läs mer

Paleo (paleolitisk kost): är stenåldern svaret?

Av Dr Aidin Rawshani | september 27, 2016

Paleolitisk (paleo) kost Paleolitisk kost (eller bara ”Paleo”) innebär att man äter den mat som människan åt under stenålder. På den tiden jagade och samlade man maten. Tanken med Paleo är att äta samma mat som ”vi alltid gjort” eftersom detta skulle vara fördelaktigt ur ett evolutionärt perspektiv. Det innebär att maten skall vara så…

Läs mer

Kalorisnål kost, måltidsersättningar och hur man går ner i vikt

Av Dr Aidin Rawshani | september 27, 2016

Kalorisnål kost för att gå ner i vikt Kalorisnål mat innebär att man minskar den totala mängden kalorier (energi) i maten). Med kalorisnål mat äter man cirka 1000 till 1400 kcal per dag. Tanken bakom den kalorisnåla dieten är att skapa negativ energibalans, dvs man skall äta färre kalorier än man förbränner under en dag,…

Läs mer

Nytt

Ämnesomsättning / LCHF / Mat & viktnedgång / Nyheter / Övervikt & diabetes / Typ 2 diabetes

Lågkolhydratkost (LCHF) och ketogen kost (strikt LCHF) intresserar forskare

januari 20, 2018
Allmän kunskap / Nyheter / Övrigt / Typ 1 diabetes

Studie om typ 1 diabetes: Betydelsen av riskfaktorer, optimal riskfaktor kontroll och komplikationer

Åderförkalkning / Kolesterol & statiner / Nyheter / Övervikt & diabetes / Typ 2 diabetes

Hur övervikt och fetma leder till diabetes, hjärt-kärlsjukdom & cancer

Övervikt, fetma, diabetes

Allmän kunskap / Övervikt & diabetes / Typ 2 diabetes

Allt om typ 2 diabetes: orsaker, symptom, behandling, kost & vägledning

augusti 9, 2017
Allmän kunskap / Ämnesomsättning / Övervikt & diabetes / Typ 2 diabetes

Det metabola syndromet: från riskfaktorer till diabetes och hjärtsjukdomar

Allmän kunskap / Typ 1 diabetes

Typ 1-diabetes: Bakomliggande orsaker, prognos, komplikationer och behandling

Koll på kolhydraterna?

Ladda ner Kolhydratkollen gratis! Perfekt att ha i mobilen så du alltid har koll!

Kunskapsbanken: övervikt, diabetes, kost & livet

Kunskapsbanken innehåller artiklar om insulin, beta-celler, LCHF, hur man går ner i vikt och mycket mer.

För dig som är intresserad av LCHF rekommenderar vi även www.kostdoktorn.se.

Fetmakirurgi (fetmaoperation, gastric bypass): risker, metoder och effekt på diabetes, fetma, riskfaktorer och hjärt-kärlsjukdomar

Fetmakirurgi (fetmaoperation): resultat, risker och effekter på diabetes, fetma, riskfaktorer och hjärt-kärlsjukdom Defintion av fetma (obesitas) Fetma är en sjukdom som drabbar många människor över stora delar av världen. Världshälsoorganisationen (WHO) uppskattar att mer än 2 miljarder människor lider av sjukdomen idag. Förekomsten av fetma (obesitas) och övervikt är störst i USA. Ungefär två tredjedelar…
Läs

Fett & olja i mat: hur fetter och kolesterol hanteras i kroppen

Hur fett (lipider) & kolesterol hanteras i kroppen Fett, lipider och olja är tre benämningar på samma sak. Det finns många olika typer av fetter. Fett i maten domineras totalt av triglycerider (ca 90%) och därutöver finns en liten del steroider och fosfolipider. Med andra ord utgör triglycerider huvudkomponenten i olivolja, smör och alla andra…
Läs
Mat & livsmedel som är LCHF

Fettsnål kost & effekter av äta mindre fett: blir man smal & hjärtfrisk?

Att gå ner i vikt med fettsnål kost Generellt om fett, fet mat, vikt och sjukdom Fett är mycket energirikt (fett innehåller mer än dubbelt så mycket energi per gram som kolhydrater). Man har i flera decennier ansett att matens innehåll av fett påverkar följande: Blodfetter – Man har länge ansett att fet mat (särskilt hög…
Läs
Kostens näringsinnehåll enligt olika dieter. LCHF (low carb high fat), Atkins och South Beach är de dieter som har lägst innehåll av kolhydrater. Den svenska kostcirkeln liknar den amerikansa

Gå ner i vikt: den ultimata guiden om kost, vetenskap, LCHF, kolhydrater, fett

Gå ner i vikt: jakten på den perfekta kosten för att må bra, förebygga övervikt, fetma & diabetes Under de senaste decennierna har förekomsten av övervikt, fetma och typ 2 diabetes ökat lavinartat i Sverige och resten av världen. Övervikt är den starkaste riskfaktorn för typ 2 diabetes. Dessutom orsakar övervikt leversjukdom, kranskärlssjukdom (åderförfettning i hjärtat),…
Läs
discovery

Historien om diabetes: hur sött blod blev vår tids största hälsoproblem

En bittersöt historia om socker, livsstil, miljö och okunskap Detta inlägg har ej ännu översatts till svenska. The saga of diabetes is one of the most extraordinary examples of translational research. At the beginning of the twentieth century, diabetes was a rare but rapidly fatal childhood disease. Revolutionary discoveries during the first half of the…
Läs

Hjärt-kärlsjukdom: vad är det och hur förebygger vi det?

Hjärt-kärlssjukdom Under 1940-talet genomgick Sverige stora förändringar i livsstil och samhällsstruktur. Dessa förändringar innefattade automatisering av industri och transporter, ökad matproduktion, förändrad mattilverkning och tillkomst av skadliga ingredienser såsom transfetter, ökad rökning och ökat stillasittande. Detta medförde uppkomst av riskfaktorer som exempelvis högt blodtryck, blodfettsrubbning och diabetes. Dessa riskfaktorer leder till ansamling av fett i hjärtats kärl (kranskärlen). Ansamling av fett…
Läs