Lär dig om diabetes, kost & hälsa.

E-bok på väg!

Snart publiceras vår e-bok om kost & hälsa! Gå med i nyhetsbrevet så skickas den gratis till din e-post.

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Lågkolhydratkost (LCHF) och ketogen kost (strikt LCHF) intresserar forskare

Av Dr Aidin Rawshani | januari 20, 2018

Ökat intresse för lågkolhydratkost (LCHF) och ketogen kost (strikt LCHF) bland forskare David Ludwig är professor vid Harvard University. Han har erhållit cirka 100 miljoner kronor i forskningsanslag för att studera lågkolhydratkost (LCHF, ketogen kost). Professor Ludwig säger följande: ”Vi vet att merparten av kroniska sjukdomar i landet beror på livsstil, särskilt kostvanor. […] Det…

Läs mer

Det metabola syndromet: från riskfaktorer till diabetes och hjärtsjukdomar

Av Dr Aidin Rawshani | juni 28, 2017

Det metabola syndromet: en samling av risker Introduktion till metabola syndromet Begreppet ”metabola syndromet” myntades för 80 år sedan. Denna konstellation av störningar i ämnesomsättningen beskrevs på 1920-talet av Eskil Kylin, en svensk läkare, som ansåg att högt blodtryck (hypertoni), högt blodsocker (hyperglykemi) samt ledinflammation (artrit) till följd av höga halter urinsyra förorsakades av en…

Läs mer

Mästerverket PURE: om fett, mättat fett, kolhydrater och överlevnad

Av Dr Aidin Rawshani | maj 23, 2017

PURE: ett mästerverk som belyser hur matens fett, kolhydrater och proteiner påverkar blodfetter, blodtryck, hjärt-kärlsjukdom och död Om du är intresserad av kost, hjärt-kärlsjukdom och folkhälsa är PURE en njutning. PURE, som är en av tidernas största epidemiologiska studie, initierades av Salim Yusuf, som är en av vår tids mest framgångsrika forskare. Salim Yusufs forskning,…

Läs mer

Åderförkalkning, kolesterol & statiner – Del 1 – Om åderförkalkning

Av Dr Aidin Rawshani | april 26, 2017

Om åderförkalkningens orsaker, betydelsen av kolesterol och effekten av läkemedel (statiner) Åderförkalkning – som på medicinskt språk kallas ateroskleros – är vår tids mest framgångsrika mördare. Ingen annan sjukdom har dödat och skadat lika många människor de senaste 70 åren. Den dominerande typen av åderförkalkning är den som drabbar hjärtats kärl och det är det vi…

Läs mer

Vetenskapen bakom LCHF: effekter, risker, fördelar & nackdelar

Av Dr Aidin Rawshani | oktober 9, 2016

Vetenskapen bakom LCHF och ketogen kost: studie för studie Just nu försöker cirka en tredjedel av befolkningen gå ner i vikt. Det är tveklöst att viktnedgång är något som en stor del av befolkningen eftersträvat i alla tider. Ända sedan 1960 har befolkningarna i västvärlden blivit allt tjockare. Idag har sannolikt 500 miljoner människor typ…

Läs mer

LCHF för nybörjare och proffs: komplett guide

Av Dr Aidin Rawshani | september 29, 2016

LCHF (low carb high fat): en komplett, vetenskaplig och smakrik guide Numera finns hundratals svenska bloggar som engagerar sig i LCHF och andra variantar av lågkolhydratkost. För cirka 15 år sedan var LCHF (lågkolhydratkost) föraktat av den medicinska professionen. Detta beror på att LCHF innebär att man äter mycket fett och mindre kolhydrater. Anledningen till…

Läs mer

Medelhavskost för gå ner i vikt och förebygga hjärt-kärlsjukdom och cancer

Av Dr Aidin Rawshani | september 27, 2016

Medelhavskost (medelhavsdiet): traditionell medelhavskost räddar liv Medelhavskost (medelhavsdiet) har visat sig vara mycket effektivt för att (1) gå ner i vikt, (2) förbättra sina riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom samt (3) leva längre. Det är faktiskt så att medelhavskost är den enda dieten som visat sig minska risken för hjärt-kärlsjukdom i kliniska prövningar. Medelhavsdieten har följande karaktäristika: …

Läs mer

Kost med högt innehåll av protein: proteinrik kost

Av Dr Aidin Rawshani | september 27, 2016

Kost med högt innehåll av protein (högproteinkost) I det mesta av maten vi äter finns det proteiner. Proteiner bryts ner till aminosyror i tunntarmen och dessa aminosyror kan tas upp i kroppen. Aminosyrorna används sedan av våra celler för att bygga upp egna proteiner. En del av våra proteiner fungerar som byggstenar, medan andra proteiner…

Läs mer

Paleo (paleolitisk kost): är stenåldern svaret?

Av Dr Aidin Rawshani | september 27, 2016

Paleolitisk (paleo) kost Paleolitisk kost (eller bara ”Paleo”) innebär att man äter den mat som människan åt under stenålder. På den tiden jagade och samlade man maten. Tanken med Paleo är att äta samma mat som ”vi alltid gjort” eftersom detta skulle vara fördelaktigt ur ett evolutionärt perspektiv. Det innebär att maten skall vara så…

Läs mer

Kalorisnål kost, måltidsersättningar och hur man går ner i vikt

Av Dr Aidin Rawshani | september 27, 2016

Kalorisnål kost för att gå ner i vikt Kalorisnål mat innebär att man minskar den totala mängden kalorier (energi) i maten). Med kalorisnål mat äter man cirka 1000 till 1400 kcal per dag. Tanken bakom den kalorisnåla dieten är att skapa negativ energibalans, dvs man skall äta färre kalorier än man förbränner under en dag,…

Läs mer

Nytt

Ämnesomsättning / LCHF / Mat & viktnedgång / Nyheter / Övervikt & diabetes / Typ 2 diabetes

Lågkolhydratkost (LCHF) och ketogen kost (strikt LCHF) intresserar forskare

januari 20, 2018
Allmän kunskap / Nyheter / Övrigt / Typ 1 diabetes

Studie om typ 1 diabetes: Betydelsen av riskfaktorer, optimal riskfaktor kontroll och komplikationer

Åderförkalkning / Kolesterol & statiner / Nyheter / Övervikt & diabetes / Typ 2 diabetes

Hur övervikt och fetma leder till diabetes, hjärt-kärlsjukdom & cancer

Övervikt, fetma, diabetes

Allmän kunskap / Övervikt & diabetes / Typ 2 diabetes

Allt om typ 2 diabetes: orsaker, symptom, behandling, kost & vägledning

augusti 9, 2017
Allmän kunskap / Ämnesomsättning / Övervikt & diabetes / Typ 2 diabetes

Det metabola syndromet: från riskfaktorer till diabetes och hjärtsjukdomar

Allmän kunskap / Typ 1 diabetes

Typ 1-diabetes: Bakomliggande orsaker, prognos, komplikationer och behandling

Koll på kolhydraterna?

Ladda ner Kolhydratkollen gratis! Perfekt att ha i mobilen så du alltid har koll!

Kunskapsbanken: övervikt, diabetes, kost & livet

Kunskapsbanken innehåller artiklar om insulin, beta-celler, LCHF, hur man går ner i vikt och mycket mer.

För dig som är intresserad av LCHF rekommenderar vi även www.kostdoktorn.se.

Upptag av fett, kolhydrater, protein i mag-tarmkanalen.

Näringslära: om kolhydrater, fett & protein i maten

Matsmältning och näringslära (nutrition): Innehåll och omsättning av näringsämnen i kroppen Matsmältning: matens innehåll samt hur vi tar upp och omsätter näringsämnen som kolhydrater, fett och protein Vi människor är fascinerande och människokroppen är ett makalöst maskineri. Varje sekund dygnet runt genomförs miljarder kemiska processer i kroppen. Dessa kemiska processer gör det möjligt för hjärtat…
Läs

Olika typer av insulin och hur de används för att behandla diabetes

I föregående kapitel diskuterade vad insulin är och vilka effekter insulin har i kroppen. I detta kapitel kommer vi förklara vilka typer av insulin som används för att behandla diabetes. Som tidigare förklarat är insulin ett hormon som reglerar blodsocker samt omsättning av fett och protein i kroppen. Personer som har typ 1 diabetes har…
Läs
biverkningar omställningsbesvär lchf lågkolhydratkost diabetes typ 1 typ 2

Omställningsbesvär & biverkningar av LCHF

Biverkningar och andra besvär när man börjar med LCHF Att minska mängden kolhydrater i maten kan leda till att man får vissa symtom. Att använda termen ”biverkning” är egentligen inte helt korrekt eftersom LCHF inte är en medicinsk behandling, utan snarare en livsstil. Eftersom folk i allmänhet ändå använder termen ”biverkning” så kommer vi också…
Läs

Paleo (paleolitisk kost): är stenåldern svaret?

Paleolitisk (paleo) kost Paleolitisk kost (eller bara ”Paleo”) innebär att man äter den mat som människan åt under stenålder. På den tiden jagade och samlade man maten. Tanken med Paleo är att äta samma mat som ”vi alltid gjort” eftersom detta skulle vara fördelaktigt ur ett evolutionärt perspektiv. Det innebär att maten skall vara så…
Läs

Reglering av ämnesomsättning: hormoner, kolhydrater, fett & protein

Flera av de hormoner som diskuteras här har redan nämnts tidigare. I detta kapitel kommer vi diskutera mer ingående hur insulin och andra hormoner påverkar vår ämnesomsättningen. Detta är av betydelse eftersom maten vi äter påverkar vilka hormoner och i vilken mängd dessa hormoner frisätts. Genom att justera matens innehåll kan man därför justera hormonernas…
Läs

Typ 1-diabetes: Bakomliggande orsaker, prognos, komplikationer och behandling

Typ 1 diabetes: den näst vanligaste kroniska barnsjukdomen & numera även vanlig hos vuxna Vad är typ 1 diabetes? Typ 1-diabetes är vår näst vanligaste autoimmuna barnsjukdomar och den näst vanligaste formen av diabetes. Sjukdomen beror på en autoimmun reaktion mot kroppens pankreatiska βeta-celler, dvs. kroppens egna immunceller attackerar särskilda celler i bukspottskörteln (beta-celler) som…
Läs