Ägg med bacon och tomater

1 min läsning
Mängd2 portioner
Tid, total15 min
 8 rökt bacon
 4 Ägg
 12 Körsbärstomater
 2 tesked Balsamvinäger
 2 matsked Olivolja
 Salt och nymalt svartpeppar
1

Värm en matsked olivolja i en stekpanna över medelvärme.

2

Tillsätt bacon och stek i 2 minuter tills det får lite färg, stek på andra sidan i ytterligare 2 minuter.

3

Tillsätt tomaterna till pannan med bacon och var generös med svartpepparn.

4

Stek tomaterna i en minut tills de bara börjar mjukna.

5

För att poschera ett ägg så koka upp vatten. Stäng av värmen när vattnet nästan börjar koka och tillsätt ättika och salt, ättikan gör så äggulan hålls ihop. Lägg en sked i vattnet och rör upp en virvel för att centrifugal effekten ska hålla äggulan i centrum och efter 5 minuter borde det vara färdigt. Lyft upp ägget och lägg det i en skål med kallt vatten, dels för att skölja av ättika och ägget avslutar sin kokning. Frisera äggvitetrådarna som inte lagt sig runt äggvitan, och nu är det klart att använda.

6

Om du vill kan du steka mer tomater och även champinjoner för att ha bredvid.

Ingredienser

 8 rökt bacon
 4 Ägg
 12 Körsbärstomater
 2 tesked Balsamvinäger
 2 matsked Olivolja
 Salt och nymalt svartpeppar

Gör så här

1

Värm en matsked olivolja i en stekpanna över medelvärme.

2

Tillsätt bacon och stek i 2 minuter tills det får lite färg, stek på andra sidan i ytterligare 2 minuter.

3

Tillsätt tomaterna till pannan med bacon och var generös med svartpepparn.

4

Stek tomaterna i en minut tills de bara börjar mjukna.

5

För att poschera ett ägg så koka upp vatten. Stäng av värmen när vattnet nästan börjar koka och tillsätt ättika och salt, ättikan gör så äggulan hålls ihop. Lägg en sked i vattnet och rör upp en virvel för att centrifugal effekten ska hålla äggulan i centrum och efter 5 minuter borde det vara färdigt. Lyft upp ägget och lägg det i en skål med kallt vatten, dels för att skölja av ättika och ägget avslutar sin kokning. Frisera äggvitetrådarna som inte lagt sig runt äggvitan, och nu är det klart att använda.

6

Om du vill kan du steka mer tomater och även champinjoner för att ha bredvid.

Ägg med bacon och tomater

Dr Aidin Rawshani

Aidin Rawshani är leg. läk och medicine doktor vid Göteborgs Universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Dialiv Premium för dig

Dialiv är appen för dig. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontroll över riskfaktorer och få hjälp när du behöver det.

Dialiv är appen för dig. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill.

Nu med Blodsockerkit!

Få nyhetsbrev med goda recept, råd, kliniska artiklar och e-böcker gratis.

Få vårt nyhetsbrev med goda recept, råd och e-böcker gratis!