Mandelbars med honung

1 min läsning
Mängd8 portioner
Tid, total1 timme
 1 kopp Havregryn
 ¼ kopp Mandel
 ¼ kopp Solrosfrön
 1 tesked Linfrö
 1 tesked Sesamfrön
 1 kopp osötade fullkorn
  kopp Vinbär
  kopp torkade aprikoser
  kopp Russin
 ¼ kopp Mandelsmör
 ¼ kopp Råsocker
 ¼ kopp Honung
 ½ tesked Vaniljextrakt
  tesked Salt
1

Förvärm ugnen till 350 ° F. Smörj in en bakplåt med kokosolja.

2

Sprid havregryn, mandel, solrosfrön, linfrö och sesamfrön på bakplåten. Baka tills havregrynen är lätt rostade och nötterna doftar, skaka bakplåten efter cirka 10 minuter och fortsätta baka i ytterligare några minuter.

3

Överför allt från bakplåten till en stor skål och tillför vinbär, aprikoser och russin; rör om allt till en mix.

4

Kombinera mandelsmör, socker, honung, vanilj och salt i en liten kastrull. Värm över medium-låg värme, rör om ofta tills blandningen bubblar lätt, borde ta ca 2 till 5 minuter. Häll omedelbart över blandningen från kastrullen över de torra ingredienserna och blanda med en sked eller spatel.

5

Överför mixen till bakplåten igen, men blandningen ska inte bakas utan tryck ner blandningen ordentligt för att skapa ett jämnt lager på bakplåten (vänta tills blandningen svalnar något om det behövs). Lägg bakplåten i kylen i ungefär 30 minuter; skär mixen till 8 barer.

Ingredienser

 1 kopp Havregryn
 ¼ kopp Mandel
 ¼ kopp Solrosfrön
 1 tesked Linfrö
 1 tesked Sesamfrön
 1 kopp osötade fullkorn
  kopp Vinbär
  kopp torkade aprikoser
  kopp Russin
 ¼ kopp Mandelsmör
 ¼ kopp Råsocker
 ¼ kopp Honung
 ½ tesked Vaniljextrakt
  tesked Salt

Gör så här

1

Förvärm ugnen till 350 ° F. Smörj in en bakplåt med kokosolja.

2

Sprid havregryn, mandel, solrosfrön, linfrö och sesamfrön på bakplåten. Baka tills havregrynen är lätt rostade och nötterna doftar, skaka bakplåten efter cirka 10 minuter och fortsätta baka i ytterligare några minuter.

3

Överför allt från bakplåten till en stor skål och tillför vinbär, aprikoser och russin; rör om allt till en mix.

4

Kombinera mandelsmör, socker, honung, vanilj och salt i en liten kastrull. Värm över medium-låg värme, rör om ofta tills blandningen bubblar lätt, borde ta ca 2 till 5 minuter. Häll omedelbart över blandningen från kastrullen över de torra ingredienserna och blanda med en sked eller spatel.

5

Överför mixen till bakplåten igen, men blandningen ska inte bakas utan tryck ner blandningen ordentligt för att skapa ett jämnt lager på bakplåten (vänta tills blandningen svalnar något om det behövs). Lägg bakplåten i kylen i ungefär 30 minuter; skär mixen till 8 barer.

Mandelbars med honung

Dr Aidin Rawshani

Aidin Rawshani är leg. läk och medicine doktor vid Göteborgs Universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Dialiv Premium för dig

Dialiv är appen för dig. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontroll över riskfaktorer och få hjälp när du behöver det.

Dialiv är appen för dig. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill.

Nu med Blodsockerkit!

Få nyhetsbrev med goda recept, råd, kliniska artiklar och e-böcker gratis.

Få vårt nyhetsbrev med goda recept, råd och e-böcker gratis!