Rostad brysselkålsallad

1 min läsning
Mängd6 portioner
Tid, total35 min
 700 g brysselkål
 2 tesked olivolja
 1 tesked osaltad smör
 ½ tesked havssalt
 ¼ tesked vitlöspulver
 100 g Panko ströbröd eller vanligt ströbröd
 100 g parmesanost
1

Värm ugnen till medelhögvärme. Skär av stjälken på brysselkål och skär de stora i hälften. Placera dessa i en stor skål och häll över olivolja och smör. Tillför salt, vitlökspulver och peppar.

2

Rör om försiktigt tills kryddorna är jämnt fördelade och brysselkålen är täckta i oljan och smöret. De behöver ha tillräckligt med olja + smör så att ströbröd & parmesan fäster sig på brysselkålen. Lägg till ytterligare en matsked olja om det behövs.

3

Slutligen lägg till ströbröd och 100 g parmesanost. Rör om igen för att säkerställa att all ströbröd och parmesanost sprider sig över all brysselkål.

4

För över brysselkålen till en stor bakplåt och sprid ut bitarna så att de inte överlappar varandra. Baka i ca 15 minuter eller tills brysselkålen är gyllenbruna, mjuka och när parmesanosten smält. (Kan variera beroende på aktuell ugnstemperatur. Avlägsna bakplåten från ugnen och strö över resterande 2 matskedar parmesanost på brysselkålen.

5

Tips: tillför gärna körsbärstomater, rödlök och paprika i slutet för en härligare och mer smakfull sallad.

Ingredienser

 700 g brysselkål
 2 tesked olivolja
 1 tesked osaltad smör
 ½ tesked havssalt
 ¼ tesked vitlöspulver
 100 g Panko ströbröd eller vanligt ströbröd
 100 g parmesanost

Gör så här

1

Värm ugnen till medelhögvärme. Skär av stjälken på brysselkål och skär de stora i hälften. Placera dessa i en stor skål och häll över olivolja och smör. Tillför salt, vitlökspulver och peppar.

2

Rör om försiktigt tills kryddorna är jämnt fördelade och brysselkålen är täckta i oljan och smöret. De behöver ha tillräckligt med olja + smör så att ströbröd & parmesan fäster sig på brysselkålen. Lägg till ytterligare en matsked olja om det behövs.

3

Slutligen lägg till ströbröd och 100 g parmesanost. Rör om igen för att säkerställa att all ströbröd och parmesanost sprider sig över all brysselkål.

4

För över brysselkålen till en stor bakplåt och sprid ut bitarna så att de inte överlappar varandra. Baka i ca 15 minuter eller tills brysselkålen är gyllenbruna, mjuka och när parmesanosten smält. (Kan variera beroende på aktuell ugnstemperatur. Avlägsna bakplåten från ugnen och strö över resterande 2 matskedar parmesanost på brysselkålen.

5

Tips: tillför gärna körsbärstomater, rödlök och paprika i slutet för en härligare och mer smakfull sallad.

Rostad brysselkålsallad

Dr Aidin Rawshani

Aidin Rawshani är leg. läk och medicine doktor vid Göteborgs Universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Dialiv Premium för dig

Dialiv är appen för dig. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontroll över riskfaktorer och få hjälp när du behöver det.

Dialiv är appen för dig. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill.

Nu med Blodsockerkit!

Få nyhetsbrev med goda recept, råd, kliniska artiklar och e-böcker gratis.

Få vårt nyhetsbrev med goda recept, råd och e-böcker gratis!