Rostad brysselkålsallad

2 min läsning
Mängd6 portioner
Tid, total35 min
 700 g brysselkål
 2 tesked olivolja
 1 tesked osaltad smör
 ½ tesked havssalt
 ¼ tesked vitlöspulver
 100 g Panko ströbröd eller vanligt ströbröd
 100 g parmesanost
1

Värm ugnen till medelhögvärme. Skär av stjälken på brysselkål och skär de stora i hälften. Placera dessa i en stor skål och häll över olivolja och smör. Tillför salt, vitlökspulver och peppar.

2

Rör om försiktigt tills kryddorna är jämnt fördelade och brysselkålen är täckta i oljan och smöret. De behöver ha tillräckligt med olja + smör så att ströbröd & parmesan fäster sig på brysselkålen. Lägg till ytterligare en matsked olja om det behövs.

3

Slutligen lägg till ströbröd och 100 g parmesanost. Rör om igen för att säkerställa att all ströbröd och parmesanost sprider sig över all brysselkål.

4

För över brysselkålen till en stor bakplåt och sprid ut bitarna så att de inte överlappar varandra. Baka i ca 15 minuter eller tills brysselkålen är gyllenbruna, mjuka och när parmesanosten smält. (Kan variera beroende på aktuell ugnstemperatur. Avlägsna bakplåten från ugnen och strö över resterande 2 matskedar parmesanost på brysselkålen.

5

Tips: tillför gärna körsbärstomater, rödlök och paprika i slutet för en härligare och mer smakfull sallad.

Ingredienser

 700 g brysselkål
 2 tesked olivolja
 1 tesked osaltad smör
 ½ tesked havssalt
 ¼ tesked vitlöspulver
 100 g Panko ströbröd eller vanligt ströbröd
 100 g parmesanost

Gör så här

1

Värm ugnen till medelhögvärme. Skär av stjälken på brysselkål och skär de stora i hälften. Placera dessa i en stor skål och häll över olivolja och smör. Tillför salt, vitlökspulver och peppar.

2

Rör om försiktigt tills kryddorna är jämnt fördelade och brysselkålen är täckta i oljan och smöret. De behöver ha tillräckligt med olja + smör så att ströbröd & parmesan fäster sig på brysselkålen. Lägg till ytterligare en matsked olja om det behövs.

3

Slutligen lägg till ströbröd och 100 g parmesanost. Rör om igen för att säkerställa att all ströbröd och parmesanost sprider sig över all brysselkål.

4

För över brysselkålen till en stor bakplåt och sprid ut bitarna så att de inte överlappar varandra. Baka i ca 15 minuter eller tills brysselkålen är gyllenbruna, mjuka och när parmesanosten smält. (Kan variera beroende på aktuell ugnstemperatur. Avlägsna bakplåten från ugnen och strö över resterande 2 matskedar parmesanost på brysselkålen.

5

Tips: tillför gärna körsbärstomater, rödlök och paprika i slutet för en härligare och mer smakfull sallad.

Rostad brysselkålsallad

Dr Aidin Rawshani

Aidin Rawshani är leg. läk och medicine doktor vid Göteborgs Universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Senaste av Blog