Sallad med sparris, tomater, fetaost och balsamvinäger

1 min läsning
Mängd7 portioner
Tid, total10 min
Dressing
 6 tesked balsamvinäger
 ¼ kopp olivolja
 2 tesked dijonsenap
 2 tesked honung
 1 hackade vitlöksklyftor
 salt och nymalt svartpeppar
Sallad
 250 g grov sparris hackade i små bitar
 400 g körsbärstomater
 200 g rostade valnötter
 100 g smulad fetaost
1

Värm vatten i en kastrull. Under tiden kan du förbereda dressingen - häll balsamvinägern i en liten kastrull, koka över medelhög värme och låt koka tills det minskas med hälften, borde ta ungefär 3 minuter.

2

Häll balsamvinägern i en burk eller skål, tillsätt olivolja, dijonsenap, honung, vitlök och vispa medan du kryddar med salt och peppar.

3

Tillsätt sparris till de kokande vattnet och låt det koka i ungefär 4 - 5 minuter. Under tiden fyller man en medelstor skål med is och kallt vatten. Överför sparrisen omedelbart till isvattnet, låt vila i ca 10 sekunder plocka sedan bort sparrisen från isvattnet.

4

Häll sparrisen i en skål med tomater och valnötter. Häll dressingen över rör om. Häll sedan över den smulade fetaosten och servera.

Ingredienser

Dressing
 6 tesked balsamvinäger
 ¼ kopp olivolja
 2 tesked dijonsenap
 2 tesked honung
 1 hackade vitlöksklyftor
 salt och nymalt svartpeppar
Sallad
 250 g grov sparris hackade i små bitar
 400 g körsbärstomater
 200 g rostade valnötter
 100 g smulad fetaost

Gör så här

1

Värm vatten i en kastrull. Under tiden kan du förbereda dressingen - häll balsamvinägern i en liten kastrull, koka över medelhög värme och låt koka tills det minskas med hälften, borde ta ungefär 3 minuter.

2

Häll balsamvinägern i en burk eller skål, tillsätt olivolja, dijonsenap, honung, vitlök och vispa medan du kryddar med salt och peppar.

3

Tillsätt sparris till de kokande vattnet och låt det koka i ungefär 4 - 5 minuter. Under tiden fyller man en medelstor skål med is och kallt vatten. Överför sparrisen omedelbart till isvattnet, låt vila i ca 10 sekunder plocka sedan bort sparrisen från isvattnet.

4

Häll sparrisen i en skål med tomater och valnötter. Häll dressingen över rör om. Häll sedan över den smulade fetaosten och servera.

Sallad med sparris, tomater, fetaost och balsamvinäger

Dr Aidin Rawshani

Aidin Rawshani är leg. läk och medicine doktor vid Göteborgs Universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Dialiv Premium för dig

Dialiv är appen för dig. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontroll över riskfaktorer och få hjälp när du behöver det.

Dialiv är appen för dig. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill.

Nu med Blodsockerkit!

Få nyhetsbrev med goda recept, råd, kliniska artiklar och e-böcker gratis.

Få vårt nyhetsbrev med goda recept, råd och e-böcker gratis!