Utbildningar & Nyheter
Gå med i vårt nyhetsbrev och ta del av kliniska utbildningar, nyheter, material och mycket mer.
Gå med i vårt nyhetsbrev och ta del av kliniska utbildningar, nyheter, material och mycket mer.
Type and hit enter
Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) är diabetes det största nutida hotet mot folkhälsan. I Sverige har cirka 450000 personer typ 2 diabetes och drygt 50.000 har typ 1 diabetes. Förekomsten av båda diabetestyper har ökat de senaste decennierna. Man vet inte varför barn, ungdomar och vuxna drabbas av typ 1 diabetes, som är en autoimmun sjukdom. Samtidigt ökar förekomsten av typ 2 diabetes globalt, vilket till största delen förklaras av ohälsosamma levnadsvanor och en åldrande befolkning. IDF (International Diabetes Federation) uppskattar att 463 miljoner individer har diabetes och denna siffra beräknas stiga till 640 miljoner individer år 2040. Diabetes är därför något som berör de flesta människor.
Även om diabetes är ett globalt problem så är det den enskilde individen som drabbas hårdast. Diabetes är en potentiellt allvarlig sjukdom som kräver fortlöpande engagemang och insatser från individen liksom från vården. Inte sällan ställs livet på sin spets när diagnosen ställs. Forskning visar att individen kan förlora upp till 18 levnadsår till följd av diabetes.1 Men forskningen visar också att vi gör enorma framsteg avseende behandling och omhändertagande av typ 1 diabetes och typ 2 diabetes. Faktum är att framgångarna har varit sensationella: för varje år som går så förbättras prognosen, livskvaliteten och risken för komplikationer minskar.2 Framtiden ser ljus ut, utvecklingen går mycket fort framåt, och tack vare den svenska sjukvården kommer detta patienterna till gagn.
Diabetes.nu är oberoende och drivs av svenska läkare och forskare. Hela innehållet på Diabetes.nu är kostnadsfritt och i möjligaste mån evidensbaserat. Denna plattform vänder sig primärt till vårdpersonal inom hälso- och sjukvården. Målet är att stödja läkare, sjuksköterskor och andra vårdgivare med uppdaterad, evidensbaserad information om diabetes, övervikt och obesitas. Genom att erbjuda information, utbildningsmaterial och senaste forskningsrön, strävar vi efter att förbättra vårdkvaliteten och främja en jämlik och personcentrerad diabetesvård över hela landet. Diabetes.nu är ett stöd för att implementera bästa praxis i klinisk verksamhet och för att hålla sig à jour med den snabba utvecklingen inom området.
Referenser
Författarna
Araz Rawshani, Docent, Läkare, Göteborg
Aidin Rawshani, Docent, Läkare, Göteborg
Zacharias Mandalenakis, Docent, Överläkare, Göteborg
Maria Henningsson, Specialistläkare, Barnsjukhuset, Göteborg
Få nyhetsbrev med allt nytt inom diabetes, övervikt och obesitas
Adding {{itemName}} to cart
Added {{itemName}} to cart