Tryckkammarenheten, Karlskrona

Adress: Blekingesjukhuset, Lasarettsvägen Karlskrona, huvudentré

Tryckkammarenheten har både dagliga planerade behandlingar och akut verksamhet. De planerade behandlingarna sker främst i enmanskammare, och de akuta i flermanskammare. Vid akuta tillstånd kan behandling i tryckkammare påbörjas dygnet runt. Vi kan också behandla intensivvårdskrävande patienter.

Din läkare sänder en remiss och ber oss bedöma om tryckkammarbehandling kan hjälpa mot dina besvär. Behandlingarna består oftast av en serie på ungefär 30 behandlingar. En behandling per dag (cirka 2 timmar), 5 dagar/vecka. Genom att andas syrgas under förhöjt tryck, löser sig en ökad mängd syrgas i blodet och förs till de skadade områdena.

I en enmanskammare fylls hela kammaren med syrgas och tryckökningen i kammaren motsvarar ett vattendjup på 14 meter. Du behöver inte andas i någon mask. Kammaren är av akrylplast och utrustad med TV på utsidan. Behandlingen pågår i cirka 2 timmar. Det finns alltid en sjuksköterska precis utanför kammaren och en läkare i närheten.

Tryckkammarbehandling kallas också HBO (HyperBar Oxygenbehandling) och kan användas vid olika sjukdomstillstånd som till exempel:

– strålskadat ben, -vävnad efter munhålecancer

– svårläkta diabetessår

– svåra bakteriella mjukdelsinfektioner

– kolmonoxid, så kallade rökgasförgiftningar

– dykolyckor.

Information till patienter

Inför din första behandling blir du kallad till ett samtal med anestesiläkare och sjuksköterska på tryckkammarmottagningen Karlskrona. Då berättar vi för dig om hur behandlingen går till och vad du bör tänka på.

Innan behandlingen startar får du klä om till bomullskläder. Du behåller egna underkläder ,men de måste också vara av bomull. Det är inte tillåtet att två timmar innan behandling ta på sig hårspray, feta salvor, cerat och läppstift på grund av brandrisk vid hög syrgaskoncentration. Man kan inte ha med sig någonting inne i kammaren som till exempel, bok, tidning, klocka, mobiltelefon. Vi erbjuder dig att titta på film, lyssna på radio eller medhavd ljudbok under behandlingen.

Det är viktigt att sluta röka inför behandling. Avstå även från kaffe två timmar innan och efter behandling. Nikotin och kaffe har en sammandragande effekt på dina kärl och kan ge sämre behandlingsresultat.

Remisskrav

För att få behandling i tryckkammare måste du ha remiss från läkare.

Driftsform

Driftsform: Landsting/Region

Hitta hit:
Besöksadress:
Blekingesjukhuset, Lasarettsvägen Karlskrona, huvudentré
Län, kommun:
Blekinge län, Karlskrona
Postadress:
Tryckkammarenheten, Blekingesjukhuset, 371 85 Karlskrona
Öppettider:
  • Mån-Fre08:00 – 16:00
Tjänster: Uppgift saknas

Sveriges bästa nyhetsbrev

Få nyhetsbrev med allt nytt inom diabetes, övervikt och fetma

Subscription Form