Skip links

Mounjaro (Tirzepatid) jämfört med Wegovy (Semaglutid) vid fetma: En direkt jämförelse i SURMOUNT-5

I en nyligen publicerad studie i New England Journal of Medicine den 11 maj 2025 (Aronne et al) presenteras resultat från en direkt jämförande, randomiserad och kontrollerad fas 3b-studie mellan de två ledande inkretinerna tirzepatid (Mounjaro) och semaglutid (Wegovy) hos vuxna med fetma (men utan typ 2-diabetes). Studien finansierades av Eli Lilly som tillverkar Mounjaro och syftade till att utvärdera effektivitet och säkerhet vid behandling med tirzepatid jämfört med semaglutid.

Totalt inkluderades 751 deltagare med obesitas (genomsnittligt BMI 39 kg/m²) men utan diagnostiserad diabetes. Deltagarna randomiserades till behandling med antingen tirzepatid eller semaglutid, till maximalt tolererad dos, en gång per vecka under 72 veckor. Den primära effektvariabeln var procentuell förändring i kroppsvikt från baslinje till vecka 72.

Resultat

Vid vecka 72 uppvisade tirzepatid en signifikant större genomsnittlig viktminskning jämfört med semaglutid:

  • Tirzepatid: Viktminskning 20.2%
  • Semaglutid: Viktminskning 13.7%

Även förändringen i midjeomfång var mer uttalad i tirzepatidgruppen:

  • Tirzepatid: 18,4 cm minskat midjeomfång
  • Semaglutid: 13,0 cm minskat midjeomfång

Dessutom var andelen patienter som nådde minst 10 %, 15 %, 20 % och 25 % viktminskning genomgående högre i tirzepatidgruppen jämfört med semaglutidgruppen.

Säkerhetsprofil

Gastrointestinala biverkningar var, som förväntat, vanliga i båda behandlingsgrupperna, huvudsakligen under upptrappningsfasen, men de flesta var milda till måttliga. Avbrott på grund av biverkningar inträffade hos 3% av deltagarna som fick tirzepatid och 6% som fick semaglutid. Injektionsrelaterade reaktioner rapporterades i högre utsträckning med tirzepatid (9%) jämfört med semaglutid (<1%), men dessa ledde inte till behandlingsavbrott.

Klinisk relevans

Resultaten från denna head-to-head-studie bekräftar tidigare indikationer om att tirzepatid resulterar i en större viktminskning än semaglutid. Resultaten var således förväntade. Det är dock värt att notera att båda läkemedlen ger kliniskt meningsfull viktreduktion och att individens svar kan variera.

CagriSema

Mot bakgrund av SURMOUNT-5 är det relevant att beakta andra läkemedelskandidater som åstadkommer mer än 20% viktreduktion. CagriSema innehåller cagrilintid (en långverkande amylinanalog) och semaglutid (båda i dosen 2.4 mg). I REDEFINE 1, en fas 3-studie med över 3400 deltagare med obesitas eller övervikt och minst en komorbiditet, uppnådde CagriSema en genomsnittlig viktminskning på 22.7 % efter 68 veckor (vid optimal följsamhet), jämfört med 16.1 % för semaglutid monoterapi, 11.8 % för cagrilintid. CagriSema är ett potentiellt framtida alternativ för den som avser åstadkomma viktreduktion av sådan magnitud.

Konklusion

I dagsläget är tirzepatid det mest effektiva läkemedlet för viktreduktion. Semaglutids effekt är något mindre uttalad men semaglutid har i gengäld fler kardiovaskulära indikationer. Samtidigt utvecklas en lång rad konkurrerande läkemedel som sannolikt kommer påverka behandlingsvalen framgent.

Diabetes.nu är avsedd för läkare och sjuksköterskor med förskrivningsrätt. Diabetes.nu kräver att du accepterar kakor.

Utbildningar och nyheter

Få nyhetsbrev med allt nytt inom diabetes, övervikt och obesitas

Sitewide Opt-in form