Glutenfria dieter

Glutenfria dieter kan vara utmanande men är nödvändiga för personer med glutenintolerans eller diabetes. Gluten förekommer i vete, korn, råg och rågvete, som är en korsning mellan vete och råg. Glutenintolerans, som kallas celiaki på medicinskt språk, är en autoimmun sjukdom, precis som typ 1-diabetes, och det är inte ovanligt att dessa tillstånd förekommer samtidigt. För personer med både diabetes och glutenintolerans är det avgörande att förstå vilka livsmedel som ska undvikas.

Samtidigt kan denna medvetenhet om kost vara en fördel, eftersom individer med glutenintolerans ofta är mer reflekterande kring sina matvanor. Många av de livsmedel som bör undvikas av personer med glutenintolerans är också sådana som negativt påverkar blodsockernivåerna.

En glutenfri diet har också blivit populär bland personer utan medicinska skäl att undvika gluten. Påstådda fördelar inkluderar bättre hälsa, viktminskning och ökad energi. Dock har de flesta kliniska studier om glutenfria dieter utförts på personer med celiaki, vilket innebär att det finns begränsade vetenskapliga bevis för fördelarna med en glutenfri diet för den allmänna befolkningen.

Att utesluta gluten från kosten kan påverka intaget av fibrer, vitaminer och andra näringsämnen. Oavsett om du följer en glutenfri diet av medicinska skäl eller av andra anledningar är det viktigt att förstå hur detta kan påverka dina näringsbehov och att vid behov göra anpassningar för att säkerställa en balanserad kost.

Vad är gluten? #

Gluten är ett protein som förekommer i livsmedel framställda av vete, korn och råg. Havre anses vara ett gränsfall eftersom det innehåller ett protein som liknar gluten. Vissa personer med glutenintolerans kan tolerera havre, medan andra kan reagera negativt.

Hur hjälper det att undvika gluten vid glutenintolerans? #

Obehandlad glutenintolerans leder till att gluten i kosten orsakar inflammation i tunntarmens slemhinna, vilket försämrar dess förmåga att absorbera näringsämnen. Hos individer med diabetes kan en inflammerad tunntarm resultera i minskat upptag av socker från maten. Om de då fortsätter att använda sina tidigare insulindoser utan justering, finns risken för blodsockerfall.

Medicinska tillstånd som leder till glutenintolerans

  • Celiaki – Glutenintolerans är en relativt vanlig autoimmun sjukdom, tillståndet heter celiaki på medicinskt språk. Individer med glutenintolerans som äter gluten utvecklar buksmärta, uppblåsthet, diarré, förstoppning, yrsel, trötthet, utslag eller huvudvärk. I tunntarmen attackerar immunsystemet proteinet som heter gluten. Den inflammatoriska processen leder även till att vävnaden i tunntarmen blir inflammerad och skadas på sikt.
  • Glutenataxi – En annan autoimmun sjukdom som heter glutenataxi påverkar vissa nervvävnader och orsakar problem med muskelkontroll och frivillig muskelrörelse.
  • Veteallergi – Immunförsvaret kan utveckla allergi mot vete precis som alla andra födoämnesallergier, immunsystemet misstar gluten eller något annat protein som finns i vete som ett sjukdomsalstrande medel, såsom ett virus eller bakterier. Immunsystemet skapar en antikropp mot proteinet, vilket leder till ett immunförsvar som angriper vete.

10 fördelar med glutenfri diet #

  1. Förbättrar kolesterolnivåerna
  2. Stärker matsmältningsapparaten
  3. Ökar energinivåer
  4. Du eliminerar ohälsosam och processerad mat
  5. Personer äter mer frukt och grönsaker eftersom det är glutenfritt
  6. Minskar sannolikt risken för hjärt-kärlsjukdomar your vissa cancerformer och diabetes
  7. Ökar immunförsvarets förmåga att bekämpa infektioner eftersom din föda innehåller mer antioxidanter, vitaminer och mineraler
  8. Orsakar en hälsosam viktnedgång
  9. Förbättrar tillståndet hos individer med inflammatorisk tarmsjukdom (IBS) och möjligtvis även ledinflammation (artrit)
  10. Personer som följer glutenfri diet tänker mer på maten de äter och ohälsosamma livsmedel

Vem kan följa en glutenfri diet? #

Andra personer som kan vara känsliga för gluten är personer med vete eller glutenallergier. Celiac sjukdom är inte en allergi.

Vilka livsmedel behöver undvikas i en glutenfri diet? #

Livsmedel som normalt måste undvikas inkluderar sådana som görs med mjöl som bröd, pasta, frukostflingor, bagels, pajer, kex och kakor. En del färdiga livsmedel innehåller dock gluten.

Exempel på livsmedel som kan innehålla gluten:

  • Soppor
  • Korv och bearbetat kött
  • Curryrätter
  • Färdiga måltider
  • Glass
  • Många såser och dressingar
  • Även vitamintillskott kan inkludera gluten

För att hjälpa personer med glutenkänslighet måste förpackade livsmedel ange om de innehåller gluten.

Som alternativ till spannmål, stärkelse eller mjöl kan du inkludera följande i en glutenfri kost:

  • Pilrot (arrowroot)
  • Bovete
  • Majs och majsmjöl
  • Lin
  • Glutenfri mjöl (ris, soja, majs, potatis, bönor)
  • Hominy (majs)
  • Hirs
  • Quinoa
  • Ris
  • Sorghum
  • Soja
  • Tapioka (kassava rot)
  • Korn tillåts inte

Havre är naturligt glutenfria, men de kan vara kontaminerade under produktionen med vete, korn eller råg. Havre och havreprodukter märkta glutenfria har inte korskontaminerats. Vissa personer med celiaki kan dock inte tolerera glutenfria märkta havre.

Vilka livsmedel är glutenfria? #

Du kanske undrar: “Vad kan jag äta?” Eftersom många färdiglagade produkter kan innehålla gluten kan det vara nödvändigt att laga mer mat själv.

Frukt, grönsaker, kött, fisk, bönor, nötter och de flesta mejeriprodukter är oftast glutenfria alternativ. Dessutom kan ris och potatis användas som glutenfria basvaror. Eftersom glutenintolerans är relativt vanligt, med cirka 150 000 drabbade i Sverige, finns specifika glutenfria produkter såsom glutenfritt bröd och mjöl.

Alkoholhaltiga drycker tillverkade av naturligt glutenfria ingredienser som druvor eller bär är oftast glutenfria. Drycker framställda av gluteninnehållande korn kan märkas som ”bearbetade” eller ”behandlade” för att avlägsna gluten, men etiketten måste ange att glutenhalten inte kan bestämmas och att drycken kan innehålla spår av gluten.

Hur påverkar en glutenfri diet blodsockernivån? #

Generellt sett påverkar en glutenfri kost inte blodsockernivåerna nämnvärt för personer med diabetes. Det kan dock hända att insulinbehovet ökar, eftersom glutenfria produkter fortfarande innehåller kolhydrater och kalorier. Detta kan leda till viktuppgång och ökade blodsockernivåer om intaget inte kontrolleras.

Diabetes och glutenintolerans #

Sambandet mellan gluten och diabetes skiljer sig beroende på typ av diabetes:

  • Typ 1 diabetes har ett samband med celiaki eftersom de båda är autoimmuna tillstånd. Personer med diabetes och celiaki bör undvika gluten.
  • Typ 2 diabetes är inte ett autoimmun tillstånd och har inga samband med celiaki.

Biverkningar av en glutenfri diet? #

Näringsbrist kan vara en potentiell bieffekt när man följer en glutenfri diet. Som ett resultat kan din läkare behöva förskriva kosttillskott eller förskriva glutenfria produkter för att undvika näringsbrist.

Sveriges bästa nyhetsbrev

Få nyhetsbrev med allt nytt inom diabetes, övervikt och fetma

Subscription Form