Graviditetsdiabetes, även känd som gestationsdiabetes eller GDM, påverkar cirka 1-2% av alla graviditeter. Behandling av hyperglykemi under graviditet har visat sig minska risken för bland annat preeklampsi och förekomsten av stora barn. Kvinnor med GDM-diagnos följs upp postpartum inom primärvården för att identifiera eventuell typ 2 diabetes eller för att påbörja förebyggande insatser.
Nationellt och internationellt råder oenighet kring screening och diagnoskriterier, vilket försvårar jämförelse av forskningsresultat. Dock är WHOs kriterier från 2013 och Socialstyrelsens kriterier från 2015 samstämmiga.
En RCT från 2023 visade positiva graviditetsutfall vid behandling av GDM före vecka 20 jämfört med ingen behandling, vilket har lett till diskussion kring tidpunkt och omfattning av screening och behandling.
Glukosmetabolismen normaliseras oftast postpartum. Om normalisering inte sker ska en klassificering göras för att fastställa om det rör sig om monogen diabetes, typ 1 diabetes eller typ 2 diabetes.
Definition och diagnos
Graviditetsdiabetes definieras som varje grad av glukosintolerans med debut eller första gången upptäckt under graviditeten. Detta tillstånd uppstår när kroppen inte kan producera eller använda allt det insulin som behövs för graviditeten, vilket resulterar i förhöjda blodsockernivåer.
Diagnostiska tester
Diagnosen av graviditetsdiabetes baseras på labbprover, främst:
- Glukostoleranstest (OGTT): Ett oralt glukostoleranstest genomförs vanligtvis mellan graviditetsvecka 24 och 28. Testet innebär att den gravida dricker en särskild glukoslösning, varefter blodsockernivåerna mäts vid flera tillfällen under de följande timmarna.
- Fasteblodsocker: I vissa fall kan även fasteblodsockernivåer användas som en del av diagnostiken.
Fastande | ≥ 5,1 mmol/l |
1 timme efter 75 g oral glukosbelastning | ≥ 10,0 mmol/l |
2 timmar efter 75 g oral glukosbelastning | ≥ 8,5 mmol/l |
Graviditetsdiabetes diagnostiseras om en eller flera av blodsockernivåerna vid dessa tester överstiger de etablerade gränsvärdena.
Klassifikation
Det finns ingen separat klassificering för graviditetsdiabetes; den ses som en enhetlig diagnos. Dock är det viktigt att identifiera och hantera tillståndet effektivt för att minimera risken för komplikationer hos både modern och barnet.