Klaffsjukdomar och diabetes

Vänstersidiga hjärtklaffar är de som finns i den vänstra halvan av hjärtat, dvs aortaklaffen och mitralisklaffen. Följande studie baseras på i princip samtliga individer med typ 1 och typ 2 diabetes i Sverige jämfört med matchade kontroller som inte har diabetes mellan åren 2001-2020.

Studien visar att stenotiska klaffsjukdomar, dvs aortastenos och mitralisstenos har ökat, samt att risken för dessa sjukdomar är betydligt högre bland individer med diabetes. En av anledningarna till den ökande incidensen kan bero på förbättrade diagnostiska metoder såsom ultraljud och annan bilddiagnostik.

Dessutom har den förväntade livslängden ökat och klaffsjukdomar är vanligtvis en grupp sjukdomar som uppstår vid hög ålder. Det finns däremot ett intressant samband mellan diabetes och klaffsjukdomar eftersom studien visar att diabetes kan skydda mot klaffinsufficiens.

Klaffläckage innebär att ett av klaffsegeln slutar fungerar som vanligt vilket leder till bakflöde som kan bero på skadade klaffar eller att klaffringen blir större. Diabetes verkar skydda mot att klaffringen blir större eftersom det finns biologiska processer som bidrar till att klaffringen blir stel och motverkar en dilatation i klaffringen.

Långsiktiga trender för klaffsjukdomar

Källa: Rawshani A et al. Left-Sided Degenerative Valvular Heart Disease in Type 1 and Type 2 Diabetes. Circulation 2022

Multifaktoriell riskfaktorkontroll och klaffsjukdomar

Effekten av multifaktoriell riskfaktorkontroll visar om det är möjligt att reducera eller i vissa fall eliminera överrisken för hjärt-kärlsjukdomar med hjälp av optimal riskfaktor kontroll. I analysen ingår riskfaktorer såsom blodtryck, blodfetter, blodsocker, njurfunktion och rökning.

Analyserna visar att även vid optimal riskfaktorkontroll är risken förhöjd för aortastenos, både vid typ 1 och typ 2 diabetes. Samtidigt ser vi att individer med diabetes är skyddade mot klaffinsufficiens, dvs aortic regurgitation. Detta beror på att klaffringen förstelnar och en dilation motverkas i klaffringen. Individer med typ 1 diabetes har högst risk för klaffsjukdomar, särskilt mitralisstenos. Detta beror inte på andra faktorer som infektioner eller intravenöst missbruk.

Källa: Rawshani A et al. Left-Sided Degenerative Valvular Heart Disease in Type 1 and Type 2 Diabetes. Circulation 2022

Sveriges bästa nyhetsbrev

Få nyhetsbrev med allt nytt inom diabetes, övervikt och fetma

Subscription Form