PCSK9-hämmare: Effekt och användning

PCSK9-hämmare är en ny typ av läkemedel som har revolutionerat behandlingen av hyperlipidemi, särskilt för patienter som inte uppnår tillräcklig kolesterolsänkning med traditionella behandlingar som statiner.

PCSK9-hämmarna upptäcktes efter att forskare insåg att vissa personer med genetiska mutationer i PCSK9-genen hade ovanligt låga nivåer av LDL-kolesterol och en mycket låg risk för hjärt-kärlsjukdom. Detta ledde till utvecklingen av läkemedel som specifikt riktar in sig på proteinet PCSK9.

Verkningsmekanism

PCSK9-hämmare fungerar genom att blockera proteinet PCSK9 (Proprotein Convertase Subtilisin/Kexin Type 9). Normalt binder PCSK9 till LDL-receptorer på levercellerna och främjar nedbrytningen av dessa receptorer.

LDL-receptorer är ansvariga för att fånga upp LDL-kolesterol från blodet och föra det in i levern för nedbrytning. När PCSK9 hämmas, minskar nedbrytningen av LDL-receptorer, vilket leder till att fler LDL-receptorer är tillgängliga för att rensa bort LDL-kolesterol från blodet. Detta resulterar i en signifikant sänkning av LDL-kolesterolnivåerna.

En review artikel som visar effekten av olika PCSK-9 hämmare på LDL-kolesterol, här ser vi att hos patienter som står på statiner och ezetimibe så minskar forfarande LDL-kolesterol med ungefär 1.0 till 2.0 mmol/dl.

Kliniska prövningar

PCSK9-hämmare har testats i flera stora kliniska prövningar med imponerande resultat. Bland de mest kända studierna är FOURIER-studien, som undersökte effekten av evolokumab, och ODYSSEY Outcomes-studien, som fokuserade på alirokumab.

Meta-analysen ovan visar att PCSK-9 hämmare har en ca 30% riskminskning för allvarliga hjärt-kärlsjukdomar.

Båda studierna visade att tillägg av PCSK9-hämmare till statinbehandling markant minskade risken för allvarliga kardiovaskulära händelser, såsom hjärtinfarkt och stroke, hos patienter med hög risk.

Biverkningar

PCSK9-hämmare tolereras generellt väl, men som med alla läkemedel finns det potentiella biverkningar. De vanligaste biverkningarna inkluderar reaktioner vid injektionsstället, såsom smärta och rodnad.

Vissa patienter kan också uppleva influensaliknande symtom eller allergiska reaktioner. I sällsynta fall har allvarligare biverkningar rapporterats, men dessa är ovanliga.

Effekt på komplikationer och blodfetter

PCSK9-hämmare har visat sig ha en dramatisk effekt på sänkning av LDL-kolesterol, ofta upp till 60% mer än vad som kan uppnås med statinbehandling ensam. Förutom att sänka LDL-kolesterol har PCSK9-hämmare också visat sig minska risken för hjärtinfarkt, stroke och andra allvarliga kardiovaskulära händelser, särskilt hos patienter med en hög riskprofil.

Skillnader mellan olika PCSK9-hämmare

De två mest kända PCSK9-hämmarna på marknaden är evolokumab (Repatha) och alirokumab (Praluent). Båda läkemedlen är monoklonala antikroppar som fungerar genom att hämma PCSK9-proteinet, men det finns vissa skillnader mellan dem:

Doseringsintervall: Evolokumab kan administreras antingen varannan vecka eller en gång i månaden, medan alirokumab oftast ges varannan vecka men kan även ges varje månad i vissa fall.

Specifika godkännanden: Evolokumab har ett bredare godkännande för att förebygga hjärt-kärlsjukdom hos vuxna, medan alirokumab är mer fokuserad på patienter med högt LDL-kolesterol trots maximalt tolererad statinbehandling.

Sveriges bästa nyhetsbrev

Få nyhetsbrev med allt nytt inom diabetes, övervikt och fetma

Subscription Form