
Forskning från Sahlgrenska: Lågkolhydratkost minskar fettlever
Snabba och dramatiska effekter av att minska på kolhydraterna för den som har fettlever
Lågkolhydratkost har blivit allt mer populärt de senaste åren och så även bland forskarna (läs mer Forskare mer intresserade av lågkolhydratkost). Nu har framstående forskare från Sahlgrenska Akademin publicerat en studie i den ansedda tidskriften Cell Metabolism där de visar att kolhydratfattig kost (lågkolhydratkost) har mycket gynnsam effekt på fettlever.
Fettlever har blivit ett samhällsproblem under de senaste decennierna. Förklaringen till detta är tämligen enkel: vi äter onyttig mat och rör inte på oss. Levern är oerhört viktig för kroppens ämnesomsättning (läs mer Ämnesomsättning, kolhydrater, fett och proteiner). I levern tillverkas och lagras både protein, fett och kolhydrater. Maten vi äter har således stor inverkan på leverns funktion. De senaste decennierna har förekomsten av fettlever (som inte orsakas av alkohol) ökat lavinartat. Numera är fettlever sannolikt ett samhällsproblem, vilket går hand i hand med övervikt och fetma i befolkningen.
Forskare från Sahlgrenska har nu visat att kolhydratfattig kost (lågkolhydratkost) förbättrar ämnesomsättningen och minskar mängden fett i levern. Således kan sannolikt kolhydratfattig kost användas som behandlingsmetod för personer som har fettlever (förutsatt att den inte orsakats av alkoholmissbruk).
Enligt forskarna så kan kolhydratfattig kost leda till snabba och dramatiska minskningar av fett i levern och detta var oberoende av viktnedgången. Dessutom förbättrades flera riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom. Forskarna har dessutom studerat de molekylära mekanismerna bakom fynden. Professor Jan Borén vid Sahlgrenska Akademin är huvudförfattare till studien.
I denna studien hade man minskat kolhydratintaget utan att minska kalorimängden (man fick äta lika många kalorier som vanligt, men man skulle äta mindre kolhydrater). Studien varade i två veckor och deltagarna hade fetma och höga fetthalter i levern.
Deltagarna i studien skulle alltså minska på kolhydraterna och öka mängden protein de åt. Förmodligen har deltagarna även fått öka sitt intag av fett för att täcka energibehovet.
Sahlgrenska Akademins Akademiliv intervjuade forskarna.
– En kolhydratfattig diet som den vi använde kan vara en effektiv behandlingsstrategi för ett allvarligt hälsoproblem, samtidigt som den medicinska vetenskapen fortsätter att utveckla nya läkemedel, säger Adil Mardinoglu, systembiologiforskare vid KTH.
Vad är fettlever?
Fettlever är en följd av övervikt och fetma. Bland personer med BMI (body mass index) över 30 har cirka 70% fettlever, vilket gör att sjukdomen är mycket vanlig i Sverige. Denna typ av fettlever ska inte förväxlas med alkoholorsakad fettlever.
Fettlever är skadligt på flera sätt. Det finns en stor risk (ca 20%) för att fettlevern skall övergå i leverinflammation, som sedermera kan leda till leversvikt och levercancer.
Mer från Sahlgrenska Akademin Akademiliv:
– I dag finns ingen specifik behandling för fettleversjukdom utöver allmän råd till motion och viktminskning. Vår studie visar att och framförallt hur en kolhydratfattig diet minskar leverfettet, vilket också kan ha stor betydelse för alkoholorsakad fettleversjukdom, konstaterar Hanns-Ulrich Marschall, professor i klinisk hepatologi.
Publikationen: An Integrated Understanding of the Rapid Metabolic Benefits of a Carbohydrate-Restricted Diet on Hepatic Steatosis in Humans; http://www.cell.com/cell-metabolism/fulltext/S1550-4131(18)30054-8
Länk till Sahlgrenska Akademin Akademiliv.