Forskning från Sahlgrenska: Lågkolhydratkost minskar fettlever

Snabba och dramatiska effekter av att minska på kolhydraterna för den som har fettlever

Lågkolhydratkost har blivit allt mer populärt de senaste åren och så även bland forskarna (läs mer Forskare mer intresserade av lågkolhydratkost). Nu har framstående forskare från Sahlgrenska Akademin publicerat en studie i den ansedda tidskriften Cell Metabolism där de visar att kolhydratfattig kost (lågkolhydratkost) har mycket gynnsam effekt på fettlever.

Fettlever har blivit ett samhällsproblem under de senaste decennierna. Förklaringen till detta är tämligen enkel: vi äter onyttig mat och rör inte på oss. Levern är oerhört viktig för kroppens ämnesomsättning (läs mer Ämnesomsättning, kolhydrater, fett och proteiner). I levern tillverkas och lagras både protein, fett och kolhydrater. Maten vi äter har således stor inverkan på leverns funktion. De senaste decennierna har förekomsten av fettlever (som inte orsakas av alkohol) ökat lavinartat. Numera är fettlever sannolikt ett samhällsproblem, vilket går hand i hand med övervikt och fetma i befolkningen.

Forskare från Sahlgrenska har nu visat att kolhydratfattig kost (lågkolhydratkost) förbättrar ämnesomsättningen och minskar mängden fett i levern. Således kan sannolikt kolhydratfattig kost användas som behandlingsmetod för personer som har fettlever (förutsatt att den inte orsakats av alkoholmissbruk).

Enligt forskarna så kan kolhydratfattig kost leda till snabba och dramatiska minskningar av fett i levern och detta var oberoende av viktnedgången. Dessutom förbättrades flera riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom. Forskarna har dessutom studerat de molekylära mekanismerna bakom fynden. Professor Jan Borén vid Sahlgrenska Akademin är huvudförfattare till studien.

I denna studien hade man minskat kolhydratintaget utan att minska kalorimängden (man fick äta lika många kalorier som vanligt, men man skulle äta mindre kolhydrater). Studien varade i två veckor och deltagarna hade fetma och höga fetthalter i levern.

Deltagarna i studien skulle alltså minska på kolhydraterna och öka mängden protein de åt. Förmodligen har deltagarna även fått öka sitt intag av fett för att täcka energibehovet.

Sahlgrenska Akademins Akademiliv intervjuade forskarna.

– En kolhydratfattig diet som den vi använde kan vara en effektiv behandlingsstrategi för ett allvarligt hälsoproblem, samtidigt som den medicinska vetenskapen fortsätter att utveckla nya läkemedel, säger Adil Mardinoglu, systembiologiforskare vid KTH.

 

Vad är fettlever?

Fettlever är en följd av övervikt och fetma. Bland personer med BMI (body mass index) över 30 har cirka 70% fettlever, vilket gör att sjukdomen är mycket vanlig i Sverige. Denna typ av fettlever ska inte förväxlas med alkoholorsakad fettlever.

Fettlever är skadligt på flera sätt. Det finns en stor risk (ca 20%) för att fettlevern skall övergå i leverinflammation, som sedermera kan leda till leversvikt och levercancer.

Mer från Sahlgrenska Akademin Akademiliv:

– I dag finns ingen specifik behandling för fettleversjukdom utöver allmän råd till motion och viktminskning. Vår studie visar att och framförallt hur en kolhydratfattig diet minskar leverfettet, vilket också kan ha stor betydelse för alkoholorsakad fettleversjukdom, konstaterar Hanns-Ulrich Marschall, professor i klinisk hepatologi.

 

Publikationen: An Integrated Understanding of the Rapid Metabolic Benefits of a Carbohydrate-Restricted Diet on Hepatic Steatosis in Humans; http://www.cell.com/cell-metabolism/fulltext/S1550-4131(18)30054-8

Länk till Sahlgrenska Akademin Akademiliv.

Salim Yusufs föreläsning om hur världen kom att uppslukas av hjärt-kärlsjukdom.

https://www.youtube.com/watch?v=-ryPV8dekCk

Salim Yusuf är en av vår tids mest citerade forskare och han den mest framstående forskaren inom kardiovaskulär prevention och epidemiologi. Se hans fantastiska föreläsning om ”causes of the causes”, vilket är hans teorier om hur högt blodtryck, höga blodfetter, diabetes och mycket annat kom att ta över sjukdomspanoramat under senare hälften av 1900-talet och början av 2000-talet.

Läs mer

Olika typer av insulin och hur de används för att behandla diabetes

I föregående kapitel diskuterade vad insulin är och vilka effekter insulin har i kroppen. I detta kapitel kommer vi förklara vilka typer av insulin som används för att behandla diabetes. Som tidigare förklarat är insulin ett hormon som reglerar blodsocker samt omsättning av fett och protein i kroppen. Personer som har typ 1 diabetes har…

Läs mer

Världsnyhet: typ 2 diabetes behöver inte vara så farligt

Bevis för att behandling kan reducera eller eliminera risken för hjärt-kärlsjukdom och död vid typ 2 diabetes Idag publicerades ytterligare en världsnyhet för personer med diabetes och denna gången gäller det typ 2 diabetes. Forskare från Göteborgs Universitet och Nationella Diabetesregistret har just publicerat en studie som berör alla med typ 2 diabetes. Studien, som…

Läs mer

Sommar och sol: hälsovinst eller hälsokollaps?

Under gårdagen pratade jag med en bekant som har typ 2 diabetes. Det var en trevlig pratstund där vi diskuterade allt ifrån VM i fotboll till hans kranskärlssoperation (han genomgick en bypass-operation för cirka 10 år sedan). Han tycker det är lätt att prata om sin diabetes och han har alltid varit motiverad att lyckas…

Läs mer

Hjärt-kärlsjukdom och diabetes

Hjärt-kärlssjukdom: vad är det och hur förebygger vi det? Under 1940-talet genomgick Sverige stora förändringar i livsstil och samhällsstruktur. Dessa förändringar innefattade automatisering av industri och transporter, ökad matproduktion, förändrad mattillverkning och tillkomst av skadliga ingredienser såsom transfetter, ökad rökning och ökat stillasittande. Detta medförde uppkomst av riskfaktorer som exempelvis högt blodtryck, blodfettsrubbning och diabetes. Dessa riskfaktorer leder till ansamling av…

Läs mer

Åderförkalkning, kolesterol & statiner – Del 3 – Studier som talar emot kolesterol och statiner

Åderförkalkning, kolesterol och statiner: Teorier som talar emot att LDL kolesterol är farligt, liksom att statiner är effektiva Detta är den tredje delen i vår serie om åderförkalkning, statiner och kolesterol. I del 1 diskuterades åderförkalkning (åderförfettning / ateroskleros) och i del 2 diskuterades betydelsen av LDL kolesterol för åderförkalkning. De två stora frågorna är: Är…

Läs mer

Artificiell pankreas

Artificiell pankreas Människans bukspottkörtel, som på medicinskt språk kallas pankreas, är fantastisk. Den känner av när blodsockret stiger och frisätter då insulin till blodomloppet. Insulin är ett hormon som gör att kroppens celler kan ta upp druvsocker som finns i maten och som är kroppens primära bränsle. Men bukspottkörteln kan även utsöndra glukagon, som är ett…

Läs mer

Reglering av ämnesomsättning: hormoner, kolhydrater, fett & protein

Flera av de hormoner som diskuteras här har redan nämnts tidigare. I detta kapitel kommer vi diskutera mer ingående hur insulin och andra hormoner påverkar vår ämnesomsättningen. Detta är av betydelse eftersom maten vi äter påverkar vilka hormoner och i vilken mängd dessa hormoner frisätts. Genom att justera matens innehåll kan man därför justera hormonernas…

Läs mer

Blodsockermätare

Blodsockermätare för dig med diabetes Hanteringen av diabetes har blivit enklare i och med att tekniken förbättras. Idag använder flera patienter kontinuerliga blodglukosmätare i hemmet för att ständigt kontrollera blodsockernivåerna. Teknologin ger en möjligheten att skapa diagram över ens egna blodsockertrender, spara datum för vissa blodsockervärden, insulindoserna och mängden av träning. Majoriteten av individerna med…

Läs mer

Fysisk aktivitet: effekt på blodsocker, metabolism, riskfaktorer & hjärt-kärlsjukdom

Fysisk aktivitet: Hur påverkas blodsocker, metabolism, riskfaktorer och hjärt-kärlsjukdom vid typ 2 diabetes I årtionden har fysisk aktivitet (motion, träning) varit en hörnsten i behandlingen av diabetes, övervikt och fetma. Fysisk aktivitet och ändrade matvanor (kost) är de medel som en person omedelbart kan tillgripa för att förbättra sin hälsa, minska övervikt och därmed risken…

Läs mer
Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Nyhetsbrev från Diabetes.nu

Få senaste nytt, information, guider & mycket mer

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Allt om diabetes, i din inkorg

Gå med i nyhetsbrevet och ta del av våra diabetesguider, e-böcker, recept mm.