Forskare från University of Toronto undersökte över 3000 livsmedel med syfte att klargöra om livsmedel som var märkt med ”Inget tillsatt socker” eller ”Mindre socker” var bättre än övriga livsmedel. Man konstaterade att dessa livsmedel hade lägre sockerhalt än motsvarande produkt utan den märkningen, men det innebar inte nödvändigtvis att produkten var hälsosam, eftersom många av produkterna ändå var mycket kaloritäta, och fortfarande innehöll höga halter socker (högre än rekommenderat av WHO, världshälsoorganisationens).
Det innebär att dessa märkningar (”Inget tillsatt socker” och ”Mindre socker”) kan vara missvisande och förvirra konsumenterna.
Bland de livsmedel som studerades fanns mjölkprodukter, flingor, yoghurt, juice, salladsdressing, m fl. Över hälften av alla livsmedel med märkningen (”Inget tillsatt socker” eller ”Mindre socker”) innehöll mer socker än vad som kan rekommenderas.
Med andra ord drar man slutsatsen att dessa märkningar innebär förvisso att produkten är något bättre, men över hälften av produkterna är ändå inte att betrakta som hälsosamma.