/

”Inget tillsatt socker” innebär inte att det är hälsosamt

1 min läsning
TesaPhotography / Pixabay

Forskare från University of Toronto undersökte över 3000 livsmedel med syfte att klargöra om livsmedel som var märkt med ”Inget tillsatt socker” eller ”Mindre socker” var bättre än övriga livsmedel. Man konstaterade att dessa livsmedel hade lägre sockerhalt än motsvarande produkt utan den märkningen, men det innebar inte nödvändigtvis att produkten var hälsosam, eftersom många av produkterna ändå var mycket kaloritäta, och fortfarande innehöll höga halter socker (högre än rekommenderat av WHO, världshälsoorganisationens).

Det innebär att dessa märkningar (”Inget tillsatt socker” och ”Mindre socker”) kan vara missvisande och förvirra konsumenterna.

Bland de livsmedel som studerades fanns mjölkprodukter, flingor, yoghurt, juice, salladsdressing, m fl. Över hälften av alla livsmedel med märkningen (”Inget tillsatt socker” eller ”Mindre socker”) innehöll mer socker än vad som kan rekommenderas.

Med andra ord drar man slutsatsen att dessa märkningar innebär förvisso att produkten är något bättre, men över hälften av produkterna är ändå inte att betrakta som hälsosamma.

Länk till studien.

Dr Araz Rawshani

Araz Rawshani är leg.läk och medicine doktor vid Göteborgs Universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Skriv ett svar

Your email address will not be published.

Senaste av Blog

Har du diabetes?

Dialiv är appen för dig. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill. Ta kontroll över riskfaktorer och få hjälp när du behöver det.

Dialiv är appen för dig. Få tillgång till alla verktyg du behöver. Chatta med läkare när du vill.

Få nyhetsbrev med goda recept, råd, kliniska artiklar och e-böcker gratis.

Få vårt nyhetsbrev med goda recept, råd och e-böcker gratis!