Under gårdagen pratade jag med en bekant som har typ 2 diabetes. Det var en trevlig pratstund där vi diskuterade allt ifrån VM i fotboll till hans kranskärlssoperation (han genomgick en bypass-operation för cirka 10 år sedan). Han tycker det är lätt att prata om sin diabetes och han har alltid varit motiverad att lyckas med livsstilsförändringar i form av kost och motion.
Under sommarmånaderna vågar han knappt ställa sig på vågen och han gör inte lika många mätningar av blodsocker. Detta beror på, säger han, att han ”njuter alldeles för mycket under sommaren”. Mer snabbmat, mer öl och vin och inte sällan sitter han flera timmar på balkongen när solen strålar. Han förväntar sig att gå upp ungefär 5 kg under sommaren men det ser han som rimligt med tanke på njutningen. Frågan är om 5 kg verkligen är en rimlig uppoffring.
Många bäckar små
Tre fjärdedelar av året längtar vi efter sommaren. Med ledighet och sol kommer njutning och sinnesro. Den som är disciplinerad kan förvandla sommaren till en mycket hälsobefrämjande period genom att ta sig tid att äta bättre mat, motionera mer och koppla av. Bättre mat, mer fysisk aktivitet och mindre stress är tveklöst några av de mest hälsobefrämjande faktorerna som finns.
För den som inte är lika disciplinerad kan tyvärr sommaren bli en ohälsosam Mer ledighet, strålande sol och fler möten med vänner och familj leder lätt till mer mat, energität mat, mer öl, mer vin, mindre fysisk aktivitet. Omsättningen i restaurangbranschen och på Systembolaget är högst under sommarmånaderna.
Sommarens inverkan på hälsan är nästan uteslutande ett resultat av hur disciplinerad man är. Frestelserna är många och återkommande. Det gäller att kunna sätta gränser och säga nej till onödigt intag av mat och dryck. Likaså måste man ta sig själv i kragen för att komma ut på promenader och eventuellt joggingturer.
För att lyckas måste man först och främst inse att sommaren potentiellt kan innebära en försämring av hälsan (om man missköter sig). Man måste också införa som rutin att beslut som rör intag av mat, dryck och motion inte får fattas för fort. Snabba beslut leder inte sällan till fel beslut. Att avstå frestelser kräver att man motiverar sig, vilket kan ta ett par sekunder mer än att falla för frestelsen. Undvik därför snabba beslut och stålsätt dig när frestelser uppenbarar sig.
Hur stor glädje har man egentligen av alkoholen?
Under de senaste 20 åren har forskarna sagt att måttlig alkoholkonsumtion (särskilt vin) skyddar mot hjärtattack. En stor internationell studie rapporterade att regelbunden användning av alkohol var associerat med lägre risk för hjärtattack (Yusuf et al).
Ytterligare studier har bekräftat att risken för hjärtattack är något lägre bland personer som dricker alkohol regelbundet. Slutsatserna i dessa studier har spridit sig till gemene man, varför man inte sällan får höra att ”ett glas vin är nyttigt för hjärtat”.
Det finns ett problem med detta. Först och främst är den absoluta merparten (om inte alla) de studierna så kallade observationsstudier, vilket gör det omöjligt att klargöra om det faktiskt var alkoholen som var skyddande, eller om det var något annat (som är behäftat med alkohol) som var skyddande. Kanske är det så att människor som dricker lite vin varje dag också har det bättre ställt rent ekonomiskt och socialt. Då skulle den effekt som tillskrivs alkohol egentligen kunna bero på andra faktorer (socioekonomiska). Det är alltså inte säkert att det är själva alkoholen som förebygger hjärtattack. Dessutom är det så att förekomsten av hjärtattack sjunker snabbt i Sverige. Även om hjärtattack fortsatt är den enskilt vanligaste dödsorsaken så minskar antalet hjärtattacker varje år, samtidigt som antalet cancerfall stiger.
Under de kommande åren kommer allt färre människor – inklusive personer med diabetes – drabbas av mindre hjärt-kärlsjukdom och istället mer cancer. Alkohol är behäftat med ökad risk för flera cancerformer, t ex cancer i matstrupen, tjocktarmen (koloncancer), levern och svalget. Det finns också vetenskap som talar för att alkohol är associerat med cancer i pancreas (bukspottkörteln, pankreascancer), prostatacancer och hudcancer (malignt melanom) (Bagnardi et al).
Det är alltså ganska komplicerat och vi på diabetes.nu kommer inte utfärda någon rekommendation avseende alkohol. Vårt syfte är endast att upplysa Dig om potentiella fördelar och nackdelar, varefter Du själv (gärna i samråd med din vårdgivare) får ta ställning till hur du vill göra.
Maximera hälsan i sommar
Det råder ingen tvekan om att sommaren kan njutas utan onödigt intag av mat och dryck. Din inställning är avgörande och det gäller att stålsätta sig när frestelserna kommer. Vi hoppas du nyttjar ledigheten och värmen till att träffa familj och vänner, motionera mer och äta bättre mat.
Referenser
- Yusuf et al: Effect of potentially modifiable risk factors associated with myocardial infarction in 52 countries (the INTERHEART study): case-control study
- Bagnardi et al: Alcohol consumption and site-specific cancer risk: a comprehensive dose–response meta-analysis.