Sommar och sol: hälsovinst eller hälsokollaps?

Under gårdagen pratade jag med en bekant som har typ 2 diabetes. Det var en trevlig pratstund där vi diskuterade allt ifrån VM i fotboll till hans kranskärlssoperation (han genomgick en bypass-operation för cirka 10 år sedan). Han tycker det är lätt att prata om sin diabetes och han har alltid varit motiverad att lyckas med livsstilsförändringar i form av kost och motion. Under sommarmånaderna vågar han knappt ställa sig på vågen och han gör inte lika många mätningar av blodsocker. Detta beror på, säger han, att han ”njuter alldeles för mycket under sommaren”. Mer snabbmat, mer öl och vin och inte sällan sitter han flera timmar på balkongen när solen strålar. Han förväntar sig att gå upp ungefär 5 kg under sommaren men det ser han som rimligt med tanke på njutningen. Frågan är om 5 kg verkligen är en rimlig uppoffring.

Många bäckar små

Tre fjärdedelar av året längtar vi efter sommaren. Med ledighet och sol kommer njutning och sinnesro. Den som är disciplinerad kan förvandla sommaren till en mycket hälsobefrämjande period genom att ta sig tid att äta bättre mat, motionera mer och koppla av. Bättre mat, mer fysisk aktivitet och mindre stress är tveklöst några av de mest hälsobefrämjande faktorerna som finns. För den som inte är lika disciplinerad kan tyvärr sommaren bli en ohälsosam Mer ledighet, strålande sol och fler möten med vänner och familj leder lätt till mer mat, energität mat, mer öl, mer vin, mindre fysisk aktivitet. Omsättningen i restaurangbranschen och på Systembolaget är högst under sommarmånaderna.

Sommarens inverkan på hälsan är nästan uteslutande ett resultat av hur disciplinerad man är. Frestelserna är många och återkommande. Det gäller att kunna sätta gränser och säga nej till onödigt intag av mat och dryck. Likaså måste man ta sig själv i kragen för att komma ut på promenader och eventuellt joggingturer.

För att lyckas måste man först och främst inse att sommaren potentiellt kan innebära en försämring av hälsan (om man missköter sig). Man måste också införa som rutin att beslut som rör intag av mat, dryck och motion inte får fattas för fort. Snabba beslut leder inte sällan till fel beslut. Att avstå frestelser kräver att man motiverar sig, vilket kan ta ett par sekunder mer än att falla för frestelsen. Undvik därför snabba beslut och stålsätt dig när frestelser uppenbarar sig.

Hur stor glädje har man egentligen av alkoholen?

Under de senaste 20 åren har forskarna sagt att måttlig alkoholkonsumtion (särskilt vin) skyddar mot hjärtattack. En stor internationell studie rapporterade att regelbunden användning av alkohol var associerat med lägre risk för hjärtattack. 1 Ytterligare studier har bekräftat att risken för hjärtattack är något lägre bland personer som dricker alkohol regelbundet. Slutsatserna i dessa studier har spridit sig till gemene man, varför man inte sällan får höra att ”ett glas vin är nyttigt för hjärtat”.

Det finns ett problem med detta. Först och främst är den absoluta merparten (om inte alla) de studierna så kallade observationsstudier, vilket gör det omöjligt att klargöra om det faktiskt var alkoholen som var skyddande, eller om det var något annat (som är behäftat med alkohol) som var skyddande. Kanske är det så att människor som dricker lite vin varje dag också har det bättre ställt rent ekonomiskt och socialt. Då skulle den effekt som tillskrivs alkohol egentligen kunna bero på andra faktorer (socioekonomiska). Det är alltså inte säkert att det är själva alkoholen som förebygger hjärtattack. Dessutom är det så att förekomsten av hjärtattack sjunker snabbt i Sverige. Även om hjärtattack fortsatt är den enskilt vanligaste dödsorsaken så minskar antalet hjärtattacker varje år, samtidigt som antalet cancerfall stiger. Under de kommande åren kommer allt färre människor – inklusive personer med diabetes – drabbas av mindre hjärt-kärlsjukdom och istället mer cancer. Alkohol är behäftat med ökad risk för flera cancerformer, t ex cancer i matstrupen, tjocktarmen (coloncancer), levern och svalget. Det finns också vetenskap som talar för att alkohol är associerat med cancer i pancreas (bukspottkörteln, pancreascancer), prostatacancer och hudcancer (malignt melanom).2

Det är alltså ganska komplicerat och vi på Diabetes.nu kommer inte utfärda någon rekommendation avseende alkohol. Vårt syfte är endast att upplysa Dig om potentiella fördelar och nackdelar, varefter Du själv (gärna i samråd med din vårdgivare) får ta ställning till hur du vill göra.

Maximera hälsan i sommar

Det råder ingen tvekan om att sommaren kan njutas utan onödigt intag av mat och dryck. Din inställning är avgörande och det gäller att stålsätta sig när frestelserna kommer. Vi hoppas du nyttjar ledigheten och värmen till att träffa familj och vänner, motionera mer och äta bättre mat.

 

Glad sommar önskar vi på Diabetes.nu


  1. Yusuf et al: Effect of potentially modifiable risk factors associated with myocardial infarction in 52 countries (the INTERHEART study): case-control study

  2. Bagnardi et al: Alcohol consumption and site-specific cancer risk: a comprehensive dose–response meta-analysis.

Ämnen:

Behandling med SGLT2-hämmare

Behandling av diabetes med SGLT2-hämmare Det finns en ny läkemedelsgrupp för typ 2 diabetes som heter SGLT2-hämmare, dessa verkar genom att öka filtrationen av socker (glukos) genom njurarna, vilket resulterar i lägre nivåer av blodsocker, mindre vätska och även viktnedgång. Glukos filtreras ut i njurarna men njuren absorberar även en hel del glukos och därav…

Läs mer

Alla symptom på typ 2 diabetes: törst, hunger, viktnedgång, trötthet, kissar mycket med flera

I detta kapitel får diskuterar vi alla symptom på typ 2 diabetes. Det är viktigt att känna till dessa symptom, och att de kan vara mycket diskreta. Tidig upptäckt av sjukdomen är avgörande för att man skall kunna vända förloppet, motverka sjukdomen och leva ett bra liv.

Läs mer

Kolhydrater tar kål på oss?

Nytt fokus: snabba kolhydrater, stärkelse, socker Varje år drabbas 30.000 svenskar av en akut hjärtattack. Trots enorma framgångar i hjärtvården i Sverige så är hjärt-kärlsjukdom fortfarande den enskilt vanligaste dödsorsaken i Sverige. Här på Diabetes.nu har vi flera gånger diskuterat orsaken till hjärtattack, nämligen åderförfettning (ateroskleros) i hjärtats egna kärl. Åderförfettning, åderförkalkning och ateroskleros är…

Läs mer

Svängande blodsocker vid diabetes

Dawn Phenomenon – högt socker på morgonen Individer med diabetes har oftast förhöjda blodsockernivåer på morgonen, det finns flera anledningar till detta. Dawn Phenomenon är ett medicinskt uttryck för naturlig stegring av blodsockret till följd av hormoner som utsöndras under natten, detta leder till att levern utsöndrar socker till blodbanan för att förbereda individen för…

Läs mer

”Inget tillsatt socker” innebär inte att det är hälsosamt

Forskare från University of Toronto undersökte över 3000 livsmedel med syfte att klargöra om livsmedel som var märkt med ”Inget tillsatt socker” eller ”Mindre socker” var bättre än övriga livsmedel. Man konstaterade att dessa livsmedel hade lägre sockerhalt än motsvarande produkt utan den märkningen, men det innebar inte nödvändigtvis att produkten var hälsosam, eftersom många av…

Läs mer

Blodsockermätare

Blodsockermätare för dig med diabetes Hanteringen av diabetes har blivit enklare i och med att tekniken förbättras. Idag använder flera patienter kontinuerliga blodglukosmätare i hemmet för att ständigt kontrollera blodsockernivåerna. Teknologin ger en möjligheten att skapa diagram över ens egna blodsockertrender, spara datum för vissa blodsockervärden, insulindoserna och mängden av träning. Majoriteten av individerna med…

Läs mer

Artificiell pankreas

Artificiell pankreas Människans bukspottkörtel, som på medicinskt språk kallas pankreas, är fantastisk. Den känner av när blodsockret stiger och frisätter då insulin till blodomloppet. Insulin är ett hormon som gör att kroppens celler kan ta upp druvsocker som finns i maten och som är kroppens primära bränsle. Men bukspottkörteln kan även utsöndra glukagon, som är ett…

Läs mer

Världsnyhet: livslängd och överlevnad vid typ 1 diabetes i Sverige

Personer med typ 1 diabetes har upp till 17 år lägre förväntad livslängd: men vad betyder det för dig? Idag publicerar en forskargrupp från Nationella Diabetesregistret och Göteborgs Universitet en ny studie i The Lancet. Studien en världsnyhet för alla med typ 1 diabetes. Resultaten har stor betydelse för vården och för individer som lever med…

Läs mer

Gå ner i vikt: en guide till kost och viktnedgång

Gå ner i vikt: jakten på den perfekta kosten för att må bra, förebygga övervikt, fetma & diabetes Under de senaste decennierna har förekomsten av övervikt, fetma och typ 2 diabetes ökat lavinartat i Sverige och resten av världen. Övervikt är den starkaste riskfaktorn för typ 2 diabetes. Dessutom orsakar övervikt leversjukdom, kranskärlssjukdom (åderförfettning i hjärtat),…

Läs mer

Nefropati (njursjukdom) och nedsatt njurfunktion

Diabetes och njursjukdom (nefropati) Nefropati drabbar både personer med typ 1 diabetes och typ 2 diabetes Njurarna är kroppens reningsverk. De renar blodet från överflödiga ämnen och slaggprodukter, som får lämna kroppen via urinen. Även läkemedel lämnar kroppen via njurarna. Dessutom reglerar njurarna vätskebalansen, salter, mineraler, blodtrycket, blodets surhetsgrad, skelettomsättningen och blodbildningen. I varje njure…

Läs mer
Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Nyhetsbrev från Diabetes.nu

Få senaste nytt, information, guider & mycket mer

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Allt nytt, viktigt och läsvärt om diabetes

Gå med i nyhetsbrevet för att få senaste nytt om diabetes.

Du är nu med i nyhetsbrevet!