Att skapa och behålla hälsosamma levnadsvanor

Mira Johansson

Att det är hälsobefrämjande att röra på sig, ha en god kosthållning och att stimulera hjärnan regelbundet är de flesta medvetna om. Men att ändra sin livsstil är en utmaning och kan vara svårt att upprätthålla. Hur ska man göra för att behålla förändringarna man har gjort?

Enligt forskning tar det 66 dagar att skapa en ny vana. Men varför är det så svårt bibehålla vanorna vi byggt upp?

Ett av de viktigaste stegen för att upprätthålla en livsstilsförändring är att komma ur 100% eller ingenting-tänkandet. Om du dricker läskedryck till middag någon enstaka gång, istället för vatten, är det ingen större katastrof. En dag av misslyckande gör inte att dina tidigare prestationer har varit förgäves. Sluta inte med dina livsstilsförändringar bara för att du har haft ett nederlag! Du gör trots allt dessa förändringar för din egen hälsas skull. Din kropp märker ingen större skillnad om du råkar ha en smula socker i kaffet en morgon. Däremot kommer kroppen att märka stor skillnad om du slutar med dina livsstilsförändringar helt.

Enligt forskning tar det 66 dagar att skapa en ny vana. Men varför är det så svårt bibehålla vanorna vi byggt upp? En av de vanligaste anledningarna till att man misslyckas med sina livsstilsförändringar är att man har satt upp för stora mål. Om du vanligtvis har en kost som består av snabbmat, socker och sötsaker kommer det bli svårt att sluta med det helt. För att öka chanserna att bibehålla sina livsstilsförändringar är det viktigt att successivt ändra sina vanor. Börja te x med att sluta äta snabbmat; när det inte längre känns som en lika stor utmaning kan du sluta att dricka läsk.

En annan anledning till att många inte klarar av att upprätthålla sina livsstilsförändringar är för att man inte har en tillräckligt tydlig motivation. Det kommer att vara svårt att upprätthålla sina nya vanor om din enda motivation är att det skulle vara härligt att äta lite bättre, eller få en bättre kondition. Fråga dig själv varför du vill göra förändringen. Handlar det om samhällets eller din omgivnings förväntningar? En bättre fysisk kondition minskar te x risken för hjärt-kärlsjukdom och förtida död, vilket är viktiga motivationsfaktorer. En bättre kosthållning kan leda till ett starkare immunförsvar och minskar också risken för hjärt-kärlsjukdomar. Det finns många anledningar till att leva ett hälsosammare liv – vilka är dina anledningar?

För att upplevelsen av att ändra sin livsstil ska bli så trevlig så möjligt, är det viktigt att belöna sig själv och känna sig stolt över sina prestationer. Att belöna sig själv är också en bra motivation. Du kan då köpa den där tröjan du velat ha, samtidigt som njuter av att du klarat ditt mål och bibehållit goda vanor.

Slutligen så är nyckeln till en hälsosammare livsstil är att inte vara så hård mot sig själv. Det är inte alltid lika lätt att upprätthålla de vanor eller mål man har satt upp, men din person ändras inte på grund av det. Vissa dagar kommer det att vara svårare att fortsätta med dina livsstilsförändringar. Ge inte upp bara för att du har haft ett nederlag! Det är svårt att ändra sin livsstil, och förändringen av dina vanor har motgångar så som alla andra utmaningar vi ställs inför i livet.

Få nyhetsbrev med goda recept, råd, kliniska artiklar och e-böcker gratis.

Få vårt nyhetsbrev med goda recept, råd och e-böcker gratis!