Personer med diabetes utvecklar ofta problem med fötter och underben. Diabetes är en sjukdom som på sikt bidrar till åderförkalkning och förträngningar i blodkärlen, särskilt i blodkärlen som försörjer tår, fötter och underben med syrerikt blod. Du kan minska dina chanser att utveckla diabetesrelaterade-fotproblem genom att ta hand om dina fötter varje dag. Att hantera blodsockernivåer och andra riskfaktorer som högt blodtryck, rökning och höga blodfetter, kan också hjälpa till att hålla fötterna friska.
Hur diabetes påverkar dina fötter
Med tiden kan diabetes orsaka nervskador, även kallad diabetesneuropati, som kan orsaka stickningar och smärta, och kan få dig att tappa känseln (sensorik) i dina fötter. När du förlorar känseln i dina fötter kan du inte känna en sten inuti din socka eller en blåsor på din fot, vilket kan leda till sår som i sin tur kan bli smittade.
Diabetes kan påverka blodflödet i dina fötter. När förträngningar uppstår i blodkärlen som försörjer blod och underben så påverkas genomflödet av blod negativt. Ett försämrat genomflöde av blod leder bland annat till svårläkta infektioner, vilket kan leda till kallbrand.
Gangrän och fotsår som inte blir bättre med behandling kan resultera i amputation av din tå, fot eller del av benet. En kirurg kan utföra en amputation för att förhindra att en svår infektion sprider sig till resten av kroppen och på så vis även rädda ditt liv. Bra fotvård är mycket viktigt för att förhindra allvarliga infektioner och gangrän.
Även om det är sällsynt kan nervskador från diabetes leda till förändringar av dina fötter, såsom Charcots fot. Charcots fot är ett tillstånd som kännetecknas av rodnad, värme och svullnad i foten. Dina fötter och tår kan därefter bli deformerade och utveckla en udda form.
Vad kan jag göra för att hålla mina fötter friska?
Samarbeta med din diabetessköterska för att tillsammans ta fram en vårdplan för diabetes, alltså en handlingsplan för hur du ska hantera din diabetes. Den här planen bör innehålla regelbunden fotvård. En fotspecialist och andra specialister kan ingå i ditt sjukvårdsteam.
Inkludera dessa steg i din fotvårdsplan:
Tips för att ta hand om dina fötter
- Kolla dina fötter varje dag.
- Tvätta fötterna varje dag.
- Skrubba bort hudförhårdningar och uttorkade hudpartier
- Klipp dina tånaglar regelbundet och undvik att klippa djup i nagelvrån.
- Använd alltid skor och strumpor.
- Skydda dina fötter från kraftig värme eller kyla.
- Aktivera fötterna regelbundet för att stimulera blodflöde till dina fötter.
- Få en fotundersökning vid varje läkarbesök.
- Kontrollera dina fötter varje dag
Du kan ha problem med fötterna, men känner ingen smärta i dina fötter. Att kontrollera sina fötter varje dag hjälper dig att upptäcka problem tidigt innan de blir värre. Ett bra sätt att komma ihåg är att kolla dina fötter varje kväll när du tar av dig dina skor. Kontrollera också mellan tårna. Om du har problem med att böja sig över för att se dina fötter, försök använda en spegel för att se dem, eller be någon annan att titta på dina fötter.
Åtgärda genast följande problem om de uppstår
- Skärsår, sår eller röda fläckar
- Svullnad eller vätskefyllda blåsor
- Inåtväxta tånaglar, där kanten på din nagel växer in i din hud
- liktår eller förhårdnader, som är fläckar av grov hud orsakad av för mycket gnidning eller tryck på samma plats
- Vårtor
Personer med diabetes som har hög risk att drabbas av fotproblem kan erbjudas ett medicinskt instrument som mäter temperaturen på olika delar av foten. På så vis kan du själv upptäcka om temperaturen ökar i vissa delar av foten, vilket kan antyda att du inom kort utvecklar ett inflammatoriskt tillstånd i det området. En värmeökning (hot spot) kan vara det första tecknet på att en blister eller ett sår börjar.
Tips på hur du skyddar dina fötter
- Tvätta fötterna varje dag
- Tvätta fötterna med tvål i ljummet vatten. Testa vattnet för att se till att det inte är för varmt.
- När du tvättat och torkat dina fötter så kan du applicera majsstärkelse mellan tårna om det tenderar att bli fuktigt. Majsstärkelse kommer att hålla huden torr och på så vis förhindra en infektion.
Var försiktig med liktår och hudförhårdnader.
Tjocka partier av hud som kallas liktår och kan växa på fötterna. Om du har liktår eller ellr uttorkade hudpartier, prata med din fotläkare om det bästa sättet att ta hand om dessa fotproblem.
En behandlingsmetod är att använd en pimpsten för att släta ut liktår eller uttorkade hudpartier, gör helst detta efter att du badat eller duschat. En pimpsten är en typ av sten som används för att släta ut huden. Gnid försiktigt, bara i en riktning, för att undvika att riva huden. Hör gärna med din läkare innan du börjar behandla fotproblem.
För att hålla huden mjuk och fuktig, smörj in ett tunt lager mjukgörande kräm eller vaselin på toppen och botten av dina fötter. Applicera inte mjukgörande kräm mellan tårna eftersom fukt kan orsaka en infektion.
Klipp dina tånaglar på rätt sätt
Klipp dina tånaglar på korrekt sätt, efter att du har tvättat och torkat fötterna. Använd nagelklippare, klipp dina tånaglar tvärs över. Klipp inte in i hörnen av din tånagel. Släta försiktigt varje nagel med en oskarp nagelfil. Trimning på detta sätt förhindrar att du skär din hud och hindrar naglarna från att växa in i huden.
Hör med fotspecialist om något av följande uppstår
- Om du inte kan se, känna eller nå dina fötter
- Dina tånaglar är tjocka eller gulnar
- Dina naglar kröker sig och växer in i huden
- Om du vill få en pedikyr på salong, bör du ta med egna nagelverktyg för att minska risken för infektion. Du kan fråga din vårdgivare vilka andra åtgärder du kan vidta i salongen för att förhindra infektion.
Använd alltid skor och strumpor
Använd alltid skor och strumpor. Gå inte barfota eller bara i strumpor, inte ens när du är inomhus. Du kan trampa på något och skada dina fötter. Du kanske inte känner någon smärta och kanske inte vet att du skadat dig själv. Individer med diabetes utvecklar oftast nedsatt känsel i fötter och underben först, därefter orsakar dåliga skor eller stenar mindre sår som personen inte känner av och de tar dessutom längre tid att läka.
Kontrollera insidan av dina skor innan du sätter på dem, för att se till att fodret är smidigt och fritt från småsten eller andra föremål. Se till att du bär strumpor, strumpor eller nyloner med dina skor så att du inte får blåsor och sår. Välj rena, lätt vadderade strumpor som passar bra. Strumpor utan sömmar är bäst. Använd skor som passar bra och skyddar dina fötter.
Här är några tips för att hitta rätt typ av skor
- Träningsskor är bra för dagligt slitage. De stöder dina fötter och låter dem ”andas”.
- Använd inte vinyl eller plastskor, eftersom de inte töjer sig eller ”andas”.
- När du köper skor, se till att de är bra och har tillräckligt med utrymme för tårna.
- Köp skor i slutet av dagen, när dina fötter är störst, så att du kan hitta den bästa passformen.
- Om du har deformerade tår, exempelvis hammartå, kan du behöva extra breda eller djupa skor.
- Använd inte skor med spetsiga tår eller höga klackar, eftersom de lägger för mycket tryck på tårna.
- Om dina fötter har ändrat form, till exempel som Charcots fot, kan du behöva speciella skor eller skoinlägg.
- När du köper nya skor, bär du dem bara i några timmar först och kontrollerar sedan dina fötter för ömhet.
Skydda dina fötter från varmt och kallt
Om du har nervskador till följd av diabetes kan du bränna dina fötter och inte veta att du skadat dig. Ta följande steg för att skydda dina fötter från värme:
- Använd skor på stranden och på varm trottoar.
- Sätt solskyddsmedel på toppen av dina fötter för att förhindra solbränna.
- Håll fötterna borta från varma och öppna bränder.
- Lägg inte en varmvattenflaska eller värmepanna på fötterna.
Använd strumpor i sängen om dina fötter blir kalla. På vintern bär du fodrade, vattentäta stövlar för att hålla fötterna varma och torra.
Prova följande tips för att förbättra blodflödet till fötterna
- Sätt upp fötterna när du sitter.
- Rör på tårna i några minuter så ofta som möjligt. Vrid fotleden i alla olika riktningar för att hjälpa blodet att flöda i dina fötter och ben.
- Använd inte täta strumpor eller elastiska strumpor. Försök inte hålla upp lösa strumpor med gummiband.
- Var mer fysiskt aktiv. Välj aktiviteter som är lätta för fötterna, till exempel promenader, dans, yoga eller stretching, simning eller cykla.
- Sluta röka.
Rökning kan påverka blodflödet till dina fötter. Om du röker, be om hjälp för att sluta.
Få en fotundersökning vid varje vårdbesök
Be ditt sjukvårdsteam att kontrollera dina fötter vid varje besök. Ta av dig skorna och strumporna när du är i undersökningsrummet så att de kommer ihåg att kolla dina fötter. Minst en gång om året, få en grundlig fotundersökning, inklusive en kontroll av känslan och pulserna i dina fötter.