IBS (känslig tarm)

Översikt om IBS

IBS eller colon irritabile anses vara en av de vanligaste sjukdomarna i världen. Mellan 3 procent och 20 procent av alla människor upplever symptom som kan hänföras till diagnosen colon irritabile. IBS är ett sjukdomstillstånd och stort samhällsproblem eftersom det drabbar så många individer, samtidigt som tillståndet orsakar stort lidande och sjukfrånvaro från skola och arbete.

Även om sjukdomen är vanlig så saknas idag kunskap om de bakomliggande orsakerna till IBS. Flera forskare och läkare menar att IBS till stor del beror på en koppling mellan hjärna och mag-tarmkanalen. Många menar att individer med psykiatriska besvär såsom ångest, depression och liknande tillstånd upplever symptom från mag-tarmkanelen när de mår psykiskt dåligt.

Vid IBS upplever man oftast olika symptom med varierande intensitet men tillståndet ger vanligtvis upphov till symptom från mag-tarmkanalen, vissa personer har såpass uttalade symtomen att det påverkar vardagen. IBS debuterar vanligen mellan 10 och 40 års ålder. Det är ovanligt att sjukdomen debuterar efter 40 års ålder.

Vad är IBS?

IBS är också känd som spastisk kolon, irritabel kolon och spastisk kolit. Kolit är ett medicinskt uttryck för inflammation i tjocktarmen. Inflammatorisk tarmsjukdom (IBS) skiljer sig från ett annat inflammatoriskt tillstånd i tarmarna som kallas för inflammatoriska tarmsjukdomar (eng. inflammatory bowel disease, IBD). IBD innefattar sjukdomar som Crohns och ulcerös kolit. Vid IBS varierar symptomen i svårighetsgrad och varaktighet från person till person, symptomen varar dock i flera veckor, vissa expertgrupper menar att symptom i minst tre månader, cirka tre dagar per månad, krävs för diagnos.

IBS kan i vissa fall orsaka tarmskada men oftast är tillståndet inte associerat med några bestående inflammatoriska förändringar i tarmarna. IBS ökar inte risken för gastrointestinala cancerformer, till skillnad från inflammatoriska tarmsjukdomar (IBD), men det kan ändå ha en signifikant inverkan på ditt liv.

Symptom vid IBS

Sammanfattning av symptom vid IBS

 • Kramper
 • Buksmärtor
 • Oregelbunden tarmfunktion
 • Uppblåsthet och gas
 • Förstoppning
 • Diarré

De typiska symptom vid IBS är buksmärtor och oregelbunden tarmfunktion. Flera individer upplever omväxlande diarré och förstoppning medan andra har i princip bara besvär med diarré. En mindre andel individer har ingen diarré och upplever istället bara förstoppning. Ökad gasbildning, utspändhet och uppkördhet i buken är också väldigt vanligt.

Det är inte ovanligt för personer med IBS att ha episoder av både förstoppning och diarré. Symtom som uppblåsthet och gas försvinner vanligtvis efter att du har en avföring. Symptom på IBS är inte alltid ihållande. Symptomen kan plötslig upphöra, bara för att komma tillbaka en kort stund senare. Men vissa människor har kontinuerliga symtom.

Symtom hos kvinnor

Det är vanligt att kvinnor utvecklar symptomen under menstruationstiden, de kan även uppleva mer intensiva och flera symptom samtidigt. Menopausala kvinnor har färre symtom än kvinnor som fortfarande menstruerar. Vissa kvinnor har också rapporterat att vissa symtom ökar under graviditeten.

Symtom på IBS hos män

Symtom på IBS hos män skiljer sig inte från symptomen hos kvinnor, men mycket färre män rapporterar sina symtom och söker behandling.

Smärta och andra symptom

IBS smärta kan upplevas som kramper. Nästan alla med IBS upplever minst två av följande alternativ samtidigt som de har kramper.

 • Viss lindring av smärta efter defekation
 • En förändring i hur ofta du har defekation
 • Förändringar i hur din avföring ser ut

IBS diagnos

Din läkare kanske kan diagnostisera IBS baserat på de symptom som du uppger under läkarbesöket. De kan också vidta ett eller flera av följande steg för att utesluta andra möjliga orsaker till dina symtom:

 • Fråga om du har prövat en viss diet eller uteslutit specifika matgrupper/näringsämnen under en period för att utesluta eventuella födoämnesallergier
 • Ordinera ett avföringsprov för att utesluta infektion
 • Beställa blodprover för att kontrollera blodstatus, utesluta anemi och glutenintolerans
 • Utföra en undersökning som heter koloskopi

En koloskopi innebär att man för in ett plast rör i ändtarmen för att undersöka den första delen av ändtarmen, din läkare kan med hjälp av denna metod se om slemhinnan i din tarm är inflammerad eller upptäcka andra förändringar. En koloskopi görs vanligtvis endast om din läkare misstänker att dina symtom orsakas av kolit, inflammatorisk tarmsjukdom eller cancer.

IBS diet

För vissa människor kan kostförändringar fungera för att lindra symtomen. Eftersom symtomen på IBS varierar mellan personer med tillståndet, måste tillvägagångssätt för kostförändringar variera. Denna artikel hjälper till att beskriva några av dessa olika kostmetoder.

Behandla IBS

Det finns inget botemedel mot IBS. Behandlingen syftar till symptomlindring. Inledningsvis kan din läkare få dig att göra vissa livsstilsförändringar. Dessa ”huskurer” föreslås vanligtvis före användning av medicinering. Läs mer om de olika typerna av IBS-behandling.

Huskurer för IBS

Vissa huskurer eller livsstilsförändringar kan hjälpa till att lindra dina IBS-symtom utan att använda medicinering. Exempel på dessa livsstilsförändringar är:

 • Delta i regelbunden fysisk träning
 • Minska intaget av koffeinhaltiga drycker som stimulerar tarmarna
 • Äta mindre måltider
 • Minimera stress (samtalsterapi kan hjälpa)
 • Använd probiotika (”bra” bakterier som normalt finns i tarmarna) för att lindra gas och uppblåsthet
 • Undvika friterad eller kryddig mat

Livsmedel för att undvika med IBS

Att hantera din kost när du har IBS kan ta lite extra tid och energi men är ofta värt ansträngningen. Att ändra mängder eller eliminera vissa livsmedel som mejeriprodukter, stekt mat, osmältbara sockerarter och bönor kan bidra till att minska olika symtom. För vissa människor har tillsats av kryddor och örter som ingefära, pepparmynta och kamomill bidragit till att minska vissa IBS-symtom.

IBS medicinering

Om dina symtom inte förbättras genom huskurer, såsom livsstil eller kostförändringar, kan din läkare föreslå användning av mediciner. Olika människor kan svara annorlunda på samma medicinering, så du kan behöva samarbeta med din läkare för att hitta rätt medicin för just dig.

Som med alla mediciner, när man överväger nya läkemedel, är det viktigt att tala om för din läkare vad du redan tar, inklusive naturläkemedel och receptfria läkemedel. Detta kommer att hjälpa din läkare att undvika alla mediciner som kan interagera med vad du redan tar.

Personer med förstoppning kan uppleva viss förbättring av bulkmedel (Inolaxol, Fiberform). Vid användning av läkemedlet Constella (linaklotid) upplever ungefär 50 procent av alla en förbättring avseende förstoppning och buksmärta.

Vissa läkemedel används för att behandla alla symtom på IBS, medan andra droger är inriktade på specifika symtom. Läkemedel som används inkluderar läkemedel för att kontrollera muskelspasmer, förstoppning, tricykliska antidepressiva medel för att lindra smärta och antibiotika. Om ditt huvudsakliga IBS-symptom är förstoppning,är Constella (linaklotid) och lubiprostone två läkemedel som rekommenderas. Läs denna Healthline artikel för att hitta mer detaljerad information om medicinen som används för att behandla IBS.

Vad orsakar IBS?

Även om det finns många sätt att behandla IBS är den exakta orsaken till IBS okänd. Möjliga orsaker inkluderar ett alltför känsligt tjocktarm (kolon) eller reaktivt immunförsvar. Vissa forskare menar att IBS uppstår till följd av en tidigare bakteriell infektion i mag-tarmkanalen. De är svårt att förhindra de olika möjliga orsakerna till IBS.

Vad händer i kroppen vid IBS episoder?

När du äter mat så rör tarmarna på sig för att flytta fram maten genom mag-tarmkanalen, denna rörelse kallas peristaltik på medicinskt språk och möjliggörs av muskler som omger tarmarna och kramar åt tarmarna i en synkron rörelse som förflyttar maten framåt. Spastiska rörelser i mag-tarmkanalen innebär att dessa muskler som omger tarmarna börjar kontraherar osammanhängande, vilket orsakar smärtsamma kramper.
Andra forskargrupper har upptäckt att ett vanligt signalämne i hjärnan som heter serotonin, även existerar i tjocktarmen, lägre serotoninnivåer i tjocktarmen påverkar troligtvis rörligheten och tarmrörelser

IBS utlösningsfaktorer

För många människor är nyckeln till att hantera IBS-symtom att undvika utlösningsfaktorer. Vissa livsmedel samt stress och ångest kan utlösa IBS symtom för många människor.

Vissa livsmedel är vanliga triggers för många människor med IBS. Vissa av dessa livsmedel kan dock ha en större effekt på dig än andra. Det kan hjälpa till att hålla en matdagbok under en period för att lära sig vilka livsmedel som är utlösare för dig.

Att känna igen i förväg situationer som kan öka dina nivåer av stress och ångest kan hjälpa. Detta kan ge dig tid att antingen planera för att undvika dessa situationer när det är möjligt eller utveckla strategier för att begränsa stress och ångest.

Mat som kan utlösa IBS symptom

 • Feta livsmedel som chips
 • Snacks som kex och chips
 • Alkohol
 • Kolsyrade drycker som cola och saft
 • Livsmedel som innehåller sötningsmedlet sorbitol
 • Fullkornslivsmedel
 • Mejeriprodukter
 • Choklad
 • Vissa råa frukter och grönsaker
 • Drycker med koffein inklusive te, kaffe och koffeinhaltig cola

IBS och stress

Den automatiska muskelrörelsen (motilitet) i ditt matsmältningssystem styrs till stor del av ditt nervsystem. Stress kan påverka dina nerver, vilket gör matsmältningssystemet överaktivt. Om du har IBS, kan din tjocktarm vara alltför lyhörd för även små störningar i matsmältningssystemet. Många tror att IBS även beror till viss del på immunsystemet, vilket i sin tur påverkas av stress.

IBS och viktminskning

IBS påverkar egentligen inte kroppsvikten. Det kan dock leda till viktminskning om du inte äter tillräckligt för att undvika symtom. Kramper kan komma oftare direkt efter att du ätit. Om frekvent diarré är ett av dina symtom, kan din kropp inte få alla näringsämnen från maten du äter. Din vikt kan minska till följd av detta.

IBS med diarré

IBS med diarré är en specifik typ av IBS. Det är främst tjocktarmen som är påverkad hos personer med diarrér. Vanliga symtom på IBS med diarré inkluderar frekvent avföring och illamående.

IBS med förstoppning

IBS med förstoppning är en typ av IBS som vanligtvis påverkar ungdomar och unga vuxna. Avföring som är hård liksom förstoppning är de vanligaste symptomen på denna typ av IBS.

IBS och diabetes

IBS är ett vanligt tillstånd och därför är det också relativt vanligt att ha både diabetes och IBS. Både IBS och diabetes kan hanteras genom kost och medicinering. Diabetes och IBS kan påverka nerverna som försörjer (innerverar) mag-tarmkanalen och orsaka gasbildning, diarré eller förstoppning, vilket gör det lite svårt att ta reda på exakt vilket tillstånd som orsakar dina symptom från mag-tarmkanalen

IBS kräver oftast att man ändrar sin kost för att minimera symptomen på diabetes, i vissa fall kan man behöva göra kompromisser mellan den bästa kosten för din diabetes och för IBS.

Om du lider av förstoppning, är rådet att inkludera mer fibrer från livsmedel såsom fullkornsprodukter och spannmål. Dieter som baseras på lågt kolhydratintag (exempelvis LCHF) är hälsosamma i detta avseende, de leder oftast till mindre symptom från din IBS utan att höja blodsockernivån för högt.

Du kanske också vill överväga att arbeta med en dietist eller nutritionist för att hitta de många livsmedel som skulle tolereras väl av någon med både diabetes och IBS.

Skriv ett svar

Your email address will not be published.

Få nyhetsbrev med goda recept, råd, kliniska artiklar och e-böcker gratis.

Få vårt nyhetsbrev med goda recept, råd och e-böcker gratis!