Paleo (paleolitisk kost): är stenåldern svaret?

Paleolitisk (paleo) kost

Paleolitisk kost (eller bara ”Paleo”) innebär att man äter den mat som människan åt under stenålder. På den tiden jagade och samlade man maten. Tanken med Paleo är att äta samma mat som ”vi alltid gjort” eftersom detta skulle vara fördelaktigt ur ett evolutionärt perspektiv. Det innebär att maten skall vara så naturlig som möjligt: processad mat, tillsatser och så avrådes. Istället skall man äta ekologiskt, viltkött, vildfångad fisk, ägg, grönsaker, rotfrukter, bär, nötter, smör, olivolja, kokosolja osv. Oavsett vad, så skall livsmedlet vara så naturligt som möjligt för att kallas Paleo. Hela poängen är att människan inte är evolutionrärt anpassad för att ta hand om processad mat och tillstaser, därför skall de undvikas.

Paleo är inte direkt lågkolhydratkost. Det tillåts kolhydrater (ca 100 g per dag), varav 25% skall vara fibrer. Egentligen finns inga begränsningar avseende näringsinnehållet i maten, man får välja själv och huvudsaken är att man äter naturlig mat. Därmed förstår man ganska snart att Paleo egentligen inte är till för viktminskning, även om många förlorar många kilon med denna kost.

De som förespråkar Paleo kost hävdar inte sällan att denna kosten förhindrar hjärt-kärlsjukdom, cancer, diabetes, inflammatoriska sjukdomar med mera. Detta eftersom befolkningar som fortfarande äter Paleo (huvudsakligen vissa afrikanska stammar) har väldigt låg risk för hjärt-kärlsjukdomar. Men det finns inga starka vetenskapliga bevis för att detta stämmer. (Lindeberg S. Apparent absence of cerebrocardiovasculardisease in Melanesians. Risk factors and nutritionalconsiderations ? The Kitava Study. University of Lund; 1994).

 

En kort guide för råvaror som betraktas som Paleo kost

Det finns flera råvarar som betraktas som Paleo kost, en enkel regel är att det ska enbart vara naturliga varor som ingår, om det ingår tillsatser så är det inte Paleo. Grönsaker, rotfrukter och svampar används flitigt i Paleo kost, alla sorters kål, sallader och gröna bladgrönsaker rekommenderas. Till kött rekommenderas viltkött, nöt, fläsk och lamm, så länge det är lokalproducerat, ekologiskt och inte behandlat. Till fisk rekommenderas allt viltfångat, försök att undvika odlad fisk. All sorters nötter och bär rekommenderas. Ekologisk och lokalproducerad frukt är en hörnsten i Paleo dieten.

 

Diabetes, paleo kost, gå ner i vikt
  • Readers Rating
  • No Rating Yet!
  • Your Rating


Paleolitisk (paleo) kost

Salim Yusufs föreläsning om hur världen kom att uppslukas av hjärt-kärlsjukdom.

https://www.youtube.com/watch?v=-ryPV8dekCk

Salim Yusuf är en av vår tids mest citerade forskare och han den mest framstående forskaren inom kardiovaskulär prevention och epidemiologi. Se hans fantastiska föreläsning om ”causes of the causes”, vilket är hans teorier om hur högt blodtryck, höga blodfetter, diabetes och mycket annat kom att ta över sjukdomspanoramat under senare hälften av 1900-talet och början av 2000-talet.

Läs mer

Blodsockermätare

Blodsockermätare för dig med diabetes Hanteringen av diabetes har blivit enklare i och med att tekniken förbättras. Idag använder flera patienter kontinuerliga blodglukosmätare i hemmet för att ständigt kontrollera blodsockernivåerna. Teknologin ger en möjligheten att skapa diagram över ens egna blodsockertrender, spara datum för vissa blodsockervärden, insulindoserna och mängden av träning. Majoriteten av individerna med…

Läs mer

Hur man mäter blodsocker (glukos, blodglukos)

Att mäta blodsocker (glukos i blodet) Blodsocker kan mätas på flera olika vis. I klinisk praxis kontrolleras vanligtvis koncentrationen av socker (glukos) i plasma, vilket kallas plasma-glukos (eller P-glukos). För att få diagnosen diabetes skall P-glukos i fasta vara ≥7.0 mmol/L. Ett onormalt högt P-glukos (≥7.0 mmol/L) måste bekräftas med ytterligare en provtagning. Flera andra…

Läs mer

Behandling med glitazoner

Behandling av typ 2 diabetes med glitazoner Glitazoner, även kallade Tiazolidindioner förbättrar den metabola kontrollen hos personer med typ 2 diabetes. Medicinerna heter Pioglitazon och Rosiglitazon och är båda möjliga behandlingsalternativ vid typ 2 diabetes. Dessa läkemedel verkar genom att hämma ett protein (PPAR-gamma). Detta protein reglerar uttrycket av olika gener i fettvävnad, levervävnad och…

Läs mer

Allt om insulin: effekter, risker, behandling, fördelar & diabetes

Insulin: från blodsocker, fett & protein till användning vid diabetes Insulin är ett hormon som tillverkas i bukspottkörteln. Det medicinska namnet på bukspottkörteln är pankreas (pancreas). Namnet insulin kommer från latinets insula som betyder ö. De celler som tillverkar insulin kallas beta-celler och dessa celler finns i Langerhans öar (i bukspottkörteln). Bukspottkörteln innehåller många sådana öar och i dessa öar finns alltså beta-cellerna…

Läs mer

Ketoner och diabetes

Test kit för blodsocker och ketoner i hemmet I vissa länder är det möjligt att beställa test kit för att uppmäta HbA1c nivåerna i hemmet och även ketoner som diskuteras mer ingående i nästa stycke. Observera att HbA1c-tester i hemmet inte ska använda som ersättning för HbA1c-testen från din läkare. Resultaten ges på olika sätt…

Läs mer

Metabola syndromet: från riskfaktorer till diabetes och hjärtsjukdomar

Det metabola syndromet: en samling av risker Introduktion till metabola syndromet Begreppet ”metabola syndromet” myntades för 80 år sedan. Denna konstellation av störningar i ämnesomsättningen beskrevs på 1920-talet av Eskil Kylin, en svensk läkare, som ansåg att högt blodtryck (hypertoni), högt blodsocker (hyperglykemi) samt ledinflammation (artrit) till följd av höga halter urinsyra förorsakades av en…

Läs mer

Fett & olja i mat: hur fetter och kolesterol hanteras i kroppen

Hur fett (lipider) & kolesterol hanteras i kroppen Fett, lipider och olja är tre benämningar på samma sak. Det finns många olika typer av fetter. Fett i maten domineras totalt av triglycerider (ca 90%) och därutöver finns en liten del steroider och fosfolipider. Med andra ord utgör triglycerider huvudkomponenten i olivolja, smör och alla andra…

Läs mer

Ketoacidos

Ketoacidos och koma Ketoacidos är ett mycket allvarligt tillstånd som kan leda till koma eller till och med död. Tillståndet måste behandlas omedelbart och som regel krävs intensivvård på sjukhus. Kroppens celler behöver energi för att kunna utföra sina uppgifter. Energin kommer i första hand från socker, i form av glukos. De allra flesta celler…

Läs mer

Behandling med akarbos

Behandling med akarbos Akarbos är ett annat läkemedel mot typ 2 diabetes som hämmar ett protein i tarmen (alfa-glukosidas) vilket hindrar nedbrytningen av stora sockermolekyler i tarmen, därför intas läkemedlet i samband med födointag eftersom att det minskar sockerupptaget i tarmen. Akarbos är ett möjligt andrahandsalternativ vid behandling av typ 2 diabetes. Akarbos har visats…

Läs mer
Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Nyhetsbrev från Diabetes.nu

Få senaste nytt, information, guider & mycket mer

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Allt om diabetes, i din inkorg

Gå med i nyhetsbrevet och ta del av våra diabetesguider, e-böcker, recept mm.