Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter

Av

aidin-rawshani-249x360
Dr Aidin Rawshani
Lästid: 5 min

Paleo (paleolitisk kost): är stenåldern svaret?

Paleolitisk (paleo) kost

Paleolitisk kost (eller bara ”Paleo”) innefattar mat som människan åt under stenålder. På den tiden jagade och samlade man maten. Tanken med Paleo är att äta samma mat som ”vi alltid gjort” eftersom detta skulle vara fördelaktigt ur ett evolutionärt perspektiv. Maten skall vara så naturlig som möjligt: processad mat, tillsatser och så avrådes. Istället skall man äta ekologiskt, viltkött, vildfångad fisk, ägg, grönsaker, rotfrukter, bär, nötter, smör, olivolja, kokosolja osv. Oavsett vad, så skall livsmedlet vara så naturligt som möjligt för att kallas Paleo. Hela poängen är att människan inte är evolutionärt anpassad för att ta hand om processad mat och tillsatser, därför skall de undvikas.

Paleo är inte direkt lågkolhydratkost. Det tillåts kolhydrater (ca 100 g per dag), varav 25% skall vara fibrer. Egentligen finns inga begränsningar avseende näringsinnehållet i maten, man får välja själv och huvudsaken är att man äter naturlig mat. Därmed förstår man ganska snart att Paleo egentligen inte är till för viktminskning, även om många förlorar många kilon med denna kost.

De som förespråkar Paleo kost hävdar inte sällan att denna kosten förhindrar hjärt-kärlsjukdom, cancer, diabetes, inflammatoriska sjukdomar och flera andra sjukdomar. Detta eftersom befolkningar som fortfarande äter Paleo (huvudsakligen vissa afrikanska stammar) har väldigt låg risk för hjärt-kärlsjukdomar. Men det finns inga starka vetenskapliga bevis för att detta stämmer. (Lindeberg S. Apparent absence of cerebro-cardiovascular disease in Melanesians. Risk factors and nutritional considerations? The Kitava Study. University of Lund; 1994).

En kort guide för råvaror som betraktas som Paleo kost

Det finns flera råvaror som betraktas som Paleo kost, en enkel regel är att det ska enbart vara naturliga råvaror som ingår, om det ingår tillsatser så är det inte Paleo. Grönsaker, rotfrukter och svampar används flitigt i Paleo kost, alla sorters kål, sallader och gröna bladgrönsaker rekommenderas. Till kött rekommenderas viltkött, nöt, fläsk och lamm, så länge det är lokalproducerat, ekologiskt och inte behandlat. Till fisk rekommenderas allt vildfångat, försök att undvika odlad fisk. All sorters nötter och bär rekommenderas. Ekologisk och lokalproducerad frukt är en hörnsten i Paleo dieten.

Scroll to Top