Kost med högt innehåll av protein: proteinrik kost

Kost med högt innehåll av protein (högproteinkost)

I det mesta av maten vi äter finns det proteiner. Proteiner bryts ner till aminosyror i tunntarmen och dessa aminosyror kan tas upp i kroppen. Aminosyrorna används sedan av våra celler för att bygga upp egna proteiner. En del av våra proteiner fungerar som byggstenar, medan andra proteiner fungerar som signalämnen eller till och med kraftverk där energi tillverkas. Proteiner har många funktioner i vår kropp.

Däremot är proteiner egentligen ingen effektiv energikälla. Socker (glukos, även kallat ”druvsocker”) och fett är betydligt bättre energikällor än protein. Trots detta kan kroppen använda protein för att framställa energi. Aminosyror (dvs de byggstenar som bygger upp proteiner) kan nämligen omvandlas till vanligt socker (glukos) i levern. På så vis kan vi utvinna energi ur protein men kroppen vill helst inte göra detta eftersom proteinerna har andra uppgifter i kroppen. Av denna anledningen använder kroppen protein som energikälla endast om det är stor brist på glukos och fett.

Av våra makronutrienter (vilket alltså är: fett, protein, kolhydrater) så är protein det mest mättande näringsämnet. Protein är alltså mer mättande än både fett och kolhydrater. Det innebär att personer som äter mycket protein oftast blir mätta tidigare. Bland personer som försöker gå ner i vikt så går de som äter mycket protein, jämfört med mycket kolhydrater, ner mer i vikt. I en studie resulterade högproteinkost i 6.4 kg viktnedgång jämfört med 3.4 kg för högkolhydratkost. 1

Det är också känt att personer som har ett högt intag av protein väger generellt mindre än personer äter mindre proteiner. 2. Detta gäller även personer med diabetes; ett högt proteinintag leder till större viktminskning och bättre blodfetter bland personer med diabetes. 3

Dessutom är ett högt proteinintag bra för att bevara muskelmassa och skelett när man går ner i vikt. Detta är viktigt eftersom all viktnedgång leder till att man förlorar muskler och skelett och detta är oftast en nackdel (särskilt hos personer som riskerar benskörhet). Ett högt proteinintag kan förhindra denna negativa utveckling. 4

 

Högproteinkost är dock sämre än lågkolhydratkost för den som vill gå ner i vikt. Du kan läsa mer om lågkolhydratkost (LCHF) här.

Läs mer om proteiner, kolhydrater och fett i kapitlet om näringslära.


  1. Noakes M et al. (2005) Effect of an energy-restricted, high-protein, low-fat diet relative to a conventional high-carbohydrate, low-fat diet on weight loss, body composition, nutritional status, and markers of cardiovascular health in obese women. Am J Clin Nutr 81: 1298–1306

  2. Clifton PM et al. (2008) Long-term effects of a high protein weight-loss diet. Am J Clin Nutr 87: 23–29)

  3. Brinkworth GD et al. (2004) Long-term effects of advice to consume a high-protein, low-fat diet, rather than a conventional weight-loss diet, in obese adults with type 2 diabetes: one-year follow-up of a randomised trial. Diabetologia 47: 1677–1686

  4. Krieger JW et al. (2006) Effects of variation in protein and carbohydrate intake on body mass and composition during energy restriction: a meta-regression 1. Am J Clin Nutr 83: 260–274 38.

Kost med högt innehåll av protein: proteinrik kost
  • Readers Rating
  • No Rating Yet!
  • Your Rating


Kost med högt innehåll av protein (högproteinkost)

Diabetesdagbok: ha koll på diabetes

Fördelarna med diabetesdagbok Individer med diabetes som regelbundet kontrollera sina blodsockernivåer bör använda en diabetesdagbok för att övervaka blodsockertrender och upptäcka mönster i vardagen som kan vara associerade till blodsockersvängningar. Diabetesdagboken gör det möjligt att hålla koll faktorer som kost och motion och hur detta påverkar ditt blodsocker genom att registrerar din kost, motion och…

Läs mer

Åderförkalkning, kolesterol & statiner – Del 3 – Studier som talar emot kolesterol och statiner

Åderförkalkning, kolesterol och statiner: Teorier som talar emot att LDL kolesterol är farligt, liksom att statiner är effektiva Detta är den tredje delen i vår serie om åderförkalkning, statiner och kolesterol. I del 1 diskuterades åderförkalkning (åderförfettning / ateroskleros) och i del 2 diskuterades betydelsen av LDL kolesterol för åderförkalkning. De två stora frågorna är: Är…

Läs mer

Neuropati (nervskador) vid diabetes

Neuropati (nervskador): diabetes orsakar perifer och autonom neuropati Vad är nervsystemet och nerver? Nervsystemet består av hjärnan, ryggmärgen och nervtrådar. Hjärnan lagrar minne, koordinerar våra rörelse, reglera hormoner och tolka sinnesintryck från bland annat ögonen och öronen. Hjärnan fortsätter faktiskt ner längs ryggen i form av ryggmärgen. Från ryggmärgen avgår nervtrådar som färdas ut i…

Läs mer

Omställningsbesvär & biverkningar av LCHF

Biverkningar och andra besvär när man börjar med LCHF Att minska mängden kolhydrater i maten kan leda till att man får vissa symtom. Att använda termen ”biverkning” är egentligen inte helt korrekt eftersom LCHF inte är en medicinsk behandling, utan snarare en livsstil. Eftersom folk i allmänhet ändå använder termen ”biverkning” så kommer vi också…

Läs mer

Diabetes typ 1: vikten av riskfaktorkontroll för hjärt-kärlsjukdom & död

Betydelsen av riskfaktorkontroll för att förebygga hjärt-kärlsjukdom och död vid typ 1 diabetes: hur bra kan det bli? En uppsjö av epidemiologiska, kliniska och experimentella studier har demonstrerat att individer med typ 1 diabetes har ökad risk att utveckla hjärt-kärlsjukdomar och andra diabetes-relaterade sjukdomar jämfört med individer utan diabetes. Hjärt-kärlkomplikationerna delas upp i två kategorier,…

Läs mer

Behandling med akarbos

Behandling med akarbos Akarbos är ett annat läkemedel mot typ 2 diabetes som hämmar ett protein i tarmen (alfa-glukosidas) vilket hindrar nedbrytningen av stora sockermolekyler i tarmen, därför intas läkemedlet i samband med födointag eftersom att det minskar sockerupptaget i tarmen. Akarbos är ett möjligt andrahandsalternativ vid behandling av typ 2 diabetes. Akarbos har visats…

Läs mer

Historien om typ 2 diabetes

En bittersöt historia om socker, livsstil, miljö och okunskap Detta inlägg har ej ännu översatts till svenska. The saga of diabetes is one of the most extraordinary examples of translational research. At the beginning of the twentieth century, diabetes was a rare but rapidly fatal childhood disease. Revolutionary discoveries during the first half of the…

Läs mer

Åderförkalkning, kolesterol & Statiner del 2: Är LDL orsak till åderförkalkning?

Blodfetter, kolesterol, LDL och åderförkalkning: orsak eller bluff? Åderförkalkning (ateroskleros) är den ledande orsaken till sjuklighet och dödlighet i hela världen. Åderförkalkning orsakar bland annat kranskärlssjukdom, hjärtattack, hjärtsvikt, stroke  och flera andra allvarliga sjukdomar. Tusentals studier från hela världen har identifierat riskfaktorer som är associerade med risk för att få kranskärlssjukdom, hjärtattack, stroke och alla…

Läs mer

Allt om insulin: effekter, risker, behandling, fördelar & diabetes

Insulin: från blodsocker, fett & protein till användning vid diabetes Insulin är ett hormon som tillverkas i bukspottkörteln. Det medicinska namnet på bukspottkörteln är pankreas (pancreas). Namnet insulin kommer från latinets insula som betyder ö. De celler som tillverkar insulin kallas beta-celler och dessa celler finns i Langerhans öar (i bukspottkörteln). Bukspottkörteln innehåller många sådana öar och i dessa öar finns alltså beta-cellerna…

Läs mer

Insulinpump för behandling av diabetes

Behandling med insulinpump Vad är en insulinpump? Man har använt insulin för att behandla diabetes sedan 1920-talet. Eftersom insulin inte kan ätas eller drickas (insulin förstörs i magsäcken och tarmarna) så måste det injiceras. Med hjälp av insulinsprutor och insulinpennor injiceras insulin i fettet under huden. De allra flesta som får insulin använder pennor (insulinpennor)…

Läs mer
Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Nyhetsbrev från Diabetes.nu

Få senaste nytt, information, guider & mycket mer

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Allt om diabetes, i din inkorg

Gå med i nyhetsbrevet och ta del av våra diabetesguider, e-böcker, recept mm.