Detox diet

detox diet antioxidanter grönsaker frukter bär
Detox dieter är i allmänhet kortsiktiga kostinterventioner utformade för att eliminera toxiner från din kropp. En typisk detox diet innebär en period av fasta, följt av en strikt diet med frukt, grönsaker, fruktjuicer och vatten. Ibland innehåller en detox också örter, te, kosttillskott och rengöring av tarmen med lavemang.

Avgiftnings (detox ) dieter är mer populära än någonsin och är ofta med i nyheterna. Dessa dieter hävdar att du eliminerar skadliga toxiner (farliga ämnen) från blodet och kroppen.

Ifall du överväger att pröva en detox diet så är det lämpligt att konsultera din läkare först, särskilt om planerar att ta olika kosttillskott. Detox dieter påstås hjälpa till med olika hälsoproblem såsom fetma, matsmältningsproblem, autoimmuna sjukdomar, inflammation, allergier, uppblåsthet och kronisk trötthet.

Kliniska prövningar om detox dieter på människor saknas, de få studier som finns är signifikant bristfälliga.

Vad är detox diet?

Detox dieter är i allmänhet kortsiktiga kostinterventioner utformade för att eliminera toxiner från din kropp. Detox dieter varierar vanligtvis mellan några dagar till veckor. En detox diet plan kan innehålla ytterligare tillskott som en del av planen.

Det är lämpligt att kontrollera med din läkare innan du tar några kosttillskott eftersom vissa dieter kan minska vårt intag av specifika näringsämnen.

En typisk detox diet innebär en period av fasta, följt av en strikt diet med frukt, grönsaker, fruktjuicer och vatten. Ibland innehåller en detox också örter, te, kosttillskott och tarmrening (colon cleanse)

Detox dieter involverar minst ett av följande

 • Fasta i 1-3 dagar
 • Dricka färsk frukt och grönsaksjuicer, smoothies, vatten och te
 • Endast dricka specifika vätskor såsom saltat vatten eller citronsaft.
 • Eliminera livsmedel som inkluderar en stor mängd tungmetaller, föroreningar och allergener.
 • Tar kosttillskott eller örter
 • Använda laxeringsmedel som rensar tjocktarmen
 • Trän regelbundet
 • Helt eliminerar alkohol, kaffe, cigaretter och raffinerat socker
 • Detox dieter varierar i intensitet och varaktighet.

Påstådda hälsoeffekter med detox diet

 • Stimulerar levern till att göra av sig med toxiner
 • Främjar eliminering av toxiner genom avföring, urin och svett
 • Förbättrar blodcirkulationen

Vilka toxiner (gifter) elimineras?

Det är inte riktigt känt vilka specifika toxiner som detox dieter syftar till att ta bort. Själva mekanismerna som leder till den ökade elimineringen av toxiner är också okänd.

Faktum är att det inte finns några bevis för att detox dieter tar bort några toxiner från din kropp. Levern är däremot ett helt otrolig organ som gör sig av med stora mängder farliga ämnen, utöver levern så kan skadliga ämnen elimineras via avföring, urin och svett.

Trots detta finns det några kemikalier som kanske inte kan avlägsnas lika lätt genom dessa processer, inklusive långlivade organiska föroreningar (POP), ftalater, bisfenol A (BPA) och tungmetaller.

Dessa tenderar att ackumuleras i fettvävnad eller blodet och kan ta mycket lång tid för din kropp att spola bort.

Effekt på viktminskning

Mycket få vetenskapliga studier har undersökt hur detox dieter påverkar viktminskning. Vissa människor kan förlora mycket vikt snabbt, troligtvis pga förlust av vätska och minskat kolhydratintag snarare än fett. Personer som prövar detox dieten återfår vanligtvis den vikt som de förlorar rätt snabbt när du återgår till vanlig kost.

En studie på överviktiga koreanska kvinnor undersökte citron detox dieten som begränsar dig till en blandning av ekologisk lönnsirap eller palmsirap och citronsaft i sju dagar.

Denna diet minskade signifikant kroppsvikt, BMI, kroppsfett, midja-till-stuss förhållande, midjemått, markörer för inflammation, insulinresistens och cirkulerande leptinnivåer.

Om en detox diet innebär allvarliga kaloribegränsning så kommer det säkerligen att orsaka viktminskning och förbättringar i metabol hälsa, men det är osannolikt att detox dieter hjälper dig att hålla vikten på lång sikt.

Rekommenderas detox dieten?

Detox diet rekommenderas inte av hälsomyndigheter, man borde inte förlita sig på detox dieter av olika skäl:

 • De kan vara dyra
 • Få studier har undersökt effekten av detox dieter
 • Växtbaserade ingredienser kanske inte har testats för säkerhet
 • Växtbaserade kosttillskott kan interagera med medicinering
 • Exempel på läkemedel som kan påverkas av växtbaserade kosttillskott är warfarin och p-piller

Vissa människor rapporterar att de känner sig mer fokuserade och energiska under och efter detox dieter. Detta förbättrade välbefinnande kan dock bero på att du eliminerar bearbetade livsmedel, alkohol och andra ohälsosamma ämnen från din kost.

Du kan också få i dig vitaminer och mineraler som saknades tidigare. Kom ihåg att många människor rapporterar att de känner sig mycket dåliga under detoxperioden.

Personer med diabetes bör vara försiktiga med detox dieter eftersom vissa av dieterna kan inkludera ett högre kolhydratintag än du är van vid.

Forskning har konsekvent visat att en diet rik på grönsaker och frukt är till nytta för hälsan. Kom ihåg att vissa frukter, särskilt i form av smoothies, kan innehålla betydande mängder naturliga sockerarter, så om du är osäker kan du testa blodsockernivån före och efter att ha ätit eller druckit för att se hur olika livsmedel påverkar dina blodsockernivåer.

Säkerhet och biverkningar

Innan du påbörjar någon form av detox är det viktigt att överväga eventuella biverkningar. Flera detox dieter rekommenderar fastande eller kraftig kaloribegränsning. Kortvarig fasta och begränsat kaloriintag kan leda till trötthet, irritabilitet och dålig andedräkt.

Långtidsfasta kan resultera i energi-, vitamin- och mineralbrist, såväl som elektrolytobalans (rubbade salthalter i blodet) och till och med död. Dessutom kan rengöringsmetoder av tjocktarmen, som ibland rekommenderas under detoxer, orsaka uttorkning, kramper, uppblåsthet, illamående och kräkningar.

Få nyhetsbrev med recept, råd, kliniska artiklar och e-böcker gratis.