Diarré och förstoppning vid diabetes

Nervskador i mag-tarmkanalen orsakar diarré och förstoppning vid diabetes

Att diabetes kan orsaka hjärtattack, stroke och andra hjärt-kärlsjukdomar är känt för de flesta. Däremot är det inte lika många som vet att diabetes kan påverka funktionen i mag-tarmkanalen. Mag-tarmkanalen innehåller nämligen nerver och dessa nerver behövs för att styra mag-tarmkanalens funktion. Tarmarna tar emot signaler från hjärnan och påverkas även av hormoner i kroppen. Vissa signaler leder till att magsäcken och tarmarna börjar arbeta, medan andra signaler uppmanar magsäck och tarmar till att vila. Vi kan inte påverka dessa nerver med vår vilja, utan de styrs automatiskt. Denna typ av nerver, dvs nerver som är bortom vår kontroll, kallas autonoma nerver. Som beskrivet tidigare i kapitlet om neuropati (nervskador) så kan autonoma nerver skadas av diabetes och detta är en av orsakerna till problem med förstoppning och diarré vid diabetes. Utöver nervskador så kan diabetes leda till åderförkalkning (åderförfettning) i mag-tarmkanalens blodkärl och detta försämrar blodflödet till magsäck och tarmar. Det innebär att rubbningar i mag-tarmkanalens funktion är en komplikation till diabetes.

Självklart kan dock personer med diabetes, liksom övriga individer, drabbas av andra orsaker till diarré och förstoppning. Flera läkemedel som ges vid diabetes har just diarré och förstoppning som biverkningar.

Nervskador (neuropati) i mag-tarmkanalen

Ungefär 50% av alla med diabetes har någon form av neuropati (nervskador). Detta har diskuterats i detalj i kapitlet om neuropatier. Neuropati kan uppkomma när som helst under sjukdomsförloppet; ju längre man haft diabetes och ju högre blodsocker man har, desto högre är risken för neuropati.

Om neuropatin drabbar nerverna i magsäcken och tarmarna så påverkas funktionen i dessa organ. Då kan maten inte bearbetas normalt. Magsäcken och tarmarna får svårare att dra ihop sig (vilket krävs för matsmältningen) och upptag av näringsämnen blir svårare. Detta orsakar oftast förstoppning men emellanåt får man även diarré, särskilt på natten.

Förstoppning

Förstoppningen beror på att tjocktarmens förmåga att dra ihop sig och skjuta maten framåt blir sämre vid neuropati. Passagen genom tjocktarmen går alltså långsammare och detta leder till att mer vätska hinner tas upp i tjocktarmen. När vätskan tas upp så blir avföringen hård och man blir förstoppad.

Diarré

Tunntarmen kan också bli sämre på att skjuta maten framåt. Då kvarstannar maten längre än normalt i tunntarmen, vilket kan leda till att bakterier (som vi normalt har i tunntarmen) ökar i antal. Detta kan leda till diarré. Dessutom kan nervskador i tjocktarmen även leda till att maten passerar för fort i tjocktarmen, så att vätskan inte hinner absorberas och då får man också diarré.

Diarrén som orsakas av neuropati uppstår oftast under natten. Diarrén gör inte ont. Vissa individer kan få inkontinens. Det är vanligt att diarrén kommer attackvis och däremellan kan man ha normal avföring, alternativt förstoppning.

 

Läkemedel som orsakar diarré eller förstoppning

Metformin är sannolikt det mest använda läkemedlet vid diabetes. Metformin sänker blodsockret och gör att kroppens känslighet för insulin stiger. Tyvärr kan metformin leda till illamående och diarré i början av behandlingen. Metformin kan också orsaka illamående och diarré när man ökar dosen. Dessa biverkningar brukar dock försvinna efter ett par dagar eller veckor.

Andra läkemedel som kan orsaka diarré är som följer:

  • Januvia (sitagliptin)
  • Onglyza (Saxagliptin)
  • Glyset (Miglitol)
  • Trajenta (Linagliptin)
  • Akarbos

 

Typ 1 diabetes och glutenintolerans (celiaki)

Personer med typ 1 diabetes drabbas oftare av glutenintoleras (celiaki). Om man har glutenintolerans så kan man inte äta gluten, vilket är ett protein som finns i vete, råg och korn. Gluten orsakar en inflammatorisk reaktion i tarmen och denna leder till diarré.

 

Övriga orsaker till diarré och förstoppning vid diabetes

Man kan även få lös avföring av sötningsmedel som maltitol, mannitol, sorbitol och xylitol. Dessa sötningsmedel tillhör den kemiska gruppen sockeralkoholer. Vår mag-tarmkanal kan inte bryta ner sockeralkoholer, vilket gör att de går vidare till tjocktarmen där de drar ut vatten till tarmen, vilket leder till lös avföring.

Observera att personer med diabetes kan få förstoppning och diarré av samma skäl som personer utan diabetes. Detta inkluderar infektioner, inflammatoriska tarmsjukdomar (Crohns sjukdom, IBD), tumörer m fl.

 

Hur behandlas diarré orsakad av neuropati?

Först och främst måste man fastställa att diarrén beror på neuropati. Detta kräver att man gör en utredning som utesluter övriga (och potentiellt behandlingsbara) orsaker till diarré.

För att behandla diarrén finns bland annat följande alternativt:

  • Bra blodsockerkontroll är alltid första steget i behandling av diabeteskomplikationer.
  • Loperamid (Imodium) är en tablett som minskar diarré
  • Mat som är fiberrik kan minska diarrésymptom
  • Bulkmedel kan minska diarrésymptom.

Allt om insulin: effekter, risker, behandling, fördelar & diabetes

Insulin: från blodsocker, fett & protein till användning vid diabetes Insulin är ett hormon som tillverkas i bukspottkörteln. Det medicinska namnet på bukspottkörteln är pankreas (pancreas). Namnet insulin kommer från latinets insula som betyder ö. De celler som tillverkar insulin kallas beta-celler och dessa celler finns i Langerhans öar (i bukspottkörteln). Bukspottkörteln innehåller många sådana öar och i dessa öar finns alltså beta-cellerna…

Läs mer

Effekter av sötningsmedel: aspartam, fruktos, stevia, sukralos, sackarin, acesulfam

Hur påverkas vi av sötningsmedel och tillsatser i mat och dryck? Om aspartam, fruktos, stevia, sukralos och andra tillsatser Fruktos (fruktsocker) och glukos (druvsocker) finns naturligt i frukt, grönsaker och honung. Människan har sannolikt ätit fruktos och glukos så länge den funnits. Intaget av fruktos och glukos var dock lågt ändra fram till 1800-talet, då…

Läs mer

Forskning från Sahlgrenska: Lågkolhydratkost minskar fettlever

Snabba och dramatiska effekter av att minska på kolhydraterna för den som har fettlever Lågkolhydratkost har blivit allt mer populärt de senaste åren och så även bland forskarna (läs mer Forskare mer intresserade av lågkolhydratkost). Nu har framstående forskare från Sahlgrenska Akademin publicerat en studie i den ansedda tidskriften Cell Metabolism där de visar att kolhydratfattig…

Läs mer

Socker, stärkelse, fetma & diabetes: vanliga missförstånd

Socker, stärkelse och snabba kolhydrater går hand i hand med övervikt, fetma och diabetes Under årtionden har svenskar, i enlighet med livsmedelsverkets rekommendationer, eftersträvat en kost som är fettsnål. Man har länge och väl ansett att fettrik mat leder till (1) höga blodfetter och därmed ökad risk för hjärt-kärlsjukdom, särskilt hjärtattack och (2) att man…

Läs mer

När metformin och livsstilsförändringar inte räcker

Nya läkemedel till typ 2 diabetes: vilket är bäst? Cirka 400.000 svenskar har diagnosen typ 2 diabetes och sannolikt är detta en underskattning eftersom många har sjukdomen utan att veta om det (diabetes behöver inte orsaka några symptom). De senaste 20 åren har vården gjort stora framgångar vad beträffar sjuklighet och dödlighet bland personer med…

Läs mer

Socker, fruktos (fruktsocker), glukos (druvsocker): risker, fördelar, vikt, diabetes

Vad är skillnaden på fruktos (fruktsocker) och glukos (druvsocker) & hur påverkar socker min hälsa? Under flera decennier var forskare, läkare och statliga instanser övertygade om att fet mat gjorde att man gick upp i vikt, fick typ 2 diabetes, höga blodfetter och kranskärlssjukdom. Detta gjorde att människor åt allt mindre fett och istället åt…

Läs mer

Hur övervikt och fetma leder till diabetes, hjärt-kärlsjukdom & cancer

Övervikt och fetma orsakar diabetes, hjärt-kärlsjukdom och cancer I kroppen finns fett (fettvävnad) på flera platser. En stor del av fettet finns under huden (underhudsfett). Det finns även mycket fett omkring våra organ i buken (bukfett, abdominellt fett). Därutöver finns en del fett inuti vissa organ (t ex levern). Generellt brukar man säga att fettet…

Läs mer

Att resa med diabetes

Att resa med diabetes är säkert men kräver planering Du som har diabetes kan resa över hela världen. Detta gäller både typ 1 diabetes och typ 2 diabetes. För att din resa skall bli så bekväm som möjligt är det viktigt att planera resan. Ju längre resan är, desto viktigare är det att planeringen görs…

Läs mer

Historien om typ 1 diabetes

Typ 1 diabetes: En bittersöt historia om socker, miljö och frustration Få sjukdomar är lika mystiska som typ 1 diabetes. Forskare i hela världen har spenderat över 100 år för att hitta orsaken och botemedlet till typ 1 diabetes. Idag har vi fortfarande ingen förklaring till varför sjukdomar uppstår och vi har inte lyckats framställa…

Läs mer

Fettsnål kost & effekter av äta mindre fett: blir man smal & hjärtfrisk?

Att gå ner i vikt med fettsnål kost Generellt om fett, fet mat, vikt och sjukdom Fett är mycket energirikt (fett innehåller mer än dubbelt så mycket energi per gram som kolhydrater). Man har i flera decennier ansett att matens innehåll av fett påverkar följande: Blodfetter – Man har länge ansett att fet mat (särskilt hög…

Läs mer
Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Nyhetsbrev från Diabetes.nu

Få senaste nytt, information, guider & mycket mer

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Allt om diabetes, i din inkorg

Gå med i nyhetsbrevet och ta del av våra diabetesguider, e-böcker, recept mm.