Insulinkänningar
Alla läkemedel som sänker blodsockret kan leda till att man får för lågt blodsocker, vilket på medicinskt språk kallas hypoglykemi. Att få lågt blodsocker är obehagligt och potentiellt farligt, varför man måste känna till symptom på lågt blodsocker, och hur man skall åtgärda det. Insulin, vilket används av alla med typ 1 diabetes och många med typ 2 diabetes, kan ge hypoglykemi (lågt blodsocker) om man tar för mycket insulin i förhållande till blodsockret. Om injektion av insulin leder till att blodsockret blir för lågt så får man symptom och dessa symptom kallas insulinkänningar. Det finns andra benämningar för insulinkänning: känningar, att vara låg eller att känna sig låg är samma sak.
Vilka symptom har man vid lågt blodsocker?
Glöm inte att läsa kapitlet Lågt blodsocker (hypoglykemi). Följande symptom tyder på att ditt blodsocker är lågt (lindriga symptom visas högst upp i listan och allvarliga symptom ses längst ner i listan):
- Svettningar
- Darrningar
- Hjärtklappning
- Blekhet, svaghet
- Hunger
- Oro
- Ångest
- Sänkt uppmärksamhet, sluddrigt tal
- Förvirring, minnesstörningar
- Irritabilitet, oro och aggression
- Avvikande beteende
- Förvirring
- Synrubbning
- Kramper
- Koma
När man talar om insulinkänning så syftar man på de första symptomen (svettningar, darrningar, hjärtklappning, oro). Insulinkänningar uppstår alltså om man har mer insulin i blodet än vad som är lämpligt. Detta kan inträffa om man väntat för länge med att äta, om man äter mindre än vanligt, om man är mer fysiskt aktiv än vanligt, eller om man överdoserat insulin.
Vad ska jag göra om jag får en insulinkänning?
Om du får en insulinkänning kan du äta eller dricka lite kolhydrater. Det skall vara snabba kolhydrater (t ex druvsocker) för att du skall få ut kolhydraterna fort i blodet. Frukt, söta drycker (inte light drycker), juice, saft, druvsocker, honung, godis osv innehåller mycket socker. Ditt blodsocker hämtar sig fortare om du dricker något sött eftersom vätskor absorberas fort i tarmarna.
Mät alltid ditt blodsocker om du misstänker att det är för lågt. Efter många år med diabetes så känner man inte av sina insulinkänningar lika mycket, vilket gör att man inte heller kan korrigera tillståndet tidigt. Mät därför alltid ditt socker om du misstänker att du har hypoglykemi. Ta aldrig mer insulin om ditt blodsocker är lågt.
Man brukar säga att barn med blodsocker under 4.0 mmol/l skall få druvsocker för att höja sitt blodsocker. För vuxna kan samma gräns tillämpas.
Hormoner som motverkar lågt blodsocker
Kroppen tillverkar hormonerna adrenalin och glukagon som båda höjer blodsockret. När du får lågt blodsocker så kommer både adrenalin och glukagon frisätts till blodet för att höja blodsockret (hormonerna gör detta genom att tvinga levern till att frisätta glukos som den lagrat). Tänk på att om du dricker alkohol, eller om du ätit dåligt, så har du mindre glukos lagrat i levern, och då drabbas du hårdare vid en eventuell hypoglykemi.