HPV (Humant papillomvirus)

Mänskliga papillomavirus (HPV) är en grupp relaterade virus. De kan orsaka vårtor på olika delar av kroppen. Det finns mer än 200 typer. Cirka 40 av dessa typer påverkar könsorganen. De sprids genom sexuell kontakt med en infekterad partner. Några av dem kan utsätta dig för risk för cancer.

Det finns två kategorier av sexuellt överförbara HPV. Lågrisk HPV kan orsaka genitala vårtor. Högrisk HPV kan orsaka olika cancerformer:

  • Livmoderhalscancer
  • Anal cancer
  • Vissa typer av cancer i munnen och halsen
  • Cancer i vulva
  • Vaginal cancer
  • Peniscancer

HPV-infektioner är de vanligaste sexuellt överförbara infektionerna i USA. Alla som någonsin varit sexuellt aktiva kan få HPV, men du är mer benägna att få det om du har haft många sexpartners eller har haft sex med någon som har haft många partners. Eftersom det är så vanligt får de flesta HPV-infektioner kort efter att de blivit sexuellt aktiva för första gången.

Vissa människor utvecklar genitala vårtor från HPV-infektion, men andra har inga symtom. De flesta högrisk-HPV-infektioner går bort inom 1 till 2 år och orsakar inte cancer. Vissa HPV-infektioner kan dock kvarstå i många år. Dessa infektioner kan leda till cellförändringar som, om de inte behandlas, kan bli cancerösa.

Hos kvinnor kan Pap-tester upptäcka förändringar i livmoderhalsen som kan leda till cancer. Paptester, tillsammans med HPV-tester, används vid screening av livmoderhalscancer.

Korrekt användning av latexkondomer minskar kraftigt, men eliminerar inte helt risken för att fånga eller sprida HPV. Det mest tillförlitliga sättet att undvika infektion är att inte ha anal, vaginal eller oral sex. Vacciner kan skydda mot flera typer av HPV, inklusive vissa som kan orsaka cancer.

Få nyhetsbrev med recept, råd, kliniska artiklar och e-böcker gratis.