Introduktion
Diabetes mellitus är en snabbt växande kronisk sjukdom som drabbar miljontals människor över hela världen och flera hundra tusen i Sverige. Ungefär 70-80% av alla fall med typ 2 diabetes är kopplat till fetma eller övervikt. Diabetesepidemin kommer att fortsätta och om ett par decennier beräknas mer än en halv miljard människor utveckla diabetes.
Ungefär 30% av alla personer med diabetes kommer att utveckla hudproblem vid något tillfälle. Många hudsjukdomar är vanligare hos personer med diabetes. Faktum är att hudproblem ibland är det första tecknet på att en person har diabetes.
Lyckligtvis kan de flesta hudåkommor som är förknippade med diabetes förebyggas eller enkelt behandlas om de upptäcks tidigt. Vissa hudproblem bör utredas och behandlas medan andra kan helt enkelt vara ett kosmetiskt problem (ofarligt). Oavsett vilket bör du hålla utkik efter hudförändringar och prata med din läkare om eventuella hudproblem.
Jämfört med personer utan diabetes har de med diabetes större sannolikhet att utveckla olika hudåkommor. Vissa hudsjukdomar är unika för diabetes såsom diabetes dermopati, necrobiosis lipoidica, diabeticorum, diabetes blåsor och eruptiv xanthamatosis.
Diabetes hudproblem inkluderar följande
- Bakteriella infektioner
- Diabetesutslag
- Diabetesblåsor
- Diabetisk dermopati
- Eruptiv xantomatos
- Svampinfektioner
- Necrobiosis lipoidica diabeticorum
- Klåda i huden
Att kontrollera ditt blodsocker är det första steget i att förebygga och behandla diabetes hudproblem. När diabetes påverkar din hud, orsakar hudsår eller diabetesutslag, är det ett tecken på att dina blodsockernivåer är för höga. Prata med din läkare eller diabetessköterska för att lära dig hur du kontrollera din diabetes med kost, träning och läkemedel, om det behövs.
I den här artikeln sammanfattar vi allt från symptom, orsak och behandling av hudsjukdomar som drabbar personer med diabetes och hur man ska hantera tillstånden.
Vad är diabetes?
Diabetes är en av vår tids största folksjukdomar. Det är en heterogen och komplex sjukdom där den gemensamma nämnaren är att blodsockernivåerna stiger. Det finns flera varianter av sjukdomen fast de vanligaste är typ 1 diabetes, typ 2 diabetes och graviditetsdiabetes.
Personer med typ 2 diabetes lider vanligtvis av andra åkommor såsom fetma och övervikt, vilket i sin tur bidrar till hudproblem ytterligare. Diabetes uppstår när kroppen inte klarar av att frisätta tillräckligt med hormonet insulin eller om insulin inte fungerar i muskler, fettvävnad och levern. Diabetes är förknippat med ökad risk för flera diabetes-relaterade komplikationer men de allvarligaste är hjärtinfarkt, hjärtsvikt, stroke och njursvikt.
Typ 1 diabetes
Typ 1 diabetes kännetecknas av total insulinbrist och beror på att de insulinproducerande beta-cellerna i bukspottkörteln (pankreas) förstörs av en autoimmun reaktion där kroppens egna immunförsvar attackerar cellerna i pankreas. Typ 1 diabetes uppstår oftast plötsligt och kräver livslång behandling med insulin för att hantera sjukdomen och blodsocker.
Typ 2 diabetes
Typ 2 diabetes är en komplex sjukdom där flera biologiska system påverkas såsom beta-cellernas förmåga att tillverka och frisätta insulin, ökad fettmassa, nedsatt insulinkänslighet i lever, muskler, fettväv och flera andra organ.
Andra potentiellt viktiga mekanismer förknippade med typ 2 diabetes inkluderar ökad nedbrytning av blodfetter, nedsatt känslighet och produktion av hormonet inkretin, höga nivåer av hormonet glukagon, ökad absorption av salter och vatten i njurarna och påverkar reglering av metabolism i hjärnan. Studier visar att en region i hjärnan som kallas för hypotalamus påverkas vid utvecklingen av insulinresistens.
Ett annat hormon som påverkas är leptin där både hjärnan och andra organ utvecklar en nedsatt känslighet för leptin. Utöver detta påverkar specifika nervtrådar från hjärnan olika organ och aktiverar organen via nervsignaler för att påverkar olika processer. Leptinresistens i hjärnan leder till begränsat matintag, ökad fetma och försämrat blodsocker.
Flera personer med typ 2 diabetes upplever vanligtvis inga symtom utan diagnostiseras genom screeningprogram. I samband med rutinbesök hos läkare eller sjuksköterska på vårdcentral mäter sjukvården flera blodprover ihop om att tidigt identifiera vanliga folksjukdomar, blodsocker är ett sådant blodprov. Blodsocker är ett enkelt och billigt blodprov som mäts vid rutinbesök. Förhöjda nivåer av blodsocker följes alltid upp med kompletterande mätningar för att verifiera att sockernivåerna i blodet verkligen är förhöjda.
Följande faktorer är förknippade med ökad risk för typ 2 diabetes
- Hög ålder
- Fetma och övervikt
- Låg fysisk aktivitetsnivå
- Familjehistoria med diabetes
- Polycystiskt ovariesyndrom (PCOS)
- Förhöjda blodfetter
- Metabola syndromet
- Dåliga kostvanor
- Metabola syndromet
- Pre-diabetes (nedsatt sockertolerans)
- Nedsatt insulinkänslighet
Behandling av riskfaktorer är en viktig del för att förhindra uppkomsten av diabetes-relaterade komplikationer. Huden är människans största organ och den påverkas av diabetes. I vissa fall är hudförändringar eller hudproblem de första tecknet på att en person har diabetes. Lyckligtvis kan de flesta hudförhållanden förebyggas eller behandlas lätt om de upptäckts tidigt.
Några av dessa problem är hudtillstånd som vem som helst kan ha, men människor med diabetes har en ökad risk att drabbas av hudtillstånden. Dessa hudtillstånd inkluderar bakteriella infektioner, svampinfektioner, klåda och torra hudutslag. Andra hudproblem drabbar i princip bara personer med diabetes.
Hudtillstånd som framför allt drabbar personer med diabetes är följande
- Diabetes dermopati
- Necrobiosis lipoidica diabeticorum
- Diabetes blåsor
- Xantomatos.
Allmäna hudproblem
Bakteriella infektioner
Flera typer av bakterieinfektioner förekommer hos personer med diabetes
- Blefarit – ögonlocksinflammation
- Follikulit – infektioner i hårsäckarna
- Furunkel – djup infektion i hela hårfollikeln
- Karbunkel – flera sammanflytande furunklar
- Paronyki (infektioner runt naglarna)
Inflammerade vävnader är vanligtvis varma, svullna, röda och smärtsamma. Flera olika organismer kan orsaka infektioner, den vanligaste är staphylococcus-bakterier. En gång var bakteriella infektioner livshotande, särskilt för personer med diabetes. I dag är bakteriella infektioner väldigt lätt att behandla tack vare antibiotika och risken för bakteriella infektioner har minskat eftersom det finns bättre metoder för blodsocker. Men även idag har människor med diabetes mer bakteriella infektioner än icke-diabetiker. Läkare tror att personer med diabetes kan minska sina chanser för dessa infektioner genom att utöva god hudvård.
Svampinfektioner
Personer med diabetes är mer benägna att drabbas av svampinfektioner än andra. Det finns olika typer av svamp som kan orsaka infektion men den vanligaste varianten heter Candida albicans. En del svampinfektioner kan behandlas med receptfria läkemedel. Dessa infektioner förekommer ofta i varma, fuktiga hudveck. Problemområdena är under brösten, runt naglarna, mellan fingrar och tår, runt munnen, under förhuden, armhålor och ljumske.
Exempel på infektioner orsakade av jästsvamp (candida albicans) är följande
- Torskinfektion i munnen hos barn
- Mjälleksem
- Pityriasis versikolor (mörka eller ljusare hudfläckar på hudområden som bröst och rygg)
- Fotsvamp
- Ringorm
- Svamp i ljumsken
- Hårbottensvamp
- Nagelsvamp
Klåda
Lokal klåda orsakas ofta av diabetes. Det kan bero på svampinfektion, torr hud eller dålig blodcirkulation. När dålig blodcirkulation är orsaken till klåda brukar de kliande kroppsdelarna vara underbenen. Du kanske kan behandla klåda själv. Begränsa hur ofta du badar eller duschar. Använd mild tvål med fuktighetskräm och applicera hudkräm efter dusch.
Individer med typ 1 diabetes kan även utveckla stel hud över leder i fingrar som kan påverkar rörelseomfånget i fingrar och händer. Dessutom blir huden förtjockad, gul och glansig. Detta kan bero på förhöjda blodsockernivåer under lång period som reagerar med proteiner i hud och leder till ökad glykosylering av olika slutprodukter.
Diabetesrelaterade hudtillstånd
Acanthosis nigricans
Acanthosis nigricans liknar en solbränna och ser ut som brun färg som en personer försöker skrubba bort. Din hud blir mörkare och förtjockas. Hudförändringen uppstår oftast på på sidorna på nacken, armhålorna och ljumsken. Ibland förekommer de också på händer, armbågar och knän. Acanthosis nigricans drabbar vanligtvis människor som är mycket överviktiga. Den bästa behandlingen är att gå ner i vikt. Vissa krämer kan minska storleken på fläckarna.
Diabetes dermopati
Diabetes kan orsaka förändringar i de små blodkärlen. Dessa förändringar kan orsaka hudproblem som kallas diabetes dermopati. Diabetes dermopati är ett hudtillstånd som kännetecknas av runda/ovala ljusbruna eller rödaktiga fjällande fläckar som oftast uppträder på framsida underben.
Diabetes dermopati är en av de vanligaste hudkomplikationerna hos personer med diabetes. Enligt forskningsstudier förekommer hudtillståndet hos upp till 30% av personer med diabetes. Hudtillståndet är ofarligt och inte förknippat med sårbildning, dessutom kan icke-diabetiker utveckla samma symtom. Torr fjällande hud drabbar alltså inte bara diabetiker. I flera fall så försvinner dessa hudförändringar, särskilt om blodsockervärden förbättras.
Vad orsakar diabetes dermopati?
Den exakta orsaken till diabetes dermopati är okänd men tillståndet kan vara kopplat till nervskador till följd av kärlsjukdom (neuropati), eftersom studier har visat att tillståndet förekommer oftare hos diabetiker som även lider av kärlkomplikationer i ögat (retinopati), neuropati och njurskador (nefropati).
Diabetes dermopati tenderar att förekomma hos äldre patienter eller de som har haft diabetes i minst 10–20 år. Det verkar också vara nära kopplat till ökat långtidsblodsocker (HbA1c), en indikator på dålig blodsockerkontroll.
Eftersom hudutslagen ofta inträffar över kroppsdelar som utsätts för trauma, såsom framsida underben, så antar man att diabetes dermopati också kan vara ett kroppsligt svar på skada eller trauma. Studier har visat att torra hudfläckar har dykt upp i områden som utsätts för trauma med varma, kalla eller trubbiga föremål hos patienter med diabetes.
Vilka kroppsdelar kan drabbas?
Diabetes dermopati uppträder oftast på framsida underben. Andra kroppsdelar inkluderar följande:
- Framsidan lårben
- Underarmen
- Sidan av foten
- Hårbotten
Hur ser utslagen ut?
Rund eller oval hudförändring med ljusbrun/rödbrun färg och fjällande hud. Inledningsvis blir hudförändringen upphöjd men sedan plattas det drabbade området ut och leder till en lätt grop i huden. Vanligtvis förekommer de torra hudutslagen på båda underbenen.
Necrobiosis lipoidica diabeticorum
En annan sjukdom som kan orsakas av förändringar i blodkärlen är necrobiosis lipoidica diabeticorum (NLD). Nekrobios betyder degeneration och död. NLD orsakar fläckar som liknar diabetes dermopati, men de är färre, större och djupare.
NLD börjar ofta som ett tråkigt, rött, upphöjt hudområde. Efter ett tag ser det ut som ett blankt ärr med en violett kant. Blodkärlen under huden kan bli lättare att se. Ibland är NLD kliande och smärtsamt. Ibland spricker fläckarna upp. NLD är ett sällsynt tillstånd. Äldre kvinnor har ökad risk att utveckla tillståndet. Så länge som såren inte går sönder behöver du inte behandlas. Men om du får öppna sår så bör du träffa din läkare för behandling.
Allergiska reaktioner
Allergiska hudreaktioner kan uppstå som svar på läkemedel, såsom insulin eller diabetesläkemedel. Du bör träffa din läkare om du tror att du utvecklar en reaktion på ett läkemedel.
Diabetes blåsor (bullosis diabeticorum)
Diabetes blåsor är ovanligt men kan uppstå på ryggen, fingrar, händer, tår, fötter och ibland på ben eller underarmar. Dessa sår ser ut som brännblåsor och förekommer ofta hos personer som har diabetes neuropati.
De är ibland stora, med rodnad omkring dem fast orsakar ingen smärta. De läker av sig själva, vanligtvis utan ärr, på cirka tre veckor. Den enda behandlingen är att få blodsockernivåerna under kontroll.
Diabetes blåsor drabbar vanligtvis fler män än kvinnor mellan åldrarna 17 till 84 och är vanligare hos patienter med långvarig diabetes eller flera diabetes-relaterade komplikationer, särskilt neuropati.
Blåsorna är smärtfritt och har en oregelbunden form mellan 0.5–17 cm. Det finns två former av diabetes blåsor, intraepidermala blåsor (blåsor fylld med klar vätska som läkar normalt inom 2-5 veckor utan ärrbildning) och subepidermala blåsor (fyllda med blåa och kan leda till ärr). I de flesta fall läker diabetic bullae spontant utan behandling. Patienter bör se till att blåsan förblir obruten för att undvika sekundär infektion.
Eruptiv xantomatos
Xantomatos är sällsynt och uppstår om du har för mycket fett eller kolesterol i blodet. Hudutslagen ser ut som små ofarliga bulor och hudutslagen är fyllda med fett. Endast 10 % av alla med högt kolesterol utvecklar xantomatos. Dessa hudutslag ser ut fasta, gula ärtliknande förstoringar i huden. Detta tillstånd förekommer oftast på ryggen på händer, fötter, armar, ben och skinkor.
Systemisk skleros
Ibland utvecklar personer med diabetes en tät, tjock vaxartad hud på handryggen. Ibland blir huden på tårna och pannan också tjock. Fingerleden blir styva och kan inte längre röra sig som de borde. I väldigt sällsynta fall drabbas även knän, vrister eller armbågar som orsakar styvhet i kroppsdelen. Detta tillstånd kan drabba en liten andel av alla personer som har typ 1 diabetes. Den enda behandlingen är att få blodsockernivåerna under kontroll.
Granuloma Annulare
Läkarna är inte säkra på hur detta tillstånd är kopplat till diabetes. De vet inte exakt vad som orsakar dessa små röda knölar runt dina vrister, händer, fötter eller överarmar. Det kan vara ett svar på inflammation. Din läkare kan försöka behandla det med krämer eller injektioner. Du behöver inte behandling om dina symtom är milda.
Fotsår
Dessa sår kan börja med bara en liten skrapa om du har diabetes. Det är delvis på grund av dålig blodcirkulation som gör det svårare för sår att läka och också kan orsaka nervskador så att du inte känner sår eller smärta. Kontrollera dina fötter varje dag och fråga din läkare hur du bäst behandlar dem. Läs mer här om fotsår hos personer med diabetes.
Vitiligo
Det är vanligare om du har typ 1 diabetes, men även personer med typ 2 diabetes kan utveckla tillståndet. Vitiligo förstör celler som normalt färgar din hud med pigment. Du kanske märker fläckig hud med en annan färg (depigmenterad). Hudområden som påverkas först är vanligen bröst, mage och rygg, händer och ibland även ansiktet. Vitiligo kan behandlas med krämer, UV-ljus, steroider (kortison) och till och med kirurgi. Använd solskyddsmedel (30 SF) för att skydda de drabbade hudlapparna.
Hur kan dessa hudproblem förebyggas?
Det finns flera saker du kan göra för att förhindra hudproblem:
Att hålla din diabetes under kontroll är den viktigaste faktorn för att förebygga hudrelaterade komplikationer av diabetes. Att bibehålla blodsockernivån inom det intervall som rekommenderas av din vårdgivare är viktigast. Rätt hudvård kan också bidra till att minska risken för hudrelaterade problem. Personer med höga blodsockernivåer tenderar att ha torr hud och sämre förmåga att hantera bakterier eller svampinfektioner. Håll huden ren och torr.
Undvik mycket varma bad och duschar. Om din hud är torr, använd inte bubbelbad. Fuktgivande tvålar kan hjälpa. Använd sedan en vanlig hudlotion, men lägg inte lotion mellan tårna. Den extra fukten där kan leda till att svampinfektion.
- Förhindra torr hud. Att skrapa torr eller kliande hud kan orsaka sprickor eller öppningar i huden, vilket i sin tur kan leda till en hudinfektion.
- Använd mild schampo.
- Använd inte feminina hygien sprayer.
- Ta väl hand om dina fötter. Kontrollera dina skor för främmande föremål innan du sätter på dem.