Wilsons sjukdom

1 min läsning

Wilsons sjukdom är en sällsynt ärftlig sjukdom som hindrar kroppen från att bli av med extra koppar. Du behöver en liten mängd koppar från mat för att hålla dig frisk. För mycket koppar är giftigt.

Normalt släpper din lever ut extra koppar i gallan, en matsmältningsvätska. Med Wilsons sjukdom byggs kopparn upp i levern och den släpper ut kopparen direkt i blodet. Detta kan orsaka skador på din hjärna, njurar och ögon.

Wilsons sjukdom är närvarande vid födseln, men symtomen börjar vanligtvis mellan 5 och 35 år. Det attackerar först levern, centrala nervsystemet eller båda. Det mest karakteristiska tecknet är en rostig brun ring runt ögonhinnan. En fysisk undersökning och laboratorietester kan diagnostisera det.

Behandling är med droger för att ta bort extra koppar från din kropp. Du måste ta medicin och följa en lågkoppardiet under resten av ditt liv. Ät inte skaldjur eller lever, eftersom dessa livsmedel kan innehålla höga halter av koppar. I början av behandlingen måste du också undvika choklad, svamp och nötter. Kontrollera ditt dricksvatten för kopparinnehåll och ta inte multivitaminer som innehåller koppar.

Med tidig upptäckt och korrekt behandling kan du njuta av god hälsa.

Dr Araz Rawshani

Araz Rawshani är leg.läk och medicine doktor vid Göteborgs Universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Få nyhetsbrev med goda recept, råd, kliniska artiklar och e-böcker gratis.

Få vårt nyhetsbrev med goda recept, råd och e-böcker gratis!