Förekomsten av typ 2 diabetes har ökat lavinartat senaste åren, detta beror troligtvis på den växande fetmaepidemin som beror på stillasittande livsstil och dåliga kostvanor. Flera personer med diabetes är däremot dåligt informerade om själva sjukdomen. I den här artikeln går vi igenom olika myter om typ 2 diabetes för att öka kunskapen bland individer med diabetes.
1. Typ 2 diabetes är den ”milda” varianten
Detta är väldigt långt ifrån sanningen. Både typ 1 diabetes och typ 2 diabetes är allvarliga sjukdomar. De bakomliggande orsakerna till att du utvecklar sjukdomarna skiljer sig men blodsockernivåerna (HbA1c) stiger i kroppen vid båda varianterna, båda diabetesformer kan förkorta den förväntade livslängden och leda till allvarliga komplikationer. Typ 2 diabetes ökar risken för sjukdomar såsom hjärtinfarkt, stroke och hjärtsvikt, och är orsaken till många dödsfall i Sverige varje år.
2. Diabetes handlar bara om blodsocker
Det stämmer att både typ 1 diabetes och typ 2 diabetes involverar regelbundna sockerkontroller och behandlingarna ämnar att sänka sockernivåerna i blodet för att minska risken för framtida komplikationer. Diabetes är däremot en sjukdom som påverkar mycket mer än bara blodsocker. Typ 2 diabetes orsakar allvarliga skador på ögon, njurar och nerver vilket leder till njursvikt, synskador, förlust av känseln i fötterna och till och med förlust av lemmar. Detta beror till stor del på effekterna som högt blodsocker har på blodkärlen. Typ 2 diabetes påverkar i princip alla vävnader i kroppen från erektil dysfunktion till demens. Det finns däremot flera andra riskfaktorer som är viktiga att kontrollera vid typ 2 diabetes såsom blodtryck, blodfetter, rökning, kroppsvikt, njurfunktion och mycket mer.
3. Diabetes drabbar bara överviktiga
Det stämmer inte att diabetes endast drabbar överviktiga personer. Statistik visar att cirka 85 procent av alla individer med typ 2 diabetes är överviktiga, detta innebär att det finns en betydande andel personer som utvecklar sjukdomen fastän de är normalviktiga. På samma sätt finns det flera individer med fetma/övervikt som inte utvecklat typ 2 diabetes. Enligt världshälsoorganisationen (WHO) finns det nästan 2 miljarder människor i världen som lider av fetma eller övervikt, trots detta så är det ungefär bara 450 miljoner som lider av diabetes. Det finns fler riskfaktorer än fetma/övervikt som bidrar till utvecklingen av diabetes, faktorer som ärftlighet, etnicitet och hög ålder är alla riskfaktorer för diabetes.
4. Typ 2 diabetes drabbar endast äldre personer
Förr brukade man kalla typ 2 diabetes för ”åldersdiabetes” eftersom endast äldre människor utvecklade sjukdomen. I samband med den ökande förekomsten av fetma, stillasittande livsstil och dåliga kostvanor så ökar förekomsten av typ 2 diabetes även bland yngre individer. Typ 2 diabetes kryper sig ner allt mer i åldrarna och kan idag drabba individer så unga som 18 år. Idag debuterar de flesta kring 65 års ålder men väldigt många debuterar tidigare än så, särskilt de med dåliga livsstilsvanor.
5. Typ 2 diabetes kan botas med bra kost
Det är delvis sant att bra kost kan förbättra flera faktorer vid typ 2 diabetes avsevärt, men kan även förringa svårighetsgraden av tillståndet. Det är möjligt att reversera tidiga stadier av typ 2 diabetes, vid ett avancerat stadie av sjukdomen krävs flera mediciner för att kontrollera blodsockernivåerna.
En låg GI-diet kan stabilisera blodsockernivåerna och kontrollera tillståndet väl. Strikt dietkontroll är däremot inte lätt och kräver mycket viljestyrka, utbildning och motivation. I Sverige behandlas cirka 20 procent av alla individer med typ 2 diabetes med livsstilsförändringar som bra kost och mer motion, de flesta individer med typ 2 diabetes behöver alltså medicinering för att kontrollera riskfaktorer.