Nya rön: graviditetsdiabetes påverkar inte risken för cancer
En nyligen genomförd studie som kommer att presenteras vid årets möte för European Association for the Study of Diabetes (EASD) 2024 har visat att kvinnor med graviditetsdiabetes inte har en ökad risk att utveckla bröstcancer.
Denna forskning, ledd av Dr. Maria Hornstrup Christensen, ger viktiga insikter i hur graviditetsdiabetes påverkar hälsan och motverkar tidigare farhågor om en koppling till bröstcancer.
Graviditetsdiabetes: En global hälsoutmaning
Graviditetsdiabetes drabbar nästan 15 % av gravida kvinnor världen över, och detta tillstånd blir allt vanligare. Kvinnor som är äldre, lever med fetma/övervikt eller en familjehistoria av diabetes löper en högre risk att utveckla graviditetsdiabetes. Etnicitet kan också spela en roll i risken att utveckla sjukdomen.
Symtom vid graviditetsdiabetes
- Ökad törst: Känsla av att vara ovanligt törstig.
- Ökad urinering: Frekventare behov att kissa, särskilt på natten.
- Trötthet: Ovanlig trötthet eller utmattning, även efter tillräcklig vila.
- Torr mun: Känsla av torrhet i munnen, särskilt på morgonen.
- Dimsyn: Tillfällig synförändring eller suddig syn.
- Upprepade urinvägsinfektioner: Återkommande infektioner i urinvägarna.
- Ökad hunger: Ovanligt stark hunger, trots att du nyligen ätit.
- Viktuppgång: Snabb eller oväntad viktuppgång under graviditeten.
Utredning för graviditetsdiabetes
- Riskbedömning: Vid första besöket hos mödravården bedöms kvinnans risk för graviditetsdiabetes baserat på faktorer som ålder, kroppsvikt, familjehistoria av diabetes och tidigare graviditetskomplikationer.
- Glukosbelastningstest: Om risk bedöms föreligga, genomförs ett glukosbelastningstest (OGTT) mellan graviditetsvecka 24 och 28. Testet innebär att du får dricka en sockerlösning och sedan mäts blodsockernivåerna vid fasta och efter 1 och 2 timmar.
- Blodsockermätning: Om OGTT-resultaten visar förhöjda blodsockernivåer, diagnostiseras graviditetsdiabetes. Ytterligare blodsockermätningar kan krävas för att övervaka tillståndet.
- Uppföljning och övervakning: Kvinnor med diagnosen graviditetsdiabetes får regelbundna kontroller och övervakning av blodsockernivåer, samt kost- och livsstilsråd för att hålla blodsockret inom målnivåerna.
- Ultraljud: I vissa fall kan ytterligare ultraljudsundersökningar genomföras för att övervaka fostrets tillväxt och utveckling, då graviditetsdiabetes kan öka risken för makrosomi (stort barn).
Kopplingar till andra hälsotillstånd
Även om graviditetsdiabetes vanligtvis försvinner efter förlossningen, har forskning visat att kvinnor som haft det har en större sannolikhet att utveckla typ 2 diabetes senare i livet.
Tidigare studier har också avslöjat att graviditetsdiabetes kan utlösa en rad andra hälsoproblem, inklusive psykiska problem, metabolt syndrom, kronisk njursjukdom och hjärt-kärlsjukdomar.
Insulinresistens eller nedsatt insulinkänslighet som är en central egenskap vid graviditetsdiabetes, har tidigare kopplats till en ökad risk för bröstcancer, vilket har lett till spekulationer om en möjlig koppling mellan dessa två tillstånd.
Studien: metoder och resultat
Forskarna undersökte hälsoresultaten för 708 121 kvinnor som födde barn i Danmark över en 22-årsperiod. Bland dessa kvinnor utvecklade över 24 000 (3,4 %) graviditetsdiabetes under en eller flera graviditeter. Den genomsnittliga åldern vid graviditeten var 28 år, både för de med och utan graviditetsdiabetes.
Kvinnorna observerades under en genomsnittlig uppföljningstid på cirka 11 år. Under denna period diagnostiserades 7 609 av kvinnorna med bröstcancer. Trots tidigare farhågor fann forskarna att kvinnor som haft graviditetsdiabetes inte var mer benägna att utveckla bröstcancer än de som inte haft det.
Detta gällde både premenopausal och postmenopausal bröstcancer, även efter justering för faktorer som ålder, antal barn, etnicitet, inkomst, yrke, utbildning och befintliga hälsoproblem som högt blodtryck.
Inga bevis för ökad bröstcancerrisk
Studien visade tydligt att det inte finns någon ökad risk för bröstcancer hos kvinnor som haft graviditetsdiabetes. Forskarna påpekade att kvinnorna i studien huvudsakligen var vita och levde i ett land med fri sjukvård och fri bröstcancerscreening, vilket innebär att resultaten kanske inte är direkt tillämpbara på andra befolkningsgrupper eller sjukvårdssystem.
Betydelsen av att vara bröstmedveten
”Det kommer att vara lugnande för kvinnor som har haft graviditetsdiabetes att veta att de inte löper en högre risk att utveckla bröstcancer,” sa Dr. Christensen. Hon betonade dock att dessa kvinnor fortfarande måste vara medvetna om att de har en ökad risk för andra tillstånd, inklusive typ 2-diabetes.
Hon påpekade också att alla kvinnor, oavsett om de haft graviditetsdiabetes eller inte, bör vara uppmärksamma på sina bröst och regelbundet kontrollera dem för förändringar. Det är oerhört viktigt att regelbundet kontrollera bröstvävnaden och känna efter om det finns knölar som behöver undersökas av läkare.
Slutsatser
Denna forskning belyser vikten av att fortsätta studera graviditetsdiabetes och dess långsiktiga effekter på kvinnors hälsa. Även om sambandet mellan graviditetsdiabetes och bröstcancer verkar vara obefintligt, är det fortfarande avgörande att förstå hur detta tillstånd kan påverka andra aspekter av hälsan, och att utveckla strategier för tidig upptäckt och förebyggande av associerade sjukdomar.