HDL kolesterol (det goda kolesterolet)

Vad är kolesterol?

Kolesterol är en vaxartad fettliknande substans som finns i alla celler i kroppen. Din lever gör kolesterol, och det är också i vissa livsmedel, såsom kött och mejeriprodukter. Din kropp behöver lite kolesterol för att fungera ordentligt. Men att ha för mycket kolesterol i blodet ökar risken för kranskärlssjukdom.

Vad är HDL och LDL?

HDL och LDL finns två typer av lipoproteiner.De är en kombination av fett (lipid) och protein. Lipiderna måste fästas på proteinerna så att de kan röra sig genom blodet. HDL och LDL har olika syften:

HDL står för lipoproteiner med hög densitet. Det kallas ibland det ”goda” kolesterolet eftersom det bär kolesterol från andra delar av kroppen tillbaka till din lever. Din lever tar sedan bort kolesterolet från kroppen.

LDL står för lipoproteiner med låg densitet. Det kallas ibland det ”onda” kolesterolet eftersom en hög LDL-nivå leder till en uppbyggnad av kolesterol i dina artärer.

Hur vet jag vad min HDL-nivå är?

Ett blodprov kan mäta dina kolesterolnivåer, inklusive HDL. När och hur ofta du ska få detta test beror på din ålder, riskfaktorer och familjehistoria. De allmänna rekommendationerna är:

För personer som är 19 år eller yngre:

  • Det första testet bör vara mellan 9 och 11 år
  • Barn ska få testet igen vart 5 år
  • Vissa barn kan få detta test som börjar vid 2 års ålder om det finns en familjehistoria av högt kolesterol, hjärtinfarkt eller stroke

För personer som är 20 år eller äldre:

  • Yngre vuxna ska ha testet vart 5 år
  • Män i åldrarna 45 till 65 år och kvinnor i åldrarna 55 till 65 år borde ha det var 1 till 2 år

Vad ska min HDL-nivå vara?

Med HDL-kolesterol är högre tal bättre, eftersom en hög HDL-nivå kan sänka risken för kranskärlssjukdom och stroke. Hur hög din HDL ska vara beror på din ålder och kön:

GruppHälsosam HDL-nivå
Ålder 19 eller lägreMer än 45 mg/dl
Män 20 år och äldreMer än 40 mg/dl
Kvinnor 20 år och äldreMer än 50 mg/dl

Hur kan jag höja min HDL-nivå?

Om din HDL-nivå är för låg kan livsstilsförändringar hjälpa till. Dessa förändringar kan också bidra till att förebygga andra sjukdomar, och få dig att må bättre övergripande:

Ät en hälsosam kost. För att höja din HDL-nivå måste du äta bra fetter istället för dåliga fetter. Detta innebär att man begränsar mättade fetter, som inkluderar mjölk och ost, fett kött med hög fetthalt som korv och bacon, och livsmedel tillagade med smör, ister och förkortning. Du bör också undvika transfetter, som kan finnas i vissa margariner, stekt mat och bearbetade livsmedel som bakverk. Istället äter omättade fetter, som finns i avokado, vegetabiliska oljor som olivolja och nötter. Begränsa kolhydrater, särskilt socker. Försök också att äta mer mat naturligt hög i fiber, som havregryn och bönor.

Håll dig på en hälsosam vikt. Du kan öka din HDL-nivå genom att gå ner i vikt, speciellt om du har massor av fett runt midjan.

Övning. Att få regelbunden motion kan höja din HDL-nivå, samt sänka din LDL. Du bör försöka göra 30 minuters måttlig till kraftig aerob träning på de flesta, om inte alla, dagar.

Undvik cigaretter. Rökning och exponering för begagnad rök kan sänka din HDL-nivå. Om du är rökare, fråga din vårdgivare om hjälp med att hitta det bästa sättet för dig att sluta. Du bör också försöka undvika begagnad rök.

Begränsa alkohol. Måttlig alkohol kan sänka din HDL-nivå, även om det behövs fler studier för att bekräfta det. Vad vi vet är att för mycket alkohol kan få dig att gå upp i vikt, och det sänker din HDL-nivå.

Vissa kolesterolläkemedel, inklusive vissa statiner, kan höja din HDL-nivå, förutom att sänka din LDL-nivå. Hälso- och sjukvårdspersonal förskriver vanligtvis inte läkemedel bara för att höja HDL. Men om du har en låg HDL och hög LDL-nivå, kan du behöva medicin.

Vad kan påverka min HDL-nivå?

Att ta vissa läkemedel kan sänka HDL-nivåerna hos vissa personer. De inkluderar

Betablockerare, en typ av blodtrycksmedicin

Anabola steroider, inklusive testosteron, ett manligt hormon

Progestiner, som är kvinnliga hormoner som finns i vissa p-piller och hormonersättningsterapi

Bensodiazepiner, lugnande medel som ofta används för ångest och sömnlöshet

Om du tar en av dessa och du har en mycket låg HDL-nivå, fråga din leverantör om du ska fortsätta att ta dem.

Diabetes kan också sänka din HDL-nivå, så det ger dig en annan anledning att hantera din diabetes.

Få nyhetsbrev med recept, råd, kliniska artiklar och e-böcker gratis.