Medelhavskost för gå ner i vikt och förebygga hjärt-kärlsjukdom och cancer

Medelhavskost (medelhavsdiet): traditionell medelhavskost räddar liv

Medelhavskost (medelhavsdiet) har visat sig vara mycket effektivt för att (1) gå ner i vikt, (2) förbättra sina riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom samt (3) leva längre. Det är faktiskt så att medelhavskost är den enda dieten som visat sig minska risken för hjärt-kärlsjukdom i kliniska prövningar. Medelhavsdieten har följande karaktäristika: 1

 

  • Fettintag skall ge cirka 40% av energibehovet
  • Fetterna domineras av enkelomättade fetter (oljor), såsom olivolja. Man tror att polyfenoler som finns i olivolja skyddar mot hjärt-kärlsjukdom, särskilt kranskärlssjukdom (Covas MI et al. (2006) The effect of polyphenols inolive oil on heart disease risk factors: a randomizedtrial. Ann Intern Med 145: 333–341).
  • Frukt och grönsaker går utmärkt.
  • Trädnötter (nötter från träd) går utmärkt, särskilt mandel, cashew, hasselnötter, macadamia, pekan, pistage, valnötter.
  • Legymer går utmärkt. Legymer inkluderar jordnötter, bönor, linser, sojabönor, balgväxter, ärtor etc.
  • Fullkorn ingår.
  • Måttlig konsumtion av fisk och fågel.
  • Måttlig alkoholkonsumtion.
  • Lågt intag av mejeriprodukter, rött kött, processat kött, sötsaker.

 

Det innebär att medelhavskost inkluderar mycket mer kolhydrater än lågkolhydratkost (LCHF). Men som framgår av nedanstående graf (resultatet från den största studien som jämfört medelhavskost, lågkolhydratkost och fettsnål kost) så resulterar ändå medelhavskust i en betydande viktnedgång.

 

Här ser vi 24 månaders uppföljning av tre olika dieter: medelhavskost, lågkolhydratkost och fettsnål kost.

Här ser vi 24 månaders uppföljning av tre olika dieter: medelhavskost, lågkolhydratkost och fettsnål kost.

 

Starkt vetenskapligt stöd för effekten av medelhavskost (medelhavsdiet)

Medelhalvskosten har utvärderats i några av de mest kända kliniska prövningarna inom kost och hälsa, särskilt PREDIMED och Lyon Heart Study. Redan innan PREDIMED studien fanns det gott om bevis för att medelhavskost var bra för den som vill förebygga hjärt-kärlsjukdom, särskilt kranskärlssjukdom. 2 Dessutom fanns det bevis för att denna kost förbättrar riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom. 3 Några år innan PREDIMED studien visade Shai och kollegor att Medelhavskosten resulterade i viktminskning på cirka 5 kg och viktminskningen var, i längden, lika bra som lågkolhydratkost (i form av Atkins diet). 4 Lyon Heart Study visade att personer som fått en hjärtinfarkt kan leva längre om de äter medelhavskost, istället för den vanliga maten som läkare rekommenderar efter hjärtattack. 5

Sammanfattningsvis finns belägg för att medelhavskosten minskar risken för hjärtattack (hjärt-kärlsjukdom), cancer och död. 6.

 

Det skall nämnas att de kolhydrater som finns i medelhavskosten bör ha lågt GI (glykemiskt index). Dessutom har medelhavskost inte jämförts med lågkolhydratkost av den svenska varianten (LCHF).

 

Läs mer

LCHF (low carb high fat) kost

Mat och dryck som är LCHF

Vetenskapen bakom LCHF

Paleolitisk kost (paleo)

Vad är typ 2 diabetes?

Vad är typ 1 diabetes?

Hur går man ner i vikt?


  1. Willett WC et al. (1995) Mediterranean diet pyramid:a cultural model for healthy eating. Am J Clin Nutr 61(Suppl 6): S1402–S1406)

  2. Mente A, de Koning L, Shannon HS, Anand SS. A systematic review of the evidence supporting a causal link between dietary factors and coronary heart disease. Arch Intern Med2009;169:659-669

  3. Esposito K et al: Effect of a Mediterranean-style diet on endothelial dysfunction and markers of vascular inflammation in the metabolic syndrome: a randomized trial. JAMA 2004;292:1440-1446. Vincent-Baudry S et al: The Medi-RIVAGE study: reduction of cardiovascular disease risk factors after a 3-mo intervention with a Mediterranean-type diet or a low-fat diet. Am J Clin Nutr 2005;82:964-971. Estruch R et al: Effects of a Mediterranean-style diet on cardiovascular risk factors: a randomized trial. Ann Intern Med 2006;145:1-11[iFootnote]

    I PREDIMED undersöktes cirka 7500 personer; två tredjedelar fick medelhavskost och en tredjedel fick fettsnål kost. Det visade sig att medelavskosten var enkel att följa och deltagarna kunde faktiskt upprätthålla kosten under flera år. Medelhavskosten minskade risken för hjärt-kärlsjukdom (hjärtattack, stroke) och död med hela 30% jämfört med fettsnål kost. 7R Estruch et al. Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterranean Diet. N Engl J Med 2013; 368:1279-1290

  4. Shai I et al: Weight loss with a low-carbohydrate, Mediterranean, or Low-Fat Diet. N Engl J Med 2008; 359:229-241

  5. Lorgeril et al. Mediterranean Diet, Traditional Risk Factors, and the Rate of Cardiovascular Complications After Myocardial InfarctionFinal Report of the Lyon Diet Heart Study. Circulation. 1999;99:779-785

  6. Castagnetta L et al. (2002) The Mediet Project. Ann N Y Acad Sci 963: 282–28959. Knoops KT et al. (2004) Mediterranean diet, lifestylefactors, and 10-year mortality in elderly European menand women: the HALE project. JAMA 292: 1433–143960. Willett WC (2006): The Mediterranean diet: science andpractice. Public Health Nutr 9: 105–11061 Riccardi G et al. (2003)

Medelhavskost för gå ner i vikt och förebygga hjärt-kärlsjukdom och cancer
  • Readers Rating
  • No Rating Yet!
  • Your Rating


Medelhavskost (medelhavsdiet): traditionell medelhavskost räddar liv

Allt om insulin: effekter, risker, behandling, fördelar & diabetes

Insulin: från blodsocker, fett & protein till användning vid diabetes Insulin är ett hormon som tillverkas i bukspottkörteln. Det medicinska namnet på bukspottkörteln är pankreas (pancreas). Namnet insulin kommer från latinets insula som betyder ö. De celler som tillverkar insulin kallas beta-celler och dessa celler finns i Langerhans öar (i bukspottkörteln). Bukspottkörteln innehåller många sådana öar och i dessa öar finns alltså beta-cellerna…

Läs mer

Kalorisnål kost, måltidsersättningar och hur man går ner i vikt

Kalorisnål kost för att gå ner i vikt Kalorisnål mat innebär att man minskar den totala mängden kalorier (energi) i maten). Med kalorisnål mat äter man cirka 1000 till 1400 kcal per dag. Tanken bakom den kalorisnåla dieten är att skapa negativ energibalans, dvs man skall äta färre kalorier än man förbränner under en dag,…

Läs mer

Metabola syndromet: från riskfaktorer till diabetes och hjärtsjukdomar

Det metabola syndromet: en samling av risker Introduktion till metabola syndromet Begreppet ”metabola syndromet” myntades för 80 år sedan. Denna konstellation av störningar i ämnesomsättningen beskrevs på 1920-talet av Eskil Kylin, en svensk läkare, som ansåg att högt blodtryck (hypertoni), högt blodsocker (hyperglykemi) samt ledinflammation (artrit) till följd av höga halter urinsyra förorsakades av en…

Läs mer

Historien om typ 2 diabetes

En bittersöt historia om socker, livsstil, miljö och okunskap Detta inlägg har ej ännu översatts till svenska. The saga of diabetes is one of the most extraordinary examples of translational research. At the beginning of the twentieth century, diabetes was a rare but rapidly fatal childhood disease. Revolutionary discoveries during the first half of the…

Läs mer

Åderförkalkning, kolesterol & statiner – Del 3 – Studier som talar emot kolesterol och statiner

Åderförkalkning, kolesterol och statiner: Teorier som talar emot att LDL kolesterol är farligt, liksom att statiner är effektiva Detta är den tredje delen i vår serie om åderförkalkning, statiner och kolesterol. I del 1 diskuterades åderförkalkning (åderförfettning / ateroskleros) och i del 2 diskuterades betydelsen av LDL kolesterol för åderförkalkning. De två stora frågorna är: Är…

Läs mer

Hur övervikt och fetma leder till diabetes, hjärt-kärlsjukdom & cancer

Övervikt och fetma orsakar diabetes, hjärt-kärlsjukdom och cancer I kroppen finns fett (fettvävnad) på flera platser. En stor del av fettet finns under huden (underhudsfett). Det finns även mycket fett omkring våra organ i buken (bukfett, abdominellt fett). Därutöver finns en del fett inuti vissa organ (t ex levern). Generellt brukar man säga att fettet…

Läs mer

Diabetes typ 1: vikten av riskfaktorkontroll för hjärt-kärlsjukdom & död

Betydelsen av riskfaktorkontroll för att förebygga hjärt-kärlsjukdom och död vid typ 1 diabetes: hur bra kan det bli? En uppsjö av epidemiologiska, kliniska och experimentella studier har demonstrerat att individer med typ 1 diabetes har ökad risk att utveckla hjärt-kärlsjukdomar och andra diabetes-relaterade sjukdomar jämfört med individer utan diabetes. Hjärt-kärlkomplikationerna delas upp i två kategorier,…

Läs mer

Behandling med akarbos

Behandling med akarbos Akarbos är ett annat läkemedel mot typ 2 diabetes som hämmar ett protein i tarmen (alfa-glukosidas) vilket hindrar nedbrytningen av stora sockermolekyler i tarmen, därför intas läkemedlet i samband med födointag eftersom att det minskar sockerupptaget i tarmen. Akarbos är ett möjligt andrahandsalternativ vid behandling av typ 2 diabetes. Akarbos har visats…

Läs mer

Sulfonylurea och Meglitinider

Behandling med Sulfonylurea och Meglitinider Utöver Metformin finns läkemedelsgrupper för typ 2 diabetes som heter Sulfonylurea och Meglitinider. Läkemedelsgrupperna anses vara andrahandsval vid behandling av typ 2 diabetes och vid val av Sulfonylurea så rekommenderas två läkemedel som heter Glimepirid eller Glipizid. Dessa läkemedel orsakar en utsöndring av hormonet insulin som är kroppens egna hormon…

Läs mer

Åderförkalkning, kolesterol & statiner – Del 1 – Om åderförkalkning

Om åderförkalkningens orsaker, betydelsen av kolesterol och effekten av läkemedel (statiner) Åderförkalkning – som på medicinskt språk kallas ateroskleros – är vår tids mest framgångsrika mördare. Ingen annan sjukdom har dödat och skadat lika många människor de senaste 70 åren. Den dominerande typen av åderförkalkning är den som drabbar hjärtats kärl och det är det vi…

Läs mer
Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Nyhetsbrev från Diabetes.nu

Få senaste nytt, information, guider & mycket mer

Something went wrong. Please check your entries and try again.

Allt om diabetes, i din inkorg

Gå med i nyhetsbrevet och ta del av våra diabetesguider, e-böcker, recept mm.