Vad är kolesterol?

Kolesterol är en vaxartad fettliknande substans som finns i alla celler i kroppen. Din lever gör kolesterol, och det är också i vissa livsmedel, såsom kött och mejeriprodukter. Din kropp behöver lite kolesterol för att fungera ordentligt. Men att ha för mycket kolesterol i blodet ökar risken för kranskärlssjukdom.

Vad är VLDL-kolesterol?

VLDL står för Very Low Density Lipoprotein. Din lever gör VLDL och släpper ut partiklarna i blodet. VLDL-partiklarna bär huvudsakligen triglycerider, en annan typ av fett, till dina vävnader. VLDL liknar LDL-kolesterol, men LDL bär huvudsakligen kolesterol till dina vävnader istället för triglycerider.

VLDL och LDL kallas ibland ”dåliga” kolesteroler eftersom de kan bidra till uppbyggnaden av åderförfettning (ateroskleros) i dina artärer. Denna uppbyggnad kallas ateroskleros. Plåten som bygger upp är en klibbig substans som består av fett, kolesterol, kalcium och andra ämnen som finns i blodet. Med tiden hårdnar plack och smalnar dina artärer. Detta begränsar flödet av syrerikt blod till din kropp. Det kan leda till kranskärlssjukdom och andra hjärtsjukdomar.

Hur vet jag vad min VLDL nivå är?

Det finns inget sätt att direkt mäta din VLDL-nivå. Istället kommer du sannolikt att få ett blodprov för att mäta dina triglycerider. Labbet kan använda din triglyceridnivå för att uppskatta vad din VLDL-nivå är. Din VLDL är ungefär en femtedel av din triglyceridnivå. Att uppskatta din VLDL på detta sätt fungerar dock inte om din triglyceridnivå är mycket hög.

Vad ska min VLDL-nivå vara?

Din VLDL-nivå bör vara lägre än 30 mg/dl (milligram per deciliter). Något högre än det sätter dig i riskzonen för hjärtsjukdomar och stroke.

Hur kan jag sänka min VLDL-nivå?

Eftersom VLDL och triglycerider är länkade kan du sänka VLDL-nivån genom att sänka din triglyceridnivå. Du kanske kan sänka dina triglycerider med en kombination av viktminskning, kost och motion. Det är viktigt att byta till hälsosamma fetter och skära tillbaka på socker och alkohol. Vissa personer kan också behöva ta mediciner.

Få nyhetsbrev med recept, råd, kliniska artiklar och e-böcker gratis.