Hjärtattack (hjärtinfarkt)

Varje år drabbas ca 30.000 svenskar av en hjärtattack. En hjärtinfarkt inträffar när blodflödet till hjärtat plötsligt blir blockerat. Utan blodet kommer in, kan hjärtat inte få syre. Om den inte behandlas snabbt börjar hjärtmuskeln att dö. Men om du får snabb behandling, kanske du kan förhindra eller begränsa skador på hjärtmuskeln. Därför är det viktigt att känna till symptomen på hjärtinfarkt och ringa 911 om du eller någon annan har dem. Du bör ringa, även om du inte är säker på att det är en hjärtinfarkt.

Personer med typ 2 diabetes har cirka 2 till 3 gånger ökad risk för hjärtinfarkt.

Personer med typ 1 diabetes har upp till 10 gånger ökad risk för hjärtinfarkt.

De vanligaste symptomen hos män och kvinnor är

  • Obehag i bröstet (bröstsmärta). Det är ofta i mitten eller vänster sida av bröstet. Det varar vanligtvis mer än några minuter. Det kan gå bort och komma tillbaka. Det kan kännas som tryck, klämma, fullhet eller smärta. Det kan också kännas som halsbränna eller matsmältningsbesvär.
  • Andnöd. Ibland är detta ditt enda symptom. Du kan få det före eller under bröstet obehag. Det kan hända när du vilar eller gör lite fysisk aktivitet.
  • Obehag i överkroppen. Du kan känna smärta eller obehag i en eller båda armarna, ryggen, axlarna, nacken, käken eller övre delen av magen.

Du kan också ha andra symtom, såsom illamående, kräkningar, yrsel och yrsel. Du kan bryta ut i en kall svett. Ibland kommer kvinnor att ha olika symptom än män. Till exempel är de mer benägna att känna sig trötta utan anledning.

Den vanligaste orsaken till hjärtinfarkt är kranskärlssjukdom. Vid kranskärlssjukdom finns det en uppbyggnad av kolesterol och annat material, kallat plack, på deras inre väggar eller artärerna. Det här är åderförkalkning. Det kan bygga upp i flera år. Så småningom kan ett område av plack brista. En blodpropp kan bildas runt placken och blockera artären.

En mindre vanlig orsak till hjärtinfarkt är en allvarlig spasm (kramp) i ett av hjärtats kärl. Spasm stoppar också blodflödet genom artären.

Få nyhetsbrev med goda recept, råd, kliniska artiklar och e-böcker gratis.

Få vårt nyhetsbrev med goda recept, råd och e-böcker gratis!