glutenfri diet råg vete diabetes blodsocker
glutenfri diet råg vete diabetes blodsocker
/

Glutenfri diet

4 min läsning

Definition

Glutenfria dieter kan vara utmanande, men är väsentliga för personer med glutenintolerans eller diabetes. Gluten finns i vete, korn, råg och en korsning mellan vete och råg som kallas rågvete. Glutenintolerans heter celiaki på medicinskt språk och är precis som typ 1 diabetes en autoimmun sjukdom. Det är inte ovanligt att personer lider av båda tillstånden. För personer med diabetes och glutenintolerans gäller det att veta vilka livsmedel man bör undvika. Det kan samtidigt vara till ens fördel att ha båda tillstånden, individer med glutenintolerans är vanligtvis medvetna om livsmedel som de behöver undvika och är mer reflekterande över sina matvanor. Flera av livsmedel som personer med glutenintolerans bör undvika är även sådant som påverkar blodsockernivåerna negativt.

En glutenfri diet är däremot populär bland personer utan glutenrelaterade medicinska tillstånd. De påstådda fördelarna med kosten är förbättrad hälsa, viktminskning och ökad energi. De flesta kliniska studier om glutenfria dieter har utförts med personer som har celiaki. Det finns därför få kliniska belägg för hälsofördelarna med en glutenfri diet i den allmänna befolkningen.

Att ta bort gluten från din kost förändrar sannolikt ditt totala intag av fibrer, vitaminer och andra näringsämnen. Därför, oavsett dina skäl för att följa en glutenfri diet, är det viktigt att veta hur det kan påverka dina totala näringsbehov.

Vad är gluten?

Gluten är ett protein som finns i livsmedel gjorda av vete, korn och råg. Havre är ett gråområde eftersom det innehåller ett protein som liknar gluten som vissa personer med glutenintolerans tål men andra kanske inte.

Hur hjälper det att undvika gluten vid glutenintolerans?

En obehandlad glutenintolerans innebär att när gluten intas i födan blir slemhinnan i tunntarmen inflammerad och påverkas negativt vad gäller dess förmåga att absorbera näringsämnen. Individer med diabetes som har inflammation i tunntarmen kanske får i sig mindre socker från födan de äter men tar sina ursprungliga insulindoser som kan leda till blodsockerfall om doserna inte justeras.

Medicinska tillstånd som leder till glutenintolerans

 • Celiaki – Glutenintolerans är en relativt vanlig autoimmun sjukdom, tillståndet heter celiaki på medicinskt språk. Individer med glutenintolerans som äter gluten utvecklar buksmärta, uppblåsthet, diarré, förstoppning, yrsel, trötthet, utslag eller huvudvärk. I tunntarmen attackerar immunsystemet proteinet som heter gluten. Den inflammatoriska processen leder även till att vävnaden i tunntarmen blir inflammerad och skadas på sikt.
 • Glutenataxi – En annan autoimmun sjukdom som heter glutenataxi påverkar vissa nervvävnader och orsakar problem med muskelkontroll och frivillig muskelrörelse.
 • Veteallergi – Immunförsvaret kan utveckla allergi mot vete precis som alla andra födoämnesallergier, immunsystemet misstar gluten eller något annat protein som finns i vete som ett sjukdomsalstrande medel, såsom ett virus eller bakterier. Immunsystemet skapar en antikropp mot proteinet, vilket leder till ett immunförsvar som angriper vete.

10 fördelar med glutenfri diet

 1. Förbättrar kolesterolnivåerna
 2. Stärker matsmältningsapparaten
 3. Ökar energinivåer
 4. Du eliminerar ohälsosam och processerad mat
 5. Personer äter mer frukt och grönsaker eftersom det är glutenfritt
 6. Minskar sannolikt risken för hjärt-kärlsjukdomar your vissa cancerformer och diabetes
 7. Ökar immunförsvarets förmåga att bekämpa infektioner eftersom din föda innehåller mer antioxidanter, vitaminer och mineraler
 8. Orsakar en hälsosam viktnedgång
 9. Förbättrar tillståndet hos individer med inflammatorisk tarmsjukdom (IBS) och möjligtvis även ledinflammation (artrit)
 10. Personer som följer glutenfri diet tänker mer på maten de äter och ohälsosamma livsmedel

Vem kan följa en glutenfri diet?

Andra personer som kan vara känsliga för gluten är personer med vete eller glutenallergier. Celiac sjukdom är inte en allergi.

Vilka livsmedel behöver undvikas i en glutenfri diet?

Livsmedel som normalt måste undvikas inkluderar sådana som görs med mjöl som bröd, pasta, frukostflingor, bagels, pajer, kex och kakor. En del färdiga livsmedel innehåller dock gluten.

Exempel på livsmedel som kan innehålla gluten:

 • Soppor
 • Korv och bearbetat kött
 • Curryrätter
 • Färdiga måltider
 • Glass
 • Många såser och dressingar
 • Även vitamintillskott kan inkludera gluten

För att hjälpa personer med glutenkänslighet måste förpackade livsmedel ange om de innehåller gluten.

Som alternativ till spannmål, stärkelse eller mjöl kan du inkludera följande i en glutenfri kost:

 • Pilrot (arrowroot)
 • Bovete
 • Majs och majsmjöl
 • Lin
 • Glutenfri mjöl (ris, soja, majs, potatis, bönor)
 • Hominy (majs)
 • Hirs
 • Quinoa
 • Ris
 • Sorghum
 • Soja
 • Tapioka (kassava rot)
 • Korn tillåts inte

Havre är naturligt glutenfria, men de kan vara kontaminerade under produktionen med vete, korn eller råg. Havre och havreprodukter märkta glutenfria har inte korskontaminerats. Vissa personer med celiaki kan dock inte tolerera glutenfria märkta havre.

Vilka livsmedel är glutenfria?

Du kanske frågar dig själv, just nu, ”Vad kan jag äta?” Eftersom mycket av den färdiga maten kan innehålla gluten kanske du behöver äta mer hemlagad mat.

Frukt, grönsaker, kött, fisk, bönor, nötter och de flesta mejeriprodukter är oftast inga problem och det finns även alternativ med ris och potatis som glutenfria.

Eftersom glutenintolerans är relativt vanlig (cirka 150,000 är drabbade i Sverige) finns det ett antal specifikt glutenfria produkter, såsom glutenfritt bröd och glutenfritt mjöl.

Alkoholhaltiga drycker gjorda av naturligt glutenfria ingredienser, såsom druvor eller bär, kan märkas glutenfria. En alkoholhaltig dryck gjord av ett gluteninnehållande korn kan bära en etikett som anger att drycken var ”bearbetad”, ”behandlad” eller ”skapad” för att avlägsna gluten. Etiketten måste dock ange att glutenhalten inte kan bestämmas och att drycken kan innehålla lite gluten.

Hur påverkar en glutenfri diet blodsockernivån?

Vanligtvis bör personer med diabetes som följer en glutenfri kost inte uppleva någon större förändring av blodsockernivån. I vissa fall tenderar insulinbehovet att öka hos de med glutenfri diet, man bör vara medveten att glutenfria produkter fortfarande innehåller kolhydrater och kalorier, detta kan fortfarande leda till viktuppgång och ökade blodsockernivåer.

Diabetes och glutenintolerans

Sambandet mellan gluten och diabetes skiljer sig beroende på typ av diabetes:

 • Typ 1 diabetes har ett samband med celiaki eftersom de båda är autoimmuna tillstånd. Personer med diabetes och celiaki bör undvika gluten.
 • Typ 2 diabetes är inte ett autoimmun tillstånd och har inga samband med celiaki.

Biverkningar av en glutenfri diet?

Näringsbrist kan vara en potentiell bieffekt när man följer en glutenfri diet. Som ett resultat kan din läkare behöva förskriva kosttillskott eller förskriva glutenfria produkter för att undvika näringsbrist.

Det är svårt att skilja på orsaken till näringsbrist vid glutenintolerans, möjligtvis att det är en kombination av inflammation i tarmen samtidigt som kostvanorna påverkar.

Dr Aidin Rawshani

Aidin Rawshani är leg. läk och medicine doktor vid Göteborgs Universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Skriv ett svar

Your email address will not be published.

Få nyhetsbrev med goda recept, råd, kliniska artiklar och e-böcker gratis.

Få vårt nyhetsbrev med goda recept, råd och e-böcker gratis!