Allt om kolesterol

Vad är kolesterol?

Kolesterol är en typ av fett som finns i blodet och alla kroppens celler. Din kropp behöver kolesterol för att göra hormoner, vitamin D och ämnen som hjälper dig att smälta mat. Din kropp gör allt kolesterol den behöver. Kolesterol finns också i livsmedel från djurkällor, såsom äggula, kött och ost.

Om du har för mycket kolesterol i ditt blod kan det kombineras med andra ämnen i blodet och orsaka åderförkalkning. Åderförkalkning, eller åderförfettning, innebär att fett lagras i kärlens väggar. Sådana ansamlingar av fett kallas även ”plack”. Med tiden ökar åderförfettningen, vilket innebär att placken blir större och då försämras blodflödet genom kärlet. Det kan leda till kranskärlssjukdom (kärlkramp, angina pectoris), perifer kärlsjukdom eller stroke.

Vad är HDL, LDL och VLDL?

HDL, LDL och VLDL är lipoproteiner. De är en kombination av fett (lipid) och protein. Lipiderna måste fästas på proteinerna så att de kan röra sig genom blodet. Olika typer av lipoproteiner har olika syften:

HDL står för lipoprotein med hög densitet. Det kallas ibland ”bra” kolesterol eftersom det bär kolesterol från andra delar av kroppen tillbaka till levern. Din lever tar sedan bort kolesterolet från kroppen.

LDL står för lipoprotein med låg densitet. Det kallas ibland ”dåligt” kolesterol eftersom en hög LDL-nivå leder till uppbyggnad av plack i dina artärer.

VLDL står för lipoprotein med mycket låg densitet. Vissa människor kallar också VLDL ett ”dåligt” kolesterol eftersom det också bidrar till uppbyggnaden av plack i dina artärer. Men VLDL och LDL är olika; VLDL bär huvudsakligen triglycerider och LDL bär huvudsakligen kolesterol.

Vad orsakar högt kolesterol?

Den vanligaste orsaken till högt kolesterol är en ohälsosam livsstil. Detta kan inkludera

Ohälsosamma matvanor, som att äta massor av dåliga fetter. En typ, mättat fett, finns i vissa kött, mejeriprodukter, choklad, bakverk och friterade och bearbetade livsmedel. En annan typ, transfett, finns i vissa stekt och bearbetade livsmedel. Att äta dessa fetter kan höja din LDL (dåligt) kolesterol.

Brist på fysisk aktivitet, med massor av sittande och lite motion. Detta sänker din HDL (bra) kolesterol.

Rökning, vilket sänker HDL-kolesterol, särskilt hos kvinnor. Det höjer också din LDL-kolesterol.

Genetik kan också orsaka att människor har högt kolesterol. Till exempel är familjär hyperkolesterolemi (FH) en ärftlig form av högt kolesterol. Andra medicinska tillstånd och vissa läkemedel kan också orsaka högt kolesterol.

Vad kan öka min risk för högt kolesterol?

En mängd olika saker kan öka risken för högt kolesterol:

Ålder. Dina kolesterolnivåer tenderar att stiga när du blir äldre. Även om det är mindre vanligt, yngre människor, inklusive barn och tonåringar, kan också ha högt kolesterol.

Ärftlighet. Högt blodkolesterol kan springa i familjer.

Vikt. Att vara överviktig eller ha fetma ökar din kolesterolnivå.

Lopp. Vissa raser kan ha en ökad risk för högt kolesterol. Till exempel har afroamerikaner vanligtvis högre HDL- och LDL-kolesterolnivåer än vita.

Vikt. Att vara överviktig eller ha fetma ökar din kolesterolnivå.

Vilka hälsoproblem kan högt kolesterol orsaka?

Om du har stora plack i dina artärer kan ett plackområde brista (bryta öppet). Detta kan orsaka att blodpropp bildas på plackens yta. Om blodproppen blir tillräckligt stor kan den mestadels eller helt blockera blodflödet i en kransartär.

Om flödet av syrerikt blod till hjärtmuskeln minskas eller blockeras kan det orsaka angina (bröstsmärta) eller hjärtinfarkt.

Plack kan också byggas upp i andra artärer i kroppen, inklusive artärer som ger syrerikt blod till hjärnan och lemmarna. Detta kan leda till problem som halspulsåder, stroke och perifer arteriell sjukdom.

Hur diagnostiseras högt kolesterol?

Det finns vanligtvis inga tecken eller symtom på att du har högt kolesterol. Det finns ett blodprov för att mäta din kolesterolnivå. När och hur ofta du ska få detta test beror på din ålder, riskfaktorer och familjehistoria. De allmänna rekommendationerna är:

För personer som är 19 år eller yngre:

Det första testet bör vara mellan 9 och 11 år

Barn ska få testet igen vart 5 år

Vissa barn kan få detta test som börjar vid 2 års ålder om det finns en familjehistoria av högt kolesterol, hjärtinfarkt eller stroke

För personer som är 20 år eller äldre:

Yngre vuxna ska ha testet vart 5 år

Män i åldrarna 45 till 65 år och kvinnor i åldrarna 55 till 65 år borde ha det var 1 till 2 år

Hur kan jag sänka mitt kolesterol?

Du kan sänka ditt kolesterol genom hjärthälsosamma livsstilsförändringar. De inkluderar en hjärt-hälsosam kost plan, viktkontroll och regelbunden fysisk aktivitet.

Om livsstilen förändras ensam sänker du inte ditt kolesterol tillräckligt, du kan också behöva ta mediciner. Det finns flera typer av kolesterolsänkande läkemedel tillgängliga, inklusive statiner. Om du tar läkemedel för att sänka ditt kolesterol, bör du fortfarande fortsätta med livsstilsförändringarna.

Vissa personer med familjär hyperkolesterolemi (FH) kan få en behandling som kallas lipoproteinaferes. Denna behandling använder en filtreringsmaskin för att avlägsna LDL-kolesterol från blodet. Då returnerar maskinen resten av blodet tillbaka till personen.

Vad är kolesterol?

Kolesterol är en vaxartad fettliknande substans som finns i alla celler i kroppen. Din lever gör kolesterol, och det är också i vissa livsmedel, såsom kött och mejeriprodukter. Din kropp behöver lite kolesterol för att fungera ordentligt. Men om du har för mycket kolesterol i ditt blod, har du en högre risk för kranskärlssjukdom.

Hur mäter du kolesterolnivåer?

Ett blodprov som kallas en lipoproteinpanel kan mäta dina kolesterolnivåer. Innan testet måste du snabbt (inte äta eller dricka något annat än vatten) i 9 till 12 timmar. Testet ger information om din

  • Totalt kolesterol – ett mått på den totala mängden kolesterol i ditt blod. Den innehåller både lågdensitetslipoprotein (LDL) kolesterol och högdensitetslipoprotein (HDL) kolesterol.
  • LDL (dåligt) kolesterol – den främsta källan till kolesterol uppbyggnad och blockering i artärerna
  • HDL (bra) kolesterol – HDL hjälper till att ta bort kolesterol från dina artärer
  • Icke-HDL – detta nummer är ditt totala kolesterol minus din HDL. Din icke-HDL innehåller LDL och andra typer av kolesterol som VLDL (mycket lågdensitetslipoprotein).
  • Triglycerider – en annan form av fett i blodet som kan öka risken för hjärtsjukdomar, särskilt hos kvinnor

Vad betyder mina kolesteroltal?

Kolesteroltal mäts i milligram per deciliter (mg/dL). Här är de hälsosamma nivåerna av kolesterol, baserat på din ålder och kön:

Anyone age 19 or younger:

Type of CholesterolHealthy Level
Total CholesterolLess than 170mg/dL
Non-HDLLess than 120mg/dL
LDLLess than 100mg/dL
HDLMore than 45mg/dL

Men age 20 or older:

Type of CholesterolHealthy Level
Total Cholesterol125 to 200mg/dL
Non-HDLLess than 130mg/dL
LDLLess than 100mg/dL
HDL40mg/dL or higher

Women age 20 or older:

Type of CholesterolHealthy Level
Total Cholesterol125 to 200mg/dL
Non-HDLLess than 130mg/dL
LDLLess than 100mg/dL
HDL50mg/dL or higher

Triglycerider är inte en typ av kolesterol, men de ingår i en lipoproteinpanel (testet som mäter kolesterolnivåer). En normal triglyceridnivå är under 150 mg/dl. Du kan behöva behandling om du har triglyceridnivåer som är gränshöga (150—199 mg/dl) eller höga (200 mg/dl eller mer).

Hur ofta ska jag få ett kolesterolprov?

När och hur ofta du ska få ett kolesterolprov beror på din ålder, riskfaktorer och familjehistoria. De allmänna rekommendationerna är:

För personer som är 19 år eller yngre:

Det första testet bör vara mellan 9 och 11 år

Barn ska få testet igen vart 5 år

Vissa barn kan få detta test som börjar vid 2 års ålder om det finns en familjehistoria av högt kolesterol, hjärtinfarkt eller stroke

För personer som är 20 år eller äldre:

Yngre vuxna ska ha testet vart 5 år

Män i åldrarna 45 till 65 år och kvinnor i åldrarna 55 till 65 år borde ha det var 1 till 2 år

Vad påverkar mina kolesterolnivåer?

En mängd olika saker kan påverka kolesterolnivåerna. Dessa är några saker du kan göra för att sänka dina kolesterolnivåer:

Diet. Mättat fett och kolesterol i maten du äter gör din kolesterolnivå stiger. Mättat fett är det största problemet, men kolesterol i livsmedel spelar också roll. Att minska mängden mättat fett i din kost hjälper till att sänka kolesterolhalten i blodet. Livsmedel som har höga halter av mättade fetter inkluderar vissa kött, mejeriprodukter, choklad, bakverk och friterade och bearbetade livsmedel.

Vikt. Att vara överviktig är en riskfaktor för hjärtsjukdom. Det tenderar också att öka ditt kolesterol. Att gå ner i vikt kan hjälpa till att sänka ditt LDL-kolesterol, totalt kolesterol och triglyceridnivåer. Det höjer också din HDL (bra) kolesterolnivå.

Fysisk aktivitet. Att inte vara fysiskt aktiv är en riskfaktor för hjärtsjukdom. Regelbunden fysisk aktivitet kan hjälpa till att sänka LDL (dåligt) kolesterol och höja HDL (bra) kolesterolnivåer. Det hjälper dig också att gå ner i vikt. Du bör försöka vara fysiskt aktiv i 30 minuter på de flesta, om inte alla, dagar.

Rökning. Cigarettrökning sänker ditt HDL (bra) kolesterol. HDL hjälper till att ta bort dåligt kolesterol från dina artärer. Så en lägre HDL kan bidra till en högre nivå av dåligt kolesterol.

Saker utanför din kontroll som också kan påverka kolesterolnivåer inkluderar:

Ålder och kön. Som kvinnor och män blir äldre, deras kolesterolnivåer stiger. Före klimakteriet ålder har kvinnor lägre totala kolesterolnivåer än män i samma ålder. Efter åldern av klimakteriet tenderar kvinnors LDL (dåliga) kolesterolnivåer att stiga.

Ärftlighet. Dina gener avgör delvis hur mycket kolesterol din kropp gör. Högt blodkolesterol kan springa i familjer.

Lopp. Vissa raser kan ha en ökad risk för högt blodkolesterol. Till exempel har afroamerikaner vanligtvis högre HDL- och LDL-kolesterolnivåer än vita.

Hur kan jag sänka mitt kolesterol?

Det finns två huvudsakliga sätt att sänka ditt kolesterol:

Hjärt-hälsosam livsstil förändringar, som inkluderar:

Hälsosam kost. En hjärthälsosam kost plan begränsar mängden mättade och transfetter som du äter. Exempel är kost för terapeutiska livsstilsförändringar och DASH Ätningsplan.

Vikthantering. Om du är överviktig kan viktminskning hjälpa till att sänka ditt LDL (dåligt) kolesterol.

Fysisk aktivitet. Alla ska få regelbunden fysisk aktivitet (30 minuter på de flesta, om inte alla dagar).

Hantera stress. Forskning har visat att kronisk stress ibland kan höja ditt LDL-kolesterol och sänka ditt HDL-kolesterol.

Sluta röka. Att sluta röka kan höja ditt HDL-kolesterol. Eftersom HDL hjälper till att ta bort LDL-kolesterol från dina artärer, kan mer HDL hjälpa till att sänka ditt LDL-kolesterol.

Läkemedelsbehandling. Om livsstilsförändringar ensam inte sänker ditt kolesterol tillräckligt, kan du också behöva ta mediciner. Det finns flera typer av kolesterolläkemedel tillgängliga, inklusive statiner. Läkemedlen fungerar på olika sätt och kan ha olika biverkningar. Prata med din vårdgivare om vilken som är rätt för dig. Medan du tar läkemedel för att sänka ditt kolesterol bör du fortsätta med livsstilsförändringarna.

Hur kan jag sänka kolesterol med diet?

Hjärthälsosamma livsstilsförändringar inkluderar en diet för att sänka ditt kolesterol. DASH ätplan är ett exempel. En annan är den terapeutiska livsstilsförändringar diet, som rekommenderar att du

Välj friskare fetter. Du bör begränsa både totalt fett och mättat fett. Inte mer än 25 till 35 procent av dina dagliga kalorier bör komma från dietfetter, och mindre än 7 procent av dina dagliga kalorier bör komma från mättat fett. Beroende på hur många kalorier du äter per dag, här är de maximala mängder fett som du bör äta:

Kalorier per dagTotalt fettMättat fett
1,50042-58 gram10 gram
2,00056-78 gram13 gram
2,50069-97 gram17 gram

Mättat fett är ett dåligt fett eftersom det höjer din LDL-nivå (dåligt kolesterol) mer än något annat i din kost. Det finns i vissa kött, mejeriprodukter, choklad, bakverk och friterade och bearbetade livsmedel.

Transfett är en annan dålig fett; det kan höja din LDL och sänka dig HDL (bra kolesterol). Transfett är mestadels i livsmedel gjorda med hydrerade oljor och fetter, såsom stick margarin, kex och pommes frites.

Istället för dessa dåliga fetter, prova hälsosammare fetter, såsom magert kött, nötter och omättade oljor som raps, olivolja och saffloroljor.

Begränsa mat med kolesterol. Om du försöker sänka ditt kolesterol bör du ha mindre än 200 mg per dag kolesterol. Kolesterol är i livsmedel av animaliskt ursprung, såsom lever och annat organkött, äggulor, räkor och helmjölkprodukter.

Ät mycket löslig fiber. Livsmedel som är höga i löslig fiber hjälper till att förhindra att matsmältningskanalen absorberar kolesterol. Dessa livsmedel inkluderar

Hela korn spannmål såsom havregryn och havreklid

Frukt som äpplen, bananer, apelsiner, päron och katrinplommon

Baljväxter som bönor, linser, chick ärtor, svartögda ärtor och limabönor

Ät mycket frukt och grönsaker. En diet rik på frukt och grönsaker kan öka viktiga kolesterolsänkande föreningar i din kost. Dessa föreningar, kallade växtstanoler eller steroler, fungerar som löslig fiber.

Ät fisk som är höga i omega-3-fettsyror. Dessa syror sänker inte din LDL-nivå, men de kan hjälpa till att höja din HDL-nivå. De kan också skydda ditt hjärta mot blodproppar och inflammation och minska risken för hjärtinfarkt. Fisk som är en bra källa till omega-3-fettsyror inkluderar lax, tonfisk (konserverad eller färsk) och makrill. Försök att äta dessa fiskar två gånger i veckan.

Begränsa salt. Du bör försöka begränsa mängden natrium (salt) som du äter till högst 2.300 milligram (ca 1 tesked salt) per dag. Det inkluderar allt natrium du äter, oavsett om det tillsattes i matlagning eller vid bordet, eller redan närvarande i livsmedelsprodukter. Begränsning av salt sänker inte ditt kolesterol, men det kan minska risken för hjärtsjukdomar genom att hjälpa till att sänka ditt blodtryck. Du kan minska ditt natrium genom att istället välja lågsalt och ”inget tillsatt salt” mat och kryddor vid bordet eller medan du lagar mat.

Begränsa alkohol. Alkohol lägger till extra kalorier, vilket kan leda till viktökning. Att vara överviktig kan höja din LDL-nivå och sänka din HDL-nivå. För mycket alkohol kan också öka risken för hjärtsjukdomar eftersom det kan höja blodtrycket och triglyceridnivån. En drink är ett glas vin, öl eller en liten mängd hård sprit, och rekommendationen är att

Män bör inte ha mer än två drycker som innehåller alkohol per dag

Kvinnor bör inte ha mer än en drink som innehåller alkohol om dagen

Näringsetiketter kan hjälpa dig att räkna ut hur mycket fett, mättat fett, kolesterol, fiber och natrium som finns i de livsmedel du köper.

Få nyhetsbrev med goda recept, råd, kliniska artiklar och e-böcker gratis.

Få vårt nyhetsbrev med goda recept, råd och e-böcker gratis!