Sex och diabetes
För de flesta människor är sex en viktig del av livet. Likaså är sex en naturlig del av våra relationer men trots detta kan det vara svårt att prata om sex. För den som har diabetes kan detta bli ett ännu större bekymmer. Diabetes kan påverka sexlivet på flera sätt och den som har diabetes kan uppleva att det är svårt att diskutera eventuella problem med sin partner. Det är viktigt att du vågar diskutera eventuella problem med din partner, liksom med din vårdgivare som kan hjälpa dig på flera sätt. Det skall också nämnas att diabetes inte nödvändigtvis behöver innebära problem med sexlivet. Dessutom kan de flesta problem avhjälpas eller åtminstone lindras. Här nedan diskuteras de vanligaste och viktigaste frågorna som berör diabetes och sex.
Högt och lågt blodsocker under sex
Sex är en typ av fysisk aktivitet och kan därför leda till blodsockerfall (hypoglykemi). Detta är oftast inte problem för den som har diabetes typ 2 men kan vara bekymmersamt för den som har diabetes typ 1. Du kan minska risken för att få blodsockerfall (hypoglykemi) under sex genom att kontrollera ditt blodsocker innan och efter du har sex, precis som du gör innan och efter fysisk aktivitet.
Du som har kontinuerlig glukosmätare har en fördel eftersom du kan följa ditt blodsocker från en minut till nästa. Moderna apparater kan dessutom larma vid höga och låga värden, vilket gör det lätt att korrigera blodsockret.
Ha socker nära till hands
Eftersom du kan få hypoglykemi (blodsockerfall) under sex så bör du ha en söt dryck, glukostabletter eller annat sockerhaltigt nära till hands.
Våga ta en paus
Det är fullt rimligt att ta en paus mitt under samlaget om du känner dig trött eller upplever ett blodsockerfall. Kontrollera ditt blodsocker och korrigera det om nödvändigt. Lyssna på din kropp.
Ta det lugnt med alkohol
Alkohol ökar risken för blodsockerfall (hypoglykemi). Vitt vin, mousserande vin och andra drycker med hög sockerhalt är att föredra eftersom risken för hypoglykemi är lägre, jämfört med exempelvis sprit. Om du kan avstå alkohol så innebär det att risken för hypoglykemi är lägre.
Sexuell dysfunktion
Diabetes innebär att man har högt blodsocker och högt blodsocker är skadligt. Högt blodsocker leder nämligen till skador på nerver (neuropati) och blodkärl (angiopati). Sådana skador leder till sämre känsel i nerverna och sämre blodflöde i blodkärlen. Eftersom vi har både nerver och blodkärl i våra könsorgan så kan diabetes leda till sämre funktion i könsorganen. Det innebär att personer med diabetes kan ha nedsatt känsel vid samlag och detta kan göra samlaget mindre njutbart. Män med diabetes kan få problem med impotens (erektil dysfunktion). Kom ihåg att sexuell dysfunktion inte drabbar alla med diabetes och dessutom kan det förhindras genom bra blodsockerkontroll.
Sexlust: att vilja ha sex
Personer me diabetes kan, liksom alla andra människor, få sämre sexlust. Om du upplever att din sexlust är låg så behöver inte det vara en konsekvens av din diabetes. Att vara trött, deprimerad eller ha dåligt självförtroende kan också leda till sämre sexlust. Vissa läkemedel (t ex antidepressiva) leder också till sämre sexlust.
Tyvärr kan vissa med diabetes känna minskad sexlust för att de skäms för sin sjukdom. En del personer med diabetes vågar inte tala öppet om sin sjukdom och det kan vara svårt att visa att man har insulinpump eller andra tekniska hjälpmedel. Det är viktigt att våga prata om sin sjukdom, både med sin vårdgivare och med sin partner. Att våga prata om sjukdomen är ett första steg i att acceptera den, både själv och omgivningen. Du är inte ensam om att ha diabetes. Över 400.000 svenskar har typ 2 diabetes och cirka 50.000 svenskar har typ 1 diabetes.
Ett bra förhållande förutsätter bra kommunikation
Att ha diabetes kan alltså påverka sexlivet negativt. Oavsett vilken typ av diabetes du har så är det viktigt att våga prata om problemen. Att ha en trygg och öppen diskussion med sin partner är avgörande för att sexlivet och hela relationen skall bli så bra som möjligt. Att våga prata om problem är också en förutsättning för andra aspekter av en relation. Om du och din partner har problem så löser ni dem bäst tillsammans och det kräver bådas förståelse och insats. Om du inte har en fast partner och inte vill prata om din diabetes med en temporär partner så är det helt okej – du avgör vad som är bäst för dig och din diabetes.
Insulinpump och sex
Insulinpump kan leda till många frågor. Kommer nålen åka ut under samlaget? Kommer jag få blodsockerfall? Kommer pumpen vara i vägen? Kommer min partner tycka det är märkligt att jag har på mig pumpen? Återigen är det viktigaste att du gör det som känns bäst för dig och din diabetes, och diskutera gärna med din partner så att alla frågetecken är avklarade. Vissa personer med insulinpump föredrar att koppla bort pumpen under samlag för att minska risken för hypoglykemi, men detta passar inte alla. Att plocka bort pumpen innebär att den inte kommer i vägen och risken för att du ska få blodsockerfall blir mindre. Glöm dock inte att sätta tillbaka pumpen eftersom blodsockret kan stiga annars, även om du har insulinpennor till hands.
Har du en kontinuerlig glukosmätare?
En kontinuerlig glukosmätare kan vara mycket bra vid sex eftersom du har oavbruten kontroll på ditt blodsocker. Moderna apparater larmar när blodsockret är för lågt eller för högt.
Att tänka på som kvinna
Många kvinnor med typ 1 diabetes upplever att slemhinnorna i underlivet är torra, vilket oftast beror på högt blodsocker. Torra slemhinnor kan göra samlaget obehagligt och smärtsamt. Detta kan avhjälpas med vanliga glidmedel.
Att tänka på som man
Högt blodsocker kan leda till erektil dysfunktion (impotens) och problem med ejakulation (utlösning). Detta är en komplikation till högt blodsocker. Det kan också leda till något som heter retrograd ejakulation, vilket innebär att utlösningen hamnar i urinblåsan istället för att komma ut genom urinröret.