Statiner och behandlingar som sänker kolesterol

Vad är kolesterol?

Din kropp behöver lite kolesterol för att fungera ordentligt. Men om du har för mycket i ditt blod kan det hålla fast vid dina artärers väggar och smala eller till och med blockera dem. Detta sätter dig i riskzonen för kranskärlssjukdom och andra hjärtsjukdomar.

Kolesterol färdas genom blodet på proteiner som kallas lipoproteiner. En typ, LDL, kallas ibland det ”onda” kolesterolet. En hög LDL-nivå leder till en uppbyggnad av kolesterol i dina artärer. En annan typ, HDL, kallas ibland det ”goda” kolesterolet. Det transporterar kolesterol från andra delar av kroppen tillbaka till levern. Då tar din lever bort kolesterolet från din kropp.

Glöm inte vår artikelserie Åderförkalkning, LDL kolesterol och statiner.

Vad är behandlingarna för högt kolesterol?

Om du har högt kolesterol kan livsstilsförändringar hjälpa dig att sänka din kolesterolnivå. Men ibland är livsstilsförändringarna inte tillräckligt, och du måste ta kolesterolläkemedel. Du bör fortfarande fortsätta med livsstilsförändringarna trots att du tar mediciner.

Vem behöver läkemedel för att sänka sitt kolesterol?

Du kan behöva läkemedel för att sänka ditt kolesterol om en eller flera påståenden passar dig:

 • Du har redan haft en hjärtattack eller stroke, eller om du har perifer arteriell sjukdom
 • Din LDL (dåliga) kolesterolnivå är 190 mg/dL eller högre
 • Du är 40-75 år gammal, du har diabetes och din LDL-kolesterolnivå är 70 mg/dL eller högre
 • Du är 40-75 år gammal, du har en hög risk att utveckla hjärtsjukdomar eller stroke, och din LDL-kolesterolnivå är 70 mg/dL eller högre

Vilka är de olika typerna av läkemedel för kolesterol?

Det finns flera typer av kolesterolsänkande läkemedel tillgängliga, varav följande är de mest använda:

 • Statiner, som blockerar levern från att göra kolesterol. Statiner är ett av världens mest använda läkemedel.
 • Gallsyrabindare, vilket minskar mängden fett som absorberas från mat
 • Kolesterolabsorptionshämmare, vilket minskar mängden kolesterol som absorberas från mat och lägre triglycerider.
 • Nikotinsyra (niacin), som sänker LDL kolesterol och triglycerider och höjer HDL kolesterol. Även om du kan köpa niacin utan recept, måste du tala med din sjukvårdspersonal innan du tar det för att sänka ditt kolesterol. Höga doser niacin kan orsaka allvarliga biverkningar.
 • PCSK9-hämmare, som blockerar ett protein som kallas PCSK9. Detta hjälper levern att ta bort och rensa LDL-kolesterol från blodet.
 • Fibrater, vilket sänker triglycerider. De kan också höja HDL (bra) kolesterol. Om du tar dem tillsammans med statiner kan de öka risken för muskelproblem.
 • Kombinationsläkemedel, som omfattar mer än en typ av kolesterolsänkande läkemedel

Det finns också några andra kolesterolläkemedel (lomitapid och mipomersen) som endast är avsedda för personer som har familjär hyperkolesterolemi (FH). FH är en ärftlig sjukdom som orsakar högt LDL-kolesterol.

Hur bestämmer min vårdgivare vilken kolesterolmedicin jag ska ta?

När du bestämmer vilken medicin du ska ta och vilken dos du behöver, kommer din vårdgivare att överväga

 • Dina kolesterolnivåer
 • Din risk för hjärtsjukdomar och stroke
 • Din ålder
 • Om du har andra sjukdomar
 • Eventuella biverkningar av läkemedlen. Högre doser är mer benägna att orsaka biverkningar, särskilt över tid.

Läkemedel kan hjälpa till att kontrollera ditt kolesterol, men de botar det inte. Du måste fortsätta att ta dina mediciner och få regelbundna kolesterolkontroller för att se till att du kolesterolnivåer är i ett hälsosamt område.

Vad är statiner?

Statiner är droger som används för att sänka kolesterol. Din kropp behöver lite kolesterol för att fungera ordentligt. Men om du har för mycket i ditt blod kan det hålla fast vid dina artärers väggar och smala eller till och med blockera dem.

Om kost och motion inte sänker dina kolesterolnivåer kan du behöva ta kolesterolmedicin. Ofta är detta läkemedel en statin. Statiner stör produktionen av kolesterol i levern. De sänker LDL (dåliga) kolesterolnivåer och höja HDL (bra) kolesterolnivåer. Detta kan sakta ner bildandet av plack i dina artärer.

Statiner är relativt säkra för de flesta människor. Men de rekommenderas inte för gravida patienter eller personer med aktiv eller kronisk leversjukdom. De kan också orsaka allvarliga muskelproblem. Vissa statiner interagerar också negativt med andra droger. Du kan ha färre biverkningar med ett statinläkemedel än en annan.

Vad är behandlingarna för högt kolesterol?

De viktigaste behandlingarna för högt kolesterol är livsstilsförändringar och läkemedel.

Livsstilsförändringar till lägre kolesterol

Hjärt-hälsosam livsstil förändringar som kan hjälpa dig att sänka eller kontrollera ditt kolesterol inkluderar följande:

 • Hälsosam kost. En hjärthälsosam kost plan begränsar mängden mättade och transfetter som du äter. Det rekommenderar att du äter och dricker bara tillräckligt med kalorier för att stanna på en hälsosam vikt och undvika viktökning. Det uppmuntrar dig att välja en mängd näringsrika livsmedel, inklusive frukt, grönsaker, fullkorn och magert kött. Exempel på dieter som kan sänka ditt kolesterol är kost för terapeutiska livsstilsförändringar och DASH diet.
 • Viktnedgång. Om du är överviktig kan viktminskning hjälpa till att sänka ditt LDL (dåligt) kolesterol. Detta är särskilt viktigt för personer med metaboliskt syndrom. Metaboliskt syndrom är en grupp av riskfaktorer som inkluderar höga triglyceridnivåer, låga HDL-kolesterolnivåer (bra) och övervikt med en stor midjemätning (mer än 40 inches för män och mer än 35 inches för kvinnor).
 • Fysisk aktivitet. Alla ska få regelbunden fysisk aktivitet (30 minuter på de flesta, om inte alla dagar).
 • Minska stress. Forskning har visat att kronisk stress ibland kan höja ditt LDL-kolesterol och sänka ditt HDL-kolesterol.
 • Sluta röka. Att sluta röka kan höja ditt HDL-kolesterol. Eftersom HDL hjälper till att ta bort LDL-kolesterol från dina artärer, kan mer HDL hjälpa till att sänka ditt LDL-kolesterol.

Läkemedel för att sänka kolesterol

För vissa människor gör livsstilsförändringar ensam inte deras lägre kolesterol tillräckligt. De kan också behöva ta läkemedel. Det finns flera typer av kolesterolsänkande läkemedel tillgängliga. De arbetar på olika sätt och kan ha olika biverkningar. Tala med din vårdgivare om vilken medicin som är rätt för dig.

Även om du tar mediciner för att sänka ditt kolesterol, behöver du fortfarande fortsätta med livsstilsförändringar.

Lipoproteinaferes för att sänka kolesterol

Familjär hyperkolesterolemi (FH) är en ärftlig form av högt kolesterol. Vissa personer som har FH kan få en behandling som kallas lipoproteinaferes. Denna behandling använder en filtreringsmaskin för att avlägsna LDL-kolesterol från blodet. Då returnerar maskinen resten av blodet tillbaka till personen.

Kosttillskott till lägre kolesterol

Vissa företag säljer kosttillskott som de säger kan sänka kolesterol. Forskare har studerat många av dessa tillskott, inklusive röd jäst ris, linfrö och vitlök. Vid denna tidpunkt finns det inga avgörande bevis för att någon av dem är effektiva för att sänka kolesterolnivåerna. Dessutom kan kosttillskott orsaka biverkningar och interaktioner med läkemedel. Kontrollera alltid med din vårdgivare innan du tar några tillägg.

Personer med typ 2 diabetes som har fyllt 40 år bör äta en statin enligt rådande rekommendationer.

Personer med typ 1 diabetes bör äta statiner när läkaren anser att vinsten av behandlingen överstiger riskerna.

Få nyhetsbrev med goda recept, råd, kliniska artiklar och e-böcker gratis.

Få vårt nyhetsbrev med goda recept, råd och e-böcker gratis!