Bokrecension: Diabeteskoden – Förhindra och bota typ 2 diabetes naturligt

Boken om hur man botar typ 2 diabetes

Diabetes typ 2 är en komplicerad och i de flesta fall kronisk sjukdom. Enligt både svenska och internationella riktlinjer är livsstilsförändringar en hörnsten i behandling av diabetes typ 2. Utöver livsstilsförändringar ska man även få behandling med läkemedel och ibland kirurgiska ingrepp (gastric bypass). Alla med diabetes typ 2 bör få behandling med läkemedel och livsstilsförändringar. Att förändra sin livsstil innebär att man skall äta nyttigare och motionera oftare. De flesta människor, med eller utan diabetes, tycker att det är svårt att göra ändringar avseende matvanor och motionsvanor. På senare år har det introducerats en lång rad nya dieter och kostråd för personer med diabetes. De flesta råd har inte kommit från forskare och professionella organisationer utan snarare från en eller flera personer som intresserat sig för ämnet (inklusive läkare, journalister, lekmän, idrottsmän, m fl). Den diet som blivit mest populär lågkolhydratkost (LCHF) som idag används av miljontals människor runt om i världen. Lågkolhydratkost har studerat av forskare och det har visat sig vara en säker kost som i många fall leda till att man går ner i vikt och mår bättre. Boken The Diabetes Code: Prevent and Reverse Type 2 Diabetes Naturally är skriven av den kanadensiske njurläkaren Jason Fung. I denna berättar Dr Fung att lågkolhydratkost, fettrik mat och intermittent fasta är nyckeln till att bota och förhindra typ 2 diabetes.

Gastric bypass i bokformat

I boken berättar Dr. Fung att lågkolhydratkost och intermittent fasta kan användas för att bota personer med typ 2 diabetes. Huruvida man faktiskt kan bota typ 2 diabetes är fortfarande oklart, åtminstone om man frågar världsledande forskare på området. Vi vet dock att man kan åstadkomma något som liknar en ”bot” genom fetmaoperation (gastric bypass). Detta kan ge några år av ”bot” och i vissa fall längre. En liknande ”bot” kan också åstadkommas med en kraftig viktnedgång, liksom den man uppnår med hjälp av fetmaoperation. Det är dock långt ifrån alla som opereras som blir botade och själva operationen är idag den mest effektiva behandlingen. Mot bakgrund av detta anser vi att boken förskönar svårigheterna med att behandla diabetes. Det är inte så lätt helt enkelt.

Dr Fung är övertygad om att lågkolhydratkost och intermittent fasta kan användas för att bota personer med typ 2 diabetes. Boken är i princip en instruktionsbok i hur man gör detta. Författaren förklarar att det viktigaste är att göra sig av med kolhydrater och istället försöka äta en fettrik kost och därutöver tillämpa intermittent fasta. Dr Fung förklarar att detta ger en snabb viktnedgång och att det är mer effektivt än att räkna kalorier.

 Diabeteskoden : Att förebygga och bota typ 2-diabetes naturligt
Diabeteskoden : Att förebygga och bota typ 2-diabetes naturligt

Det råder ingen tvekan om att boken har blivit populär. Sannolikt har miljontals människor läst den eller hört talas om budskapet i den. I sociala medier finns otaliga exempel där individer vittnar om att de blivit botade eller kraftigt förbättrade av att följa råden som finns i denna boken. Tyvärr är det inte lika populärt i sociala medier att berätta om sina misslyckanden; det finns troligtvis väldigt många där ute som provat konceptet utan framgång och sedan inte publicerat bilder och text om detta.

Det finns en hel del i boken som går att kritisera. Först och främst framhåller Dr Fung konceptet som något enkelt, när det i själva verket är svårt att genomföra livsstilsförändringar. Dessutom är det svårt att upprätthålla förändringar över tid och det gäller även för lågkolhydratkost och intermittent fasta. Att hålla sig borta från läskedryck, öl, kakor, bakelser, glass, flesta frukter, bröd, pasta, ris, potatis m fl är enkelt på kort sikt men svårt i det långa loppet. Vetenskapen talar för att man kan gå ner i vikt med de flesta dieter (fettsnål kost, kalorisnål kost, intermittent fasta, lågkolhydratkost, medelhavskost, paleo m fl) och detta borde framhållits i boken. Jag inser dock att lågkalorikost är effektivt för många och jag tycker definitivt man skall prova dieten för att se om det fungerar.

Värt att prova

Det är osannolikt att alla med diabetes kommer bli botade om de använder Dr Fungs koncept, men självklart kommer många bli behjälpta. Det är viktigt att du som har diabetes förstår att kostvanor är essentiella och du behöver kämpa med att hitta en kost som passar dig, ger dig bra blodsocker, bra blodfetter, bra blodtryck, eventuellt viktnedgång (om det behövs) och får dig att må bra.

I boken skriver författaren att alla nuvarande kostråd som sjukvården ger till patienter är felaktiga. Detta påstående är defintiivt felaktigt. Sjukvården ger evidensbaserade råd som fungerat i kliniska studier. Lågkolhydratkost är faktiskt något som sjukvården idag rekommenderar att man kan prova och utvärdera.

Sammanfattningsvis är detta en bra bok och den kan rekommenderas. Det är dock viktigt att du inser att sjukdomen är mer komplicerad än vad som framhålls i boken och detta konceptet fungerar inte för alla. Lågkolhydratkost och intermittent fasta är definitivt värt att prova.

Få nyhetsbrev med goda recept, råd, kliniska artiklar och e-böcker gratis.

Få vårt nyhetsbrev med goda recept, råd och e-böcker gratis!