Diabetes, fotproblem och fotundersökning
Fotproblem är vanliga hos personer med diabetes. Det är inte endast personer med typ 1 diabetes och typ 2 diabetes som påverkas av detta, fotproblem kan uppstå vid alla diabetesformer. Du kan minska dina chanser att utveckla diabetesrelaterade fotproblem genom att ta hand om dina fötter varje dag. Att hantera ditt långtidsblodsocker (HbA1c) kan också hjälpa till att hålla dina fötter friska. Detta beror på att förhöjt blodsocker kan skada känslan i dina fötter.
Det kan också påverka din blodcirkulation i ben och fötter, vilket kan leda till att du får mindre blodtillförsel till dessa kroppsdelar. Utan en bra blodtillförsel kan du få problem med sårläkning, stickningar och domningskänsla. Du kan också uppleva kramper och smärta i benen eller fötterna.
Om du inte behandlar dessa problem kan de leda till fotsår, infektioner och i värsta fall amputationer. De flesta fotproblem kan förebyggas med god diabeteskontroll och regelbunden fotvård.
Fotundersökning
Även individer utan diabetes kan utveckla dålig blodcirkulation i ben och fötter. Kärlsjukdom i underben och fötter är en relativt vanlig sjukdom som framför allt drabbar personer med högt blodtryck och rökare. Undersökningen för dessa patientgrupper skiljer sig inte särskilt mycket från den fotundersökning som genomförs bland personer med diabetes.
Personer med diabetes bör genomgå en fotundersökning minst en gång om året. Du kan behöva en undersökning oftare om dina fötter har något av följande symtom:
- Stickningar
- Domningar
- Smärta
- Brännande känsla
- Svullnad
- Smärta och svårigheter när man går
Allmän bedömning
Din läkare eller sköterska kommer ställa några frågor om din hälsohistoria och eventuella tidigare problem du har haft med fötterna. De bör även kontrollera att dina skor passar bra och ställa frågor om dina andra skor. Skor som inte passar bra eller på annat sätt är obekväma kan leda till blåsor, hård hud och sår.
Synling fotundersökning
- Leta efter olika hudproblem, inklusive torrhet, sprickor, blåsor och sår.
- Kontrollera tånaglarna för sprickor eller svampinfektion.
- Kontrollera mellan tårna för tecken på svampinfektion
- Hårbortfall på fötter och underben
Neurologiska bedömning
- Monofilament test: Din vårdgivare borstar en mjuk nylonfiber som kallas monofilament över din fot och tår för att testa din fots känslighet för beröring.
- Stämgaffel: Din vårdgivare placerar en stämgaffel eller annan enhet mot din fot och tår för att se om du kan känna vibrationer som den producerar.
- Pinprick-test: Din vårdgivare pekar försiktigt botten på foten med en liten stift för att se om du känner det.
- Fotledsreflexer: Din vårdgivare kommer att kontrollera dina fotledsreflexer genom att knacka på foten med en liten klubba.
- Muskuloskeletal bedömning: Din vårdgivare kommer att leta efter avvikelser i formen och strukturen på din fot.
Blodkärl
Din vårdgivare kommer att undersöka de större blodkärlen först. Dessa heter arteria tibialis posterior och arteria dorsalis pedis på medicinskt språk. Frånvaron av perifera pulser tyder på perifer kärlsjukdom, alltså makrovaskulär sjukdom i foten. Om du har symtom på dålig cirkulation kan din vårdgivare använda en typ av bildteknik som kallas Doppler-ultraljud för att se hur bra blodet cirkulerar i foten.

Idag finns avancerade röntgenmetoder för att undersöka blodcirkulationen i ben och fötter. De mest moderna metoderna inkluderar magnetkameraröntgen och skiktröntgen (datortomografi). Dessa undersökningar kan genomföra med kontrastmedel för att avbilda insidan av blodkärlen bättre.
Allmänna råd för god fotkontroll
Dina egna fotkontroller bör utföras utöver de fotundersökningar du ska få minst en gång om året från ditt hälsoteam. Att kontrollera fötterna dagligen innebär att alla tecken på skador kan hanteras så tidigt som möjligt och därför innan ett problem medför någon allvarlig hälsorisk.
- Ta hand om din diabetes och håll ditt blodsocker på en hälsosam nivå.
- Genomgå regelbundna fotundersökningar, minst en gång om året, och oftare om du eller din vårdgivare hittar ett problem.
- Kontrollera dina fötter varje dag. Detta kan hjälpa dig att hitta och ta itu med problem tidigt innan de blir värre. Leta efter sår, sår, sprickor i tånageln och andra förändringar i fötterna.
- Tvätta fötterna varje dag. Använd varmt vatten och mild tvål. Torka ordentligt.
- Använd skor och strumpor hela tiden. Se till att dina skor är bekväma och passar bra.
- Trimma tånaglarna regelbundet. Klipp rakt över nageln och släta försiktigt kanterna med en nagelfil.
- Skydda dina fötter från överdriven värme och kyla. Använd skor på heta ytor. Använd inte värmekuddar eller heta flaskor på fötterna. Innan du sätter fötterna i varmt vatten, testa temperaturen med händerna. På grund av nedsatt känsla kan du bränna fötterna utan att veta det. För att skydda dina fötter från kyla, gå inte barfota, bär strumpor i sängen och på vintern, bär fodrade, vattentäta stövlar.
- Håll blodet flytande till dina fötter. Sätt upp fötterna när du sitter. Vrid tårna några minuter två eller tre gånger om dagen. Håll dig aktiv.
Övriga symtom och tecken på fotproblem
- Färgförändringar: t.ex. blekning, rodnad, gulfärgat eller mörkare hudområde,
- Formförändringar: antingen i ett visst område eller om hela foten blir svullen
- Svampväxt
- Torr eller hård hud
- Hud som är varm vid beröring
- Kalla fötter, särskilt om de också är blekare än de borde vara

Fotsulor
Fotsulorna kan vara besvärliga för vissa av oss att kontrollera, men det är en viktig del av fötterna så det behöver kontrolleras varje dag. Du kanske tycker att det hjälper att ställa in en spegel för att kontrollera dina fotsulor.
Orsaker till fotproblem
Dålig blodcirkulation: en vanlig orsak till fotproblem är nedsatt blodcirkulation till underben och fötter. Detta beror på att förträngningar och stelhet uppstår i blodkärlen. Det finns flera orsaker till att förträngningar och stelhet uppstår i blodkärlen, såsom högt blodsocker, högt blodtryck, rökning, dåliga kostvanor, låg fysisk aktivitetsnivå, höga blodfetter och övervikt/fetma.
Vid fotproblem finns det vanligtvis en blandbild mellan mikrovaskulära och makrovaskulära komplikationer. Kom ihåg att mikrovaskulär kärlsjukdom innefattar problem med kroppens mindre blodkärl.
Nervpåverkan (neuropati): individer med diabetes kan drabbas av neuropati, alltså nervpåverkan. Högt blodsocker och relaterade faktorer kan påverka nerverna negativt och orsaka skada. Vid nervskada uppstår symtom som stickningar, domningar, nedsatt känsel och fotledsreflexer.
Fotproblem hos individer med diabetes innefattar oftast en blandbild av kärlsjukdom och nervpåverkan.