Livet och vardagen har ändrats dramatiskt de senaste decennierna. Våra tallrikar och matportioner har blivit ungefär dubbelt så stora sedan 1900-talets början och vi rör på oss allt mindre. Trots detta blir vi allt äldre, mycket tack vare bättre levnadsstandard och bättre vård. Dessvärre har vår höga levnadsstandard, tekniska framgångar och det moderna samhället gjort att fetma, hjärt-kärlsjukdom och diabetes blivit extremt vanligt. Idag har cirka 5% av Sveriges befolkning diabetes typ 2, vilket i mångt och mycket är ett resultat av övervikt, fysisk inaktivitet och hög ålder (undantagen är många). Vidare har cirka 400000 personer i Sverige kranskärlssjukdom och ungefär 30000 drabbas årligen av en hjärtattack (hjärtinfarkt). Vi har onekligen blivit bättre på att behandla många av dessa sjukdomar, men förekomsten av övervikt och fetma har ökat lavinartat i Sverige liksom resten av världen.
Hur din vikt påverkar din hälsa
Övervikt och fetma påverkar många processer i kroppen. Ju mer överviktig du är, desto svårare blir arbetet för hjärtat och blodkärlen. Övervikt är en av de vanligaste orsaker till hjärtsvikt, vilket är en allvarlig sjukdom. Diabetes typ 1 och diabetes typ 2 kan också föranleda hjärtsvikt. För personer med diabetes typ 2 orsakas hjärtsvikten som regel av övervikten och av det höga blodsockret. För personer med typ 1 diabetes orsakas övervikten istället av högt blodsocker.
Övervikt och fetma leder till höga blodfetter, särskilt höga triglycerider och högt LDL-kolesterol, vilket är skadligt för blodkärlen. Övervikt och fetma leder också till att man får högt blodtryck (hypertoni), vilket skadar kärlen ytterligare. Om man går ner i vikt får man nästan garanterat lägre och bättre blodfetter, lägre blodtryck och hjärtats arbete blir lättare.
Har du diabetes?
Ladda ner Dialiv idag och få alla verktyg du behöver och tillgång till Dialivs vårdteam när som helst. Med Dialiv kan får du hjälp att gå ner i vikt, räkna kalorier och coaching när du behöver det.
Att gå upp i vikt brukar också leda till att man blir orkeslös, får mindre energi och sämre motivation. Viktnedgång kan vända detta förlopp, så att du får energin och motivationen tillbaka. Viktnedgång kan också hjälpa dig att hitta motivation till att hantera andra aspekter av din hälsa, som t ex förbättra dina sömnvanor, sluta röka, motionera mer och regelbundet.
Vad du kan och bör göra för att gå ner i vikt
Vad du kan och bör göra beror på vem du är. Först och främst måste du övertyga dig själv om att en viktnedgång är viktig och möjlig. Rätt inställning och hög motivation är avgörande för att gå ner i vikt. Om du är helt frisk i övrigt, och endast har en lätt till måttlig övervikt, så har du sannolikt låg risk för att drabbas av komplikationer. All övervikt skall dock betraktas som skadlig. Om du däremot har diabetes eller andra former av hjärt-kärlsjukdom så kan övervikten vara ett av många problem som behöver hanteras. I dessa fall krävs som regel mer motivation, vilja och kunskap. Till synes banala uppgifter, som att äta en enda tablett med blodfettsänkande statiner, är bevisligen så svårt att över 50% av alla som drabbats av en hjärtinfarkt inte tar dessa läkemedel enligt förskriven dosering.
Sök och ta emot den hjälpen som erbjuds. Om du har möjlighet att träffa läkare, sjuksköterska, dietist, fotterapeut, personlig tränare eller hälsocoach så bör du göra det. Om det kräver att du måste betala personligen för att träffa en expert så kan det vara en mycket bra investering.
Investera i din hälsa. Att leva ett hälsosamt liv kräver att du investerar tid och pengar. Du behöver sova ordentligt, planera när du skall träna, minska tid framför TVn och öka tid ute på promenadstråket. Det kan vara obekvämt till en början men brukar bli allt mer behagligt, allteftersom du blir mer vältränad. Träningen kan bli bättre och roligare med rätt träningsredskap, vilket kan kosta pengar men är återigen en bra investering.
Om din vårdgivare inte erbjuder dig tillräckligt intensiv riskfaktorkontroll så behöver du kanske köpa en egen blodtrycksmätare, egen blodsockermätare och kanske till och med köpa egna blodprover (idag finns många aktörer som erbjuder detta utan krav på remisser). Prata med din vårdgivare innan för att efterhöra vilket stöd du kan erbjudas innan du gör egna investeringar.
Om du skall gå ner i vikt är en dietist mycket värdefull. En dietist kan utforma en kostplan efter dina behov. Dessa behov skiljer sig från person till person och man behöver eventuellt beakta andra sjukdomar. Personliga tränare är ofta också mycket kompetenta vad beträffar kostplanering, kaloriberäkning, viktnedgång och givetvis träning. En personlig tränare kan ofta också erbjuda värdefull utbildning om kost, träning och hälsa. En hälsocoach är likaledes ett mycket bra verktyg för dig som behöver mer generell vägledning för att gå ner i vikt.
Strategier för att gå ner i vikt
Vi har diskuterat detta i detalj i artikeln Hur man går ner i vikt. Det finns ingen universalmetod som fungerar för alla människor, men alla metoder som fungerar gör det genom att leda till ett minskat intag av kalorier. För vissa innebär detta att de äter mindre matportioner, exempelvis genom måltidsersättningar. Andra kan uppnå kalorireduktion genom att äta LCHF (lågkolhydratkost). Intermittent fasta är också en populär metod. Oavsett vilken metod du väljer så går du endast ner i vikt om du förbrukar fler kalorier än du äter. För de allra flesta innebär detta att det enklaste sättet att gå ner i vikt är genom att reducera intaget av kalorier (mat), genom att räkna kalorier i mat och dryck. Fysisk aktivitet (träning) är förstås mycket viktigt för hälsan men effekten på viktnedgång är mycket liten. Om du är kraftigt överviktig (BMI >35) bör du söka vård för att få hjälp med viktnedgången.
Om du är överviktig behöver du inte vara orolig för någon särskild sorts mat. Du bör istället vara orolig för matportionerna. Många svenskar tror att mättade fetter är skadliga men det finns inget bra vetenskapligt stöd för detta. Smör, grädde, fett i rött kött och andra mättade fetter orskar inte åderförkalkning eller hjärt-kärlsjukdom (Aastrup et al). Det går självklart utmärkt att äta medelhavskost med vegetabiliska oljor, nötter och legymer, men det är inte nödvändigt och inte överlägset någon annan kost. Det skall dock poängteras att snabba kolhydrater och i synnerhet sockerarter är skadligt i större mängder. Frukt, grönsaker, legymer, vegetabiliska oljor, animaliska oljor, allehanda mejeriprodukter och nötter kan rekommenderas. Räkna gärna kalorierna. Undvik mellanmål, dessert / efterrätter och andra onödiga måltider.
Träna mer, träna regelbundet
Träna minst 150 minutervarje vecka, gärna mer.
All typ av träning är hälsobefrämjande. Löpning, promenader, styrketräning osv är alla bra för hälsan. Träning resulterar dock inte nödvändigtvis i viktnedgång, men är ändå en viktig del av din resa mot bättre hälsa. Om du har svårt att komma igång med träning så bör du ta små steg i början. Du kan exempelvis börja med att ta trapporna istället för hissen, cykeln istället för bilen och således börja försiktigt.
Exempel på måttlig träningsintensitet
- Promenader
- Dans
- Trägårdsarbete
- Cykling i lugnt tempo
- Simning i lugnt temp
Intensiv träningsintensitet
- Löpning
- Powerwalk
- Cykling, snabb
- Aerobic
- Tävlingssporter
Kirurgi och läkemedel
Kirurgiska metoder för att gå ner i vikt har diskuterats i artikeln: Bariatrisk kirurgi (gastric bypass, fetmakirurgi).
Läkemedel som ger viktnedgång har diskuterats i artikeln: Läkemedel för viktnedgång.