En guide om löpning (jogging) och diabetes
Löpning kan vara en idealisk träningsform för personer med diabetes eftersom det hjälper till att förbättra kroppens känslighet mot insulin och förbättrar många andra kardiometabola faktorer. Det kan vara särskilt bra för individer med typ 2 diabetes för att bekämpa den nedsatta insulinkänsligheten i viktiga vävnader såsom muskler, fett och levern.
En annan fördel är att löpning kan anpassas efter din kroppsform och egna krav, såvida du inte deltar i tävlingar. Att springa bidra till viktminskning och beroende på hur intensivt du tränar kan det värderas som både kondition- och motståndsträning. För vissa personer går det bra med rask promenad eftersom flera hälsofördelar till följd av löpning ses även vid raska promenader.
Allmänna tips för personer med diabetes som löper
För personer med diabetes som använder insulin eller har annat läkemedel som påverkar frisättningen av insulin bör alltid se till att de har mer än tillräckligt med socker med sig på löpturen, antingen i form av sockertabletter (dextros) eller sockerhaltiga drycker. Överväg att bära medicinsk identifiering om du springer länge ( > 60 minuter).
Var försiktig när du springer i varmt väder eftersom risken för uttorkning ökar. Om du har höga blodsockernivåer är risken ännu högre för uttorkning. Vid löpning bör blodsockernivåerna vara stabila mellan 7-10 mmol / l, innan du ger dig ut. Energiförbränningen vid löpning är cirka 50 procent större än från cykling.
Blodsocker och löpning
Om ditt blodsocker är högt innan du börjar din löptur kommer du inte att behöva ett mellanmål. Har du högt- eller lågt blodsocker bör du stabilisera ditt blodsocker innan du börjar springer. Var noga med att ta sockertablett (dextros) om du börjar känna att blodsockret är lågt. Att minska ditt snabbverkande insulin senare på dagen alternativt äta mer (framför allt kolhydrater), förhindrar hypoglykemi på natten.
Hantera blodsockerfall när du springer
Personer med diabetes som använder insulin, sulfonureider eller glinider riskerar att drabbas av blodsockerfall (hypoglykemi) när de springer. Undvik att springa mer än en eller två timmar efter att du tagit snabbverkande insulin för att inte komplicera dina blodsockermätningar och riska blodsockerfall. Korta träningspass på mellan 20-45 minuter kan genomföras flera gånger under en vecka med låg risk för att blodsockernivåerna påverkas.
Springa med insulinpump
Löpning är en träningsform där det går att bära insulinpump. Tänk på att justera insulindoserna när du springer. För barn kan löpning leda till sänkning av blodsockernivåer och om de använder insulinpump kan de behöva sänka basalinsulin eller långverkande insulin. Ibland kan man förebygga minskningar i blodsocker genom att äta kolhydrater före, under eller efter träningen.
Långa springturer
Om du springer i cirka en till två timmar bör du vara särskilt försiktig om du har diabetes, framför allt om du använder insulin, sulfonureider eller glinider eftersom risken för hypoglykemier är särskilt hög. Försök ta med dig sockertabletter eller kolhydratbaserat mellanmål och vätska.
Maraton
Om du planerar att springa maraton måste du förbereda dig genom att minska ditt långvariga insulin på morgonen och använda medicinsk utrustning som visar att du har diabetes samt ta med dig sockertabletter och vätska. Att konsumera lite mer socker i förväg kan hålla ditt blodsocker lite högt men förhindra risken för att hypoglykemi uppstår tidigt.
Efter ett ansträngande träningspass är det klokt att fylla på kroppen (musklerna) med energi genom att äta en stor måltid och minska insulinanvändningen under dagen. Detta kan förhindra blodsockerfall senare på kvällen.
Sköt om dina fötter
Tänk på att ta hand om dina fötter när du springer, särskilt viktigt för regelbundna löpare. Se till att du har bekväma och bra träningsskor. Rengör fötterna regelbundet och undersök fötterna efter intensiva och långa träningspass. Läs här om artikeln fotsår och diabetes.